Rectorul Universității de Științe Aplicate Technikum Wien a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani

Home Educație Rectorul Universității de Științe Aplicate Technikum Wien a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani
Rectorul Universității de Științe Aplicate Technikum Wien a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani

În rândul membrilor de onoare ai comunității academice din Valea Jiului se numără, de pe acum, încă un apreciat reprezentant al științelor inginerești europene. Este vorba despre profesorul universitar doctor inginer Fritz Schmöllebeck, rectorul Universității de Științe Aplicate Technikum Wien (Austria). Acesta a primit vineri, 20 septembrie 2019 titlul de ”Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani, distincție care i-a fost înmânată în cadrul unei ceremonii organizate de Senatul instituției academice din Petroșani.

La eveniment, prof.univ.dr.ing. Fritz Schmöllebeck a avut-o alături și pe soția sa dr. Veronika Schmöllebeck, precum și pe reprezentantul Innovateur Technikum Austria, ing. Adrian Manole. Din partea comunității academice din Valea Jiului, la ceremonie au participat, alături de rectorul Universității din Petroșani – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin și președintele Senatului Universității din Petroșani – prof.univ.dr.ing. Nicolae Pătrășcoiu, alți membri ai Senatului academic și reprezentanți ai mass-media.

”Suntem onorați de prezența distinsului nostru coleg din Austria și de faptul că a acceptat cel mai înalt titlu onorific al Universității din Petroșani. Domnia sa a avut un rol esențial în dezvoltarea oportunităților de colaborare ale Universității din Petroșani cu Universitatea de Științe Aplicate Technikum Wien, atât în cadrul programului Erasmus+, cât și în ceea ce privește Școala Doctorală. Totodată, trebuie să remarc implicarea profesorului Fritz Schmöllebeck în semnarea acordurilor de colaborare încheiate anul trecut între Universitatea din Petroșani, Innovateur Technikum Austria și Universitatea de Științe Aplicate Technikum Wien, un triumvirat care produce deja efecte favorabile și care deschide punți de legătură pentru colaborarea noastră cu mediul academic din Capitala Austriei și nu numai, atât în domeniul didactic, cât și în cel al cercetării”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Rector al Universității de Științe Aplicate Technikum Wien (Austria), prof.univ.dr.ing. Fritz Schmöllebeck, în vârstă de 60 de ani este nu doar un reputat reprezentant al mediului universitar din Viena, ci și un renumit inginer al Austriei. Absolvent al Universității Tehnice din Viena, cu specializarea Electronică industrială și Ingineria sistemelor automate, Fritz Schmöllebeck și-a început cariera încă din timpul facultății, ca asistent în domeniul Ingineriei electronice, la Colegiul Tehnic al Muzeului de Arte Tehnnologice (TGM) din Viena, această instituție fiind cea mai veche unitate de învățământ din Austria (înființată în 26 octombrie 1879 de Wilhelm Exner) și cea mai mare din Viena (în anul 2016 având aproximativ 3674 de elevi). După terminarea studiilor universitare, în perioada 1985-1992 a fost profesor asistent și cercetător în domeniul Ingineriei electrice, la Universitatea Tehnică din Viena, iar în anul 1990 a obținut titlul de doctor inginer cu distincție în Științe tehnice, la aceeași universitate. O perioadă a lucrat și în Germania, la Stuttgart, la firma Alcatel, unde a contribuit la managementului calității software-ului, cât și la dezvoltarea dispozitivelor de interconectare a rețelelor.

Odată cu înființarea, în 1994, a Universității de Științe Aplicate Technikum Wien, prof.dr.ing. Fritz Schmöllebeck revine la Viena, contribuind alături de alți colegi la creșterea constantă a prestigiului acestei instituții academice devenită astăzi cea mai mare universitate tehnică de acest gen din Austria. În prezent, aceasta are 4400 de studenți înscriși în cadrul a 12 programe de licență și 18 programe de master, producând până în prezent peste 11.000 de absolvenți. Din anul 2011, prof.univ.dr.ing. Fritz Schmöllebeck este rector al Universității de Științe Aplicate Technikum Wien, ales în această funcție pentru al cincilea mandat consecutiv.

Cu o activitatea didactică și de cercetare de peste 4 decenii, expertiza şi profesionalismul profesorului Fritz Schmöllebeck sunt recunoscute la nivel naţional şi internațional, fapt confirmat de numeroasele funcții deținute de acesta și de seria de distincții care i-au fost conferite, dintre care amintim aici doar câteva:

  • din anul 2012 și până în prezent este membru în Consiliul Consultativ Personal al Ministrului Științei și Cercetării din Austria;
  • în anul 2012 a primit titlul de Profesor de onoare al Universității Naționale de Economie din Kharkiv, Ucraina;
  • în perioada 2006 – 2018 a deținut calitatea de: Vicepreședinte al Asociației Universitătilor de Stiințe Aplicate din Austria; Președintele al Comitetului Austriac al FEANI (Federația Europeană a Asociațiilor Naționale de Inginerie); Membru în echipa de lucru Dezvoltarea resurselor umane, din componența Asociației Universitătilor de Stiințe Aplicate din Austria; Vicepreședinte al Asociației Inginerilor Electrotehniști și Electroniști (IEEE) – societatea pentru educație, din Austria;
  • din anul 2011 este membru în consiliul Asociației de Electrotehnică din Austria (OVE).

În ceea ce privește programele de cooperare internațională, rectorul Fritz Schmöllebeck a reușit să dezvolte o impresionantă cooperare concretizată în schimburile de studenți și în programe de cercetare și dezvoltare cu peste 100 de parteneri internaționali din 30 de țări între care se numără și Universitatea din Petroșani, un rol esențial în dezvoltarea relațiilor dintre Universitatea de Științe Aplicate Technikum Wien și Universitatea din Petroșani avându-l consorțiul Innovateur Technikum Austria.

”Acordarea pe deplin meritată a titlului de Doctor Honoris Causa, domnului Fritz Schmöllebeck, rector al Universității de Științe Aplicate Technikum Wien, o considerăm o binevenită răsplată şi o mare sărbătoare pentru întreaga comunitate academică a Universității din Petroșani. Acceptând să intre în comunitatea noastră academică, Domnia Sa onorează universitatea noastră”, a mai spus rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.

La rândul său, prof.univ.dr.ing. Fritz Schmöllebeck s-a declarat onorat de distincția care i-a fost acordată de către Universitatea din Petroșani, instituție pe care acesta o consideră drept un reper european al ingineriei și, în mod special, al ingineriei miniere. ”Eu vin din domeniul ingineriei electrice iar, în 1994 când am revenit la Viena, după o perioadă în care am activat în Germania, austriecii fondat o Ligă a Științelor Aplicate, care e o combinație între mai multe ramuri ale ingineriei și se potrivește exact cu ceea ce vreau eu să fac. A fost o adevărată experiență pentru mine și sunt bucuros să observă că, acum, în România, există chiar și o tradiție de a combina științele iar lecțiile pe care România le-a învățat despre industrie, ne-a făcut cooperarea mai ușoară. Prin raporturile de colaborare pe care le-am încheiat deja de mai bine de un an cu Universitatea din Petroșani, reușim să învățăm de ambele părți și să dezvoltăm colaborarea noastră. Bineînțeles că sunt onorat de acest titlu pe care mi l-au acordat colegii de la Universitatea din Petroșani și sper că mă voi putea ridica la standardele pe care le implică onoarea care mi-a fost făcută în mediul academic de la frumoasa Universitatea din Petroșani, care are o bogată și apreciată tradiție inginerească în Europa”, a declarat prof.univ.dr.ing. Fritz Schmöllebeck.