DJ 709F, motor de dezvoltare pentru turismul în Parâng

Home Administrație DJ 709F, motor de dezvoltare pentru turismul în Parâng
DJ 709F, motor de dezvoltare pentru turismul în Parâng

Drumul județean 709F care asigură transportul auto în satul de vacanță din masivul Parâng are toate șansele de a deveni nu doar un drum care va facilita accesul turiștilor în stațiunea Parâng, ci și o spectaculoasă șosea de altitudine. Având în vedere aceste considerente, reprezentanții Consiliului județean au analizat posibilitatea de a realiza, în partea superioară a drumului, câteva investiții suplimentare față de ceea ce era cuprins în proiectul inițial.

Pentru a identifica soluțiile tehnice și legale pentru realizarea acestor investiții suplimentare, reprezentanții CJH, dar și ai proiectantului și constructorului s-au deplasat de nenumărate ori în teren, pe șantierul acestei investiții. O astfel de întâlnire a avut loc și miercuri, 25 septembrie 2019 printre participanți numărându-se administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. Împreună cu specialiști ai Direcției Tehnice din cele două instituții publice și cu reprezentantul firmei Strabag, care execută lucrările de modernizare ale DJ 709F, aceștia au analizat locul în care vor fi amplasate două tunele de 15 metri lungime care vor face posibil ca drumul să subtraverseze pârtia de schi, precum și locul în care vor fi amenajate două parcări de belvedere.

”Am urcat din nou în Parâng, pe șantierul DJ 709F, de data aceasta împreună cu primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi și colegii de la Direcția Tehnică a CJH și a Primăriei Petroșani, pentru a găsi împreună soluțiile tehnice și legale prin care vom amenaja în partea superioară a acestui drum, două parcări de belvedere. Tot împreună am analizat și locul în care vor fi montate cele două tuneluri prin care drumul va subtraversa pârtia de schi, investiție pe care o vom realiza în cel mai scurt timp. Îi mulțumesc domnului primar Tiberiu Iacob Ridzi pentru deschiderea totală și sprijin în derularea acestui proiect. Cred că împreună, având același țel comun legat de dezvoltarea turismului în stațiunea Parâng, vom reuși ca, odată cu finalizarea acestui drum județean, să facem un pas semnificativ înainte în această direcție”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Acesta și-a amintit, de altfel, că în urmă cu exact 20 de ani, în perioada în care era vicepreședinte al Consiliului județean, împreună cu prefectul din acea vreme, Sorin Apostu, au semnat documentațiile necesare pentru ca acest drum să fie clasificat drept drum județean, astfel încât autoritățile județene să-l poată cuprinde în planul de investiții pentru modernizare și, mai apoi, întreținere.

La rândul său, primarul Tiberiu Iacob Ridzi apreciază că, după mai bine de două decenii în care această investiție necesară pentru a pune în mișcare dezvoltarea turismului în stațiunea Parâng a fost mai mult subiect de propagandă, lucrurile se îndreaptă acum, cu pași repezi, spre realitate. ”Acest drum a fost promis de Consiliul Județean de 20 de ani că se va face. Știți că anul trecut am fost destul de sceptic în ceea ce privește executarea lucrărilor, știind dificultatea lor și având experiența tristă a anilor anteriori. Desigur, la cum văd că merg lucrurile acum, nu pot decât să îi felicit pe cei de la Consiliul Județean. Este adevărat că domnul Avram a fost cel care a împins lucrurile de la spate, iar astăzi suntem în situația în care se lucrează intens, iar împreună am găsit și soluțiile tehnice privind, spre exemplu, problema legată de intersecția drumurilor cu pârtiile de schi, care deja erau amenajate. În acest caz, s-a găsit soluția cu aceste tuneluri, care eu zic că este o soluție tehnică foarte bună, astfel încât pârtiile să nu fie afectate de circulația pe acest drum care, din câte am înțeles, va fi practicabil inclusiv pe perioada iernii. În același timp, astăzi am convenit cu cei de la Consiliul județean să punem la dispoziția constructorului acele terenuri necesare pentru amplasarea unor parcări de belvedere care vor face și mai atractivă această șosea pentru turiști”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Dincolo de aceste investiții care vor fi realizate, potrivit angajamentului constructorului, în luna octombrie a acestui an, deja o serie de lucrări de anvergură au fost finalizate pe acest șantier. Spre exemplu, s-a găsit soluția tehnică pentru ca, în zona în care drumul intersecta telescaunul vechi, distanța de la carosabil la scaunele instalației de transport pe cablu să fie crescută corespunzător, astfel încât pericolul ca mașinile mai mari (camioane, autocare etc.) să pună în pericol siguranța celor din telescaun să fie eliminat. O altă veste bună este aceea că, deși mai sunt de realizat o serie de lucrări la structura DJ 709F, investițiile deja efectuate permit turnarea primului strat de asfalt pe acest drum, lucru care se va realiza în cursul lunii octombrie a acestui an.

Administratorul public al Consiliului județean Hunedoara, Costel Avram, spune că, între timp, autoritățile județene pregătesc deja procedurile pentru demararea unei alte investiții în Parâng, în urma cărora acest drum județean va fi modernizat până în zona ANEFS, unde vor fi amenajate, totodată și două parcări mai mari.

În opinia primarului municipiului Petroșani, finalizarea acestei investiții va constitui un motor al dezvoltării turismului în Parâng. Tiberiu Iacob Ridzi își exprimă convingerea că lucrurile vor avansa într-un ritm accelerat, în următorii ani, având în vedere că există toate premisele pentru ca autoritățile locale să obțină de la Romsilva acordul necesar pentru continuarea investițiilor din cadrul proiectului privind dezvoltarea domeniului schiabil. ”Chiar în aceste zile, o comisie a Consiliului local, comună cu cei de la Romsilva a stabilit detaliile legale privind soluționarea conflictului care ne-a ținut pe loc și eu cred că, anul viitor, vom putea realiza și TS4, obiectiv care va pune în valoare pârtia Slima. Cu ce avem deja în materie de pârtii, transport pe cablu și, iată, drum modern de acces în munte, am convingerea că Parângul va deveni o destinație de top pentru turismul românesc”, apreciază primarul Tiberiu Iacob Ridzi.