Asociația Caritas Valea Jiului: ”Cine nu are bătrâni să își cumpere”

Home Stiri la zi Asociația Caritas Valea Jiului: ”Cine nu are bătrâni să își cumpere”
Asociația Caritas Valea Jiului: ”Cine nu are bătrâni să își cumpere”

Sub acest proverb, Caritas serbează azi, 1 octombrie 2019 Ziua Internațională a Persoanelor vârstnice.  În toată Transilvania, ca de altfel și la Petroșani această zi este una dintre cele mai importante pentru noi deoarece ea aduce în peisajul public problematica vârstnicului ca și componentă indispensabilă a mecanismului comunitar. Scopul programelor noastre de pretutindeni în ceea ce privește persoana vârstnică este acela de a-i reliefa valoarea adăugată pentru sănătatea și viitorul nostru, al tuturor.

Prea multe persoane vârstnice din comunitatea noastră sunt azi fără îngrijire, prea puțini dintre noi trec pragul acelor case unde găsim vârstnici părăsiți de sistem, de vecini sau chiar de proprii copii.

Îndemnul nostru, al Organizației Caritas , care de mai mult de 15 ani de zile îngrijește vârstnici la domiciliul lor, este acela de a oferi puțin din timpul nostru părinților, bunicilor, vecinilor sau a membrilor comunității de vârsta a treia ca să putem primi de la dânșii experiența, căldura și dragostea părintească care ne-au oferit prezentul. Suntem moral datori dar mai presus de aceasta, dacă dorim să creăm o comunitate sănătoasă, bazată pe valori pozitive,  atunci fundația nu poate sta decât pe respectul și grija față de înaintași.

Semnalăm în același timp că programele sociale destinate acestor persoane vulnerabile sunt insuficiente, subfinanțate și nu acoperă decât o mică parte din nevoile comunității. Realitatea demografică ne arată însă că în Valea Jiului suntem într-un proces de îmbătrânire accentuată a populației și de aceea azi trebuie să luăm măsuri de protecție socială  preventive asigurând demnitatatea acestor persoane vulnerabile dar și pe noi înșine.

La mulți ani vârstnicilor de pretutindeni!

Kelemen Alexandru – Coordonator regional Caritas Asistență Socială