Chiar dacă este deservită în prezent de un colectiv relativ tânăr, Apa Serv Valea Jiului nu i-a uitat pe cei care, de-a lungul existenței serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare, și-au dedicat aici zeci de ani din viață, fiind profesioniști de primă mână care au gestionat unul dintre cele mai dificile servicii de utilitate publică. De aceea marți, 1 octombrie, o zi în care întreaga Planetă sărbătorește persoanele vârstnice, conducerea Apa Serv Valea Jiului a organizat un eveniment inedit, în care oameni care au jucat un rol determinant în evoluția companiei de apă în anii de dinainte de 1990, astăzi onorabili pensionari, au fost invitați la un dialog ce constituie o punte între generații, chiar cu copiii lor, astăzi ei înșiși persoane cu rol esențial în organigrama operatorului de apă din Valea Jiului.
”Nu știu dacă sunt foarte multe firme care se pot lăuda cu faptul că activitatea unor oameni de bază din angrenajul lor s-a putut reflecta nu doar în propria lor activitate profesională și în dezvoltarea companiei, ci a reprezentat o adevărată școală și un transfer de pasiune și profesionalism pentru copiii lor, deveniți ei înșiși oameni de valoare ai aceleiași companii. La Apa Serv avem câteva exemple relevante în acest sens și de aceea ne-am dorit ca, de Ziua Persoanelor Vârstnice, să onorăm câțiva oameni care au scris cu adevărat istorie în sectorul de apă și apă uzată din Valea Jiului, în prezența celor care, avându-și părinții ca model, sunt astăzi oameni de bază în echipa noastră. Le mulțumesc, deopotrivă seniorilor și ”juniorilor” acestor familii al căror destin este atât de strâns legat de Apa Serv Valea Jiului și-i asigur de întreaga noastră admirație și considerație. Seniorilor le doresc în mod deosebit sănătate, viață frumoasă și pensie îndelungată, iar urmașilor lor le doresc sănătate și putere de muncă și sper că, în timp, vor ajunge la fel ca distinșii lor părinți, să inspire generația viitoare de specialiști din echipa noastră”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.
În rândul celor care au primit cu mare bucurie invitația de a sărbători ”la locul de muncă” Ziua Vârstnicilor s-au numărat Ion Ulari, Constantin Brujan, Andrei Donisa, Marcel Zbora și… Gheorghe Ile.
Primarul municipiului Vulcan, care în prezent deține și calitatea de Președinte al ADI Apa Valea Jiului, asociația care gestionează activitatea Apa Serv Valea Jiului, și-a amintit de vremurile de acum aproape o jumătate de secol când, venit în Valea Jiului asemeni multor tineri în căutarea unui loc de muncă, și-a început cariera profesională ca muncitor în cadrul sectorului de apă-canal de la intreprinderea IGCL Petroșani. ”Aici am descoperit oameni de mare ispravă, adevărați meseriași dar și conducători de excepție, datorită cărora am învățat și eu ce înseamnă munca și cât de importantă este educația și pregătirea profesională. Am avut ocazia să lucrez la ape cu oameni de o calitate deosebită, și m-am bucurat și de susținerea lor pentru a-mi definitiva studiile superioare și, chiar dacă astăzi nu mai sunt printre noi, le voi purta respect și recunoștință veșnică”, a spus ing. Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Acesta a apreciat, de asemenea că, pentru cei care au avut șansa de a învăța meserie chiar de la părinții lor, faptul că sunt în prezent oameni de bază ai Apa Serv Valea Jiului, la fel cum au fost și părinții lor, nu este decât rezultatul firesc al unei educații adecvate și al cultului muncii în care au fost crescuți în familie. ”Faptul că le-ați urmat în profesie părinților dumneavoastră și că,l asemeni lor, performați în cadrul acestei companii nu este decât urmarea firească a faptului că ați avut părinți model, care au știut să se preocupe și de educația dumneavoastră, și de pregătirea profesională și v-au trimis și la școală. Iar reușita dumneavoastră este și reușita lor și pentru asta, în egală măsură, vă felicit”, a mai spus Gheorghe Ile.
Ioan Ulari a lucrat la regia de apă din Valea Jiului 41 de ani și 10 luni. În bună parte a fost șef secție la Secția de Apă-Canal de la Lupeni, de unde a și ieșit la pensie, la începutul anului 2010. A lăsat însă în urmă nu doar amintiri prețioase pentru întreaga echipă de la Ape, ci și pe cei doi fii ai săi, inginerii Nicolae Artur Ular (în prezent inginer în cadrul sectorului de apă canal de la Lupeni, el însuși deva cu o vechime de peste 25 de ani în angrenajul companiei de apă) și Ion Iancu Ulari (în prezent inginer la Serviciul UIP al ASVJ).
Fost șef al Secției de Utilaj, Întreținere Rețele și Construcții al Companiei de apă Petroșani în anul 2008, când a ieșit la pensie după 36 de ani și 3 luni de activitate, Andrei Donisa are în componența de astăzi a Apa Serv Valea Jiului doi urmași care, am putea spune că și-au depășit maestrul, dacă avem în vedere că ing. Florin Donisa, angajat la Ape în 1996 este în prezent șef al Departamentului de Exploatare, calitate în care face parte din echipa de management a companiei. Fratele acestuia, Adrian Claudiu Donisa, lucrează la Ape din 1993 și este, în prezent, șef al Sectorului de Întreținere și Reparații al ASVJ.
În același raport tată-fiu în care cel tânăr și-a depășit deja maestrul, se numără și familia Zbora. După mai bine de 18 ani în calitate de maistru la Secția Apă-Canal Petroșani, Marcel Zbora a ieșit la pensie în anul 2017, timp în care fiul său, inginerul Claudiu Zbora își începuse deja de ceva vreme cariera în aceeași companie ASVJ, unde este astăzi șef de serviciu al Unității de Implementare Proiecte (UIP) din cadrul Apa Serv, serviciu care gestionează proiectele de dezvoltare ale companiei de apă, proiecte în valoare de peste 150 de milioane de euro accesați numai în ultimul deceniu.
Și pentru Constantin Brujan, adjunct șef secție la Secția Apă-Canal din orașul Petrila timp de foarte mulți ani, înainte de pensionarea sa din 2009, după 40 de ani de activitatea în acest domeniu, există continuitate familială în cadrul Apa Serv, fiica acestuia, Livia Alexandra Drăguț, în prezent economist în cadrul Serviciului UIP de la ASVJ, având deja la rândul său o vechime de peste 22 de ani în cadrul acestei companii.
Iar, judecând situațiile semnalate mai sus după principiul ”Așa tată-așa fiu !” este cât se poate de evident faptul că la Apa Serv Valea Jiului, peste ani și peste generații, doar apa trece. Pietrele rămân !