Speranțe și certitudini în deschiderea noului an universitar de la Petroșani

Home Educație Speranțe și certitudini în deschiderea noului an universitar de la Petroșani
Speranțe și certitudini în deschiderea noului an universitar de la Petroșani

Un nou an universitar începe de astăzi la Universitatea din Petroșani, însă startul oficial a fost dat cu o zi mai devreme, respectiv luni, 30 septembrie, în cadrul unei festivități care a avut loc în Aula Magna în prezența unui număr mare de studenți, profesori și invitați. În cuvântul său de deschidere a anului universitar, rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin a vorbit despre performanțele apreciatei instituții superioare din Valea Jiului, intrată acum în cel de-al 71-lea an de existență, performanțe înregistrate de-a lungul anilor, dar mai ales în ultimii 4 ani. ”Toate aceste performanțe pe care colectivul Universității din Petroșani le-a înregistrat în ultimii ani, la toate capitolele și care au culminat cu decorarea instituției noastre, la finalul anului precedent, de către Președintele României, constituie argumente care sunt pentru studenții noștri, o dovadă categorică a faptului că au făcut o alegere bună devenind studenții noștri”, a spus rectorul Radu Sorin.

Cu 22 specializări de licență, 22 specializări la master și 4 specializări de doctorat în structura noului an universitar 2019-2020, Universitatea din Petroșani pornește la drum oferind studenților, masteranzilor și doctoranzilor săi nu doar certitudinea unei pregătiri profesionale desăvârșite și a unei infrastructuri educaționale de cea mai înaltă calitate, ci și oportunitatea pregătirii inclusiv în cadrul unor prestigioase universități internaționale (grație parteneriatelor pe care le are Universitatea din Petroșani cu mari universități din Europa dar și de pe alte continente și grație programelor Erasmus+ derulate sub egida UE), dar mai ales garanția faptului că un absolvent de studii superioare al oricăreia din cele trei facultăți existente la Petroșani (și, mai nou, la Deva) obține toate calitățile necesare pentru a ocupa o poziție de top pe piața muncii, în țară sau oriunde în lume.

De altfel, într-o bună măsură, dovada clară că studenții Universității din Petroșani pot performa, o constituie faptul că, la festivitatea de deschidere a noului an școlar, cea mai mare parte a personalităților care au participat la acest eveniment, de la prefectul județului Hunedoara – Tiberiu Fabius Kiszely la administratorul public al județului – Costel Avram, de la primarii Tiberiu Iacob Ridzi (primarul municipiului Petroșani) și Gheorghe Ile (primarul municipiului Vulcan) până la managerul Complexului Energetic Hunedoara – Samuel Dioane și directorul general al INCD-INSEMEX – Artur George Găman, cu toții sunt absolvenți de studii superioare ai Universității din Petroșani.

Acest statut a fost subliniat și în discursurile rostite de aceștia, la deschiderea noului an universitar de la Petroșani. Spre exemplu, Costel Avram administratorul public al județului Hunedoara și-a amintit că a venit aici atât ca student, cât și ca sportiv, component al prestigioasei echipe de rugby Știința Petroșani. ”Am avut șansa de a întâlni și pe terenul de sport, dar și în amfiteatru, în sălile de curs și laboratoare oameni excepționali, datorită cărora m-am format profesional, sportiv și etic. Mulți dintre foștii mei colegi, dar și absolvenți ai altor generații de studenți de la Universitatea din Petroșani sunt astăzi oameni cu poziții onorante în companii internaționale, în management, în administrație și multe alte domenii, sunt profesioniști respectați la nivel național și internațional și oameni de o calitate remarcabilă, semn că la Universitatea din Petroșani se formează nu doar buni specialiști, ci și adevărate caractere. Mă bucur ca și în rândul oficialilor prezenți astăzi la deschiderea anului universitar 2019-2020 să văd astfel de oameni”, a spus Costel Avram.

Și directorul general al CEH, Samuel Dioane și-a amintit că, atunci când a venit prima oară la o festivitate de deschidere a anului universitar, a făcut-o direct din schimbul IV de la mină, unde lucra ca muncitor, dar cunoștințele acumulate la Facultatea de Mine și titlul de inginer dobândit la absolvire i-au conferit în cele din urmă șansa de a deveni directorul celei mai mari companii miniere și energetice din județ. ”Tot secretul este să învățați, să profitați de profesorii de excepție ai acestei Universități, iar cunoștințele acumulate vă vor oferi oportunitatea de a ajunge, negreșit, acolo unde v-ați propus”, a spus Samuel Dioane.

Pentru primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi existența acestei Universități la Petroșani este cu atât mai importantă cu cât rolul pe care aceasta îl are în viața comunității locale este unul de asemenea deosebit de important. ”Deschiderea anului universitar 2019-2020 este un început de drum, un nou capitol pentru studenții Universității din Petroșani. Ca fost student al acestei Universități, mă reîntorc cu bucurie și cu recunoștință în acest moment de început de an universitar și caut să le transmit studenților că această etapă din viața lor este definitorie pentru cariera lor, că efortul de a dobândi calitățile unor viitori profesioniști își va arăta roadele, la timpul potrivit. Le doresc tuturor mult succes în noul an universitar! De asemenea, vreau să remarc faptul că, grație unui colectiv academic valoros, Universitatea din Petroșani a reușit performanța de a rezista unei competitivități acerbe în domeniul educației din ultimii 30 de ani, în condițiile în care Petroșaniul este înconjurat de mari centre universitare precum Cluj, Timișoara sau Craiova. Mai mult, Universitatea din Petroșani a reușit să-și contureze un rol esențial în tot ceea ce înseamnă comunitatea Văii Jiului și cred că, împreună, vom reuși să reclădim economic și social această regiune, demonstrând că aici poate exista performanță și dincolo de cărbune și minerit”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În egală măsură, Universitatea din Petroșani pregătește specialiști nu doar pentru piața muncii productive, ci tot aici s-au format și se formează cercetători de cea mai înaltă calificare. O dovadă o constituie chiar performanțele INCD-INSEMEX Petroșani, unul dintre cele mai prestigioase institute de cercetare din România și printre cele mai importante din domeniul sănătății și securității în muncă din întreaga lume. Directorul general al INCD-INSEMEX, George Artur Găman apreciază că nu doar el însuși este absolvent al acestei universități, ci în cea mai mare parte, colectivul de cercetători provine din rândul absolvenților Universității din Petroșani. ”Aici este pepiniera noastră de viitori cercetători, în rândurile cărora vă puteți număra și dumneavoastră, cei care ați ales să deveniți studenți ai acestei școli superioare, iar Universitatea din Petroșani este un partener de excelență în foarte multe dintre proiectele de cercetare pe care le dezvoltăm și promovăm în prezent”, a spus George Artur Găman.

Cu toate aceste certitudini și garanții, speranțele celor care au optat pentru a-și desăvârși pregătirea educațională la facultățile din cadrul Universității din Petroșani, în debutul noului an școlar nu pot sta altfel decât sub semnul optimismului.

Succes, tuturor, în noul an universitar !