Deși Consiliul județean Hunedoara și-a exprimat în mod categoric dorința de a prelua activele din perimetrul fostei Mine Petrila iar, în urma corespondenței cu Ministerul Energiei, în proprietatea căruia se află în prezent acestea, a fost dat și un acord de principiu în acest sens, lucrurile nu pot merge mai departe dintr-un motiv pe cât de banal, pe atât de esențial.
Funcționarii din cadrul Ministerului Energiei s-au grăbit să întocmească toate documentele privind transferul acestor clădiri către Consiliul județean Hunedoara, lucrurile nu pot avansa în această direcție deoarece, după retragerea ALDE de la guvernare și plecarea ministrului Anton Anton din fruntea acestui minister, propunerile pentru numirea unor interimari la conducerea mai multor ministere nu au fost acceptate de președintele Klaus Iohannis. Cum fără o semnătură de ministru, orice document emis este lovit de nulitate, nici documentele privind clădirile de la fosta Mină Petrila nu pot fi legalizate.
Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, apreciază că forul legislativ județean așteaptă doar deblocarea crizei guvernamentale pentru a putea achita sumele solicitate de Ministerul Energiei și de a intra astfel în posesia clădirilor de patrimoniu și a terenurilor disponibile odată cu închiderea definitivă a fostei mine. ”Am avut o discuție cu secretarul de stat Doru Vișan de la Ministerul Energiei. Am aflat că ei au făcut toate diligențele pentru a putea vinde activele de la mina Petrila, dar am ajuns în impas pentru că nu există un ministru al Energiei care să poată semna dispoziția prin care reprezentantul Ministerului Energiei în AGA să aprobe vânzarea. Dacă va apărea ministrul, se rezolvă imediat problema, iar Consiliul Județean, în momentul în care primește adresa de la Ministerul Energiei face toate demersurile pentru a cumpăra activele de la Mina Petrila”, a declarat administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram.
Acesta a precizat, totodată, că după preluarea acestor active, Consiliul județean are pregătite deja mai multe scenarii și are chiar o serie de parteneri dispuși să ofere sprijin pentru valorificarea potențialului cultural, economic și social al acestor active. Avram spune că se dorește încheierea unui parteneriat cu Asociația Planata Petrila, al căror proiect de valorificare culturală a fostelor clădiri care deja sunt înscrise în patrimoniul cultural național este unul deosebit. Sunt discuții avansate și cu Primăria Petrila, în vederea transmiterii spre folosință a fostei clădiri administrative a minei, unde autoritățile locale intenționează să mute serviciile publice din Primăriei. În ceea ce privește terenurile și celelalte clădiri, Avram este de părere că acestea ar putea fi puse la dispoziția beneficiarilor de Strat-Up-uri din orașul Petrila pentru a fi utilizate și valorificate în scop economic, prin deschiderea unor afaceri generatoare de locuri de muncă în Valea Jiului.