Vulcăneni la Zilele Orașului Bor din Serbia

Home Administrație Vulcăneni la Zilele Orașului Bor din Serbia
Vulcăneni la Zilele Orașului Bor din Serbia

O delegație formată din reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local al municipiului Vulcan, condusă de primarul Gheorghe Ile, a participat la ”Zilele Orașului Bor”, o localitate din Republica Serbia, la invitația transmisă de primarul acestuia, Alexandar Milikic. Invitația are la bază Parteneriatul de Colaborare dintre cele două comunități, care în urma acestei întâlniri, se va transforma în Protocolul de Înfrățire dintre municipiul Vulcan și orașul Bor.

Primarul Vulcanului, ing. Ggheorghe Ile, spune că după semnarea Protocolului, va fi stabilit și programul anual comun de activități, în care vor fi angrenați cetățeni ai Vulcanului și Borului.
Sportul, cultura, tradițiile, educația și spiritul civic vor fi reperele de bază ale acestui program.

”Numărul mare de români care locuiesc în Bor, din zona cunoscută ca Valea Timocului, face ca legăturile noastre să aibă o particularitate aparte. Faptul că putem vorbi aceeași limbă, că avem în comun o istorie economică și multi-culturală europeană, grație activității miniere, sunt repere puternice de colaborare și de întărire a prieteniei dintre cetățenii celor două comunități”, a declarat primarul Gheorghe Ile.

Întâlnirile dintre cele două comunități vor continua însă și până la finalizarea procedurilor legale de înfrățire. Astfel, în cursul lunii noiembrie, reprezentanții artelor marțiale de la Clubul Sportiv Municipal ”Mihai Viteazu” vor trimite cei mai buni sportivi la Bor, în vederea participării la o serie de competiții de gen, organizate de municipalitatea sîrbă. În cursul aceleiași luni o delegație din Bor, formată din specialiști în domeniul mineritului, va fi oaspete al comunității din Valea Jiului, unde vor vizita Vulcan și vor avea un schimb de experiență și la sediul Universității din Petroșani.

La momentul oficial al prezenței delegației vulcănene la Primăria din Bor, cei doi primari au vorbit despre multiplele conexiuni tradiționale dintre români și sîrbi și despre similitudinile dintre Vulcan și Bor, care merită valorificate în beneficiul cetățenilor celor două comunități, pe termen mediu și lung. Prezența delegației vulcănene la Bor, a deschis noi oportunități de colaborare grație întâlnirii cu membrii celorlalte delegații din localitățile înfrățite cu Bor, respectiv cu orașe din Macedonia și Ucraina.

Primarul municipiului Vulcan apreciază că municipalitatea din Vulcan va deschide noi punți de colaborare cu comunități europene, autoritățile aflându-se deja în derularea unui astfel de demers și cu localitatea San Marzano sul Sarno, unde un prim document în această direcție a fost semnat pe 24 septembrie.