60 de mineri de la SNIMVJ au fost angajați la CEH

Home Economie 60 de mineri de la SNIMVJ au fost angajați la CEH
60 de mineri de la SNIMVJ au fost angajați la CEH

Într-o negociere mediată de senatorul social-democrat Cristian Resmeriță, între conducerea CEH și respectiv cea a SNIMVJ, o primă serie de 60 de angajați ai Societății Naționale pentru Închideri Mine Valea Jiului vor fi angajați în aceste zile în cadrul sucursalelor miniere de la Complexul Energetic Hunedoara. Pe listele de așteptare, în vederea obținerii unui loc de muncă la CEH, s-au înscris însă  nu mai puțin de 135 de angajați ai minelor de la Paroșeni și Uricani, unde la finele acestui an încetează activitatea de producție.

Senatorul Cristian Resmeriță a declarat joi, 17 octombrie 2019 într-o conferință de presă că a atras atenția încă de acum trei săptămâni asupra situației cu care riscă să se confrunte salariații societății de închideri de mine, încă din prima zi a anului viitor. ”La 1 ianuarie 2020 activitatea de producție de la Mina Paroșeni și Mina Uricani încetează. Sigur că o parte din angajații de acolo îndeplinesc deja condițiile de pensionare, mai ales după intrarea în vigoare a legii privind reducerea perioadei de vechime în subteran de la 20 de ani la 15 ani, pentru cei care îndeplinesc condițiile de vârstă de 45 de ani și care lucrează în cadrul unor mine care se închid, lege pe care am reușit re o inițiez și să o trec cu succes prin întregul proces legislativ. Alții urmează să fie angrenați în activitățile de închidere și ecologizare, însă pentru foarte mulți dintre salariați exista riscul să rămână efectiv pe drumuri, fără protecție socială, fapt care m-a determinat să intervin”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta apreciază că, în aceste condiții, a solicitat conducerii celor două companii miniere din Valea Jiului să pună în aplicare prevederile unui protocol ce datează încă din 2012, document prin care CEH se obliga să soluționeze cu prioritate cererile de angajare venite din partea angajaților de la SNIMVJ. Pentru a întări acest protocol, prin medierea senatorului Resmeriță, conducerea CEH, a SNIMVJ și a Sindicatului Muntele au convenit ca cererile depuse de salariați ai SMINVJ care nu îndeplinesc condițiile de pensionare și doresc să-și continue activitatea în minerit, să fie evaluate urgent de CEH. O primă decizie a fost luată în Consiliul de Administrație al CEH chiar joi, 17 octombrie, odată cu stabilirea emiterii deciziei de angajare a unui număr de 60 de mineri. ”Este vorba, din câte am înțeles, în primul rând de muncitori pentru front, care vor fi selectați din rândul celor 135 înscriși pe liste”, explică senatorul Cristian Resmeriță.

Cu probleme ceva mai serioase urmează să se confrunte din păcate acei salariați care nu au 45 de ani și care sperau că vor putea beneficia de o nouă Ordonanță guvernamentală de tipul OG 36, prin care să beneficieze, timp de 2 ani, de venituri de completare și de continuitate la vechime în subteran, astfel încât în această perioadă să se poată, la rândul lor, pensiona. ”Nu sunt foarte multe situații de acest fel dar, cert este că în lipsa unui Guvern confirmat în Parlament, nu se poate emite nici o ordonanță de urgență. Eu am cerut celor de la Ministerul Energiei, încă din luna septembrie, să urgenteze procedurile. Au făcut cât au putut, dar nu suficient. În situația actuală, este foarte clar că oricine promite că se va da o astfel de Ordonanță, minte !”, a mai spus senatorul Cristian Resmeriță.