Tiberiu Iacob Ridzi: ”10 proiecte integrate vor fi finanțate de UE în cadrul Platformei pentru o tranziție justă a zonelor miniere”

Home Administrație Tiberiu Iacob Ridzi: ”10 proiecte integrate vor fi finanțate de UE în cadrul Platformei pentru o tranziție justă a zonelor miniere”
Tiberiu Iacob Ridzi: ”10 proiecte integrate vor fi finanțate de UE în cadrul Platformei pentru o tranziție justă a zonelor miniere”

Pentru Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, oportunitatea pe care o are Valea Jiului după ce aplicația depusă de autoritățile locale din Valea Jiului privind subscrierea la Platforma pentru o tranziție justă în zonele miniere, deschisă de Comisia Europeană special pentru a sprijini zonele afectate de închiderea minelor, este una definitorie pentru strategia de dezvoltare a întregii regiuni în ultimii ani.

Revenit de la Bruxelles, unde a participat alături de ceilalți primari ai Văii Jiului a o nouă sesiune de lucru a organismului european creat pentru implementarea acestui program european special, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a informat, în cadrul unei conferințe de presă, că acceptarea aplicației prezentate de Valea Jiului, alături de alte 7 regiuni carbonifere din Europa și decizia Comisiei Europene de a acorda asistență tehnică pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare locală ce va sta la baza finanțării proiectelor de dezvoltare locală, sunt o garanție solidă în ceea ce privește angajamentul Uniunii Europene pentru susținerea Văii Jiului. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că, în acest sens, a fost deja stabilit și un calendar cu termene bine definite privind etapele următoare ce trebuiesc parcurse de toți aplicanții din regiunile-pilot selectate. ”În următoarele 2 luni, cei de la START vor trimite un document preliminar către noi, care va conține informații, oportunități și aspecte socio-economice legate de Valea Jiului, după care noi vom face completări la acest document și undeva în martie – aprilie anul viitor cei de la Comisie vor fi prezenți în Valea Jiului, unde vor sta câteva zile și vor face o evaluare completă a ceea ce înseamnă identificarea acestor proiecte. Proiectele care vor fi identificate vor fi proiecte cu impact major asupra comunităților din Valea Jiului. Noi am trimis 25 de idei de proiecte pentru a fi luate în calcul, probabil că până la urmă vor fi 10, dar integrate, care vor avea un impact global în ceea ce privește toată Valea Jiului și nu neapărat pe fiecare localitate. Ne-au mai spus că vor lucra și cu experți externi, cu institute din Europa, dar și cu cei din România. Se va pune accent foarte mare și pe ceea ce înseamnă societate civilă, nu doar ONG-uri, ci și IMM-uri,a ntreprenoriat, etc”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În opinia primarului din Petroșani, anul viitor, undeva în luna iulie, Strategia de dezvoltare în baza căreia vor fi finanțate cele 10 proiecte majore trebuie să fie finalizată, urmând ca UE să aloce apoi finanțare directă pentru implementarea acestora.

Primarul municipiului Petroșani apreciază, în același timp, că statul român ar trebui să acorde, la rândul său, o atenție aparte regiunii Văii Jiului, după modelul altor state care au adoptat, în mod complementar programului european START, propriile programe naționale de susținere a regiunilor miniere în tranziție. ”S-a discutat foarte mult la reuniunea de la Bruxelles despre ceea ce se întâmplă în fiecare stat membru, care mai are regiuni miniere și unde se mai produce energie pe cărbune. Sunt state precum Germania, Cehia, Grecia, Polonia, unde guvernele din aceste state, pe lângă toate aceste discuții și finanțări europene, alocă bani foarte mulți pentru un plan de restructurare sau reconversie a activității din zonele miniere. Spre exemplu, Germania a alocat deja 2 miliarde de euro pentru această tranziție. Ei au pus o dată cel mult până în anul 2038, până când această tranziție va trebui să fie finalizată, dar lucrurile sunt foarte avansate. Grecia, dacă acum 2 luni spunea că va merge cu această tranziție până în 2050, la această reuniune de la Bruxelles au venit și au spus că ei vor să închidă până în 2030. Grecia are producție de energie pe lignit și au investiții foarte mai care vor fi finalizate anul viitor. Se schimbă foarte rapid ceea ce se întâmplă în această zonă cu tranziția justă. La fel Ungaria, Spania au dat a termen 2030. Depinde acum ce decizie va lua, în această direcție, și statul român, prin noul Guvern, iar noi sperăm să fie una tot în acest trend european”, a mai spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

”Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție” reprezintă una dintre principalele măsuri ale pachetului “Energie curată pentru toţi europenii”.  Platforma facilitează dezvoltarea de proiecte și strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziție și ca răspuns la dificultățile sociale și de mediu. Valea Jiului este prima regiune din România care va beneficia de sprijinul acestei iniţiative.