PSD Lupeni suspendă acțiunile de campanie electorală în semn de solidaritate cu minerii protestatari

Home Politică PSD Lupeni suspendă acțiunile de campanie electorală în semn de solidaritate cu minerii protestatari
PSD Lupeni suspendă acțiunile de campanie electorală în semn de solidaritate cu minerii protestatari

Președintele Organizației PSD Lupeni, senatorul Cristian Resmeriță informează că organizația politică pe care o conduce a luat astăzi o decizie radicală, suspendând activitățile de campanie electorală, în semn de solidaritate cu minerii de la Exploatărările Miniere Paroșeni și Uricani, care protestează de mai bine de două zile, în fața situației de incertitudine privind protecția socială- cuvenită după închiderea activității de producție de la cele două mine, la finalul acestui an.

”În calitate de Președinte al Organizației PSD Lupeni am decis împreună cu membrii organizației, să SUSPENDĂM acțiunile de campanie electorală, până în momentul în care minerii care lucrează la SNIM VJ vor înceta greva”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

 

Măsura, una fără precedent în viața politică, vine după ce senatorul Cristian Resmeriță avertiza Guvernul încă de acum mai bine de o lună asuprea pericolului ca o parte dintre minerii de la cele două exploatări de cărbune care urmează să fie definitiv închise, să rămână fără protecție socială în lipsa unui act normativ care să repună în legalitate prevederile OG 36 a Guvernului, privind acordarea unor plăți compensatorii și aplicarea de măsuri sociale de sprijin pentru minerii disponibilizați. Această Ordonanță și-a încetat valabilitatea la 31 decembrie 2018 și, cu toate că a fost elaborată documentația pentru emiterea unei noi ordonanțe, aceasta nu a primit girul Ministerului de Finanțe și, mai mult decât atât, procedurile de adoptare nu au mai putut fi continuate după demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură.

În opinia senatorului Cristian Resmeriță, situația este cu atât mai gravă cu cât nici semnalele sale de alarmă și nici promisiunile ferme făcute de ministrul Finanțelor – Eugen Teodorovici chiar la Lupeni, cu prilejul vizitei pe care a efectuat-o aici în vară împreună cu premierul Viorica Dăncilă, nu au fost respectate de politicienii de la București.

În cursul acestei luni, prin implicarea directă a senatorului Cristian Resmeriță, un număr de 60 de salariați de la SNIMVJ au avut posibilitatea de a se angaja la CEH, continuându-și astfel activitatea în sectorul minier. Tot datorită senatorului Resmeriță, Parlamentul a adoptat o lege prin care, în situația închiderii unor mine, angajații care au împlinit 45 de ani și au minim 15 ani vechime se pot pensiona, fără penalizare. Chiar și așa, pentru aproape 100 de mineri, care nu se încadrează în prevederile legale privind pensionarea și nu au putut fi preluați de CEH, în lipsa unei ordonanțe de tipul OG 36, situația se anunță una extrem de dificilă. De altfel, simțindu-se abandonați, aceștia au demarat și protestele sub forma autoblocării în abataje.

”Așa cum am mai spus, statul român este dator să găsească o soluție pentru acești oameni, care riscă să rămână pe drumuri nu pentru că nu vor să muncească, ci pentru că tot statul român a decis că nu mai e nevoie de activitatea lor. Atunci, corect este ca statul român să găsească măsurile de protecție socială cuvenite acestor oameni. În ceea ce mă privește, cred că oamenii au dreptate și singura atitudine pe care o pot avea în fața unei astfel de situații este să mă solidarizez cu aceștia, cu atât mai mult cu cât pe ei îi reprezint în Senatul României. Asta am făcut și astra voi face întotdeauna !”, a mai spus senatorul Cristian Resmeriță.