Guvernul Orban intră în activitate. Aflați care sunt primele decizii.

Home Politică Guvernul Orban intră în activitate. Aflați care sunt primele decizii.
Guvernul Orban intră în activitate. Aflați care sunt primele decizii.

Membrii Guvernului condus de Ludovic Orban au depus, luni, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţii, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis și astfel au început exercitarea mandatului. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la ceremonia de investitură, că noul Guvern va avea un mandat ceva mai scurt și mai greu. ”Eu vă doresc să găsiți sprijinul necesar în Parlamentul României pentru a vă pune în practică proiectele și, foarte important, pentru a stopa dezastrul lăsat în urmă de guvernele pesediste. Deja, vă spun sincer, mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere. Mă aștept de la acest nou Guvern să rezolve câteva probleme foarte urgente: închiderea bugetului pe anul 2019, pregătirea proiectului de buget pentru anul 2020, reluarea discuțiilor pe legile justiției. Trebuie încurajată din nou lupta anticorupție, trebuie pregătite și puse în practică, într-un mod foarte transparent, corect, eficient, alegerile”, a spus președintele Klaus Iohannis. 

Noul Prim Ministru, Ludovic Orban a arătat că Președintele României are, de pe acum, un partener în Guvernul României. ”Este un partener de încredere, un partener care este gata să se alăture eforturilor dumneavoastră pentru punerea în practică a viziunii de dezvoltare a României pentru realizarea programelor și proiectelor care pot să aducă România într-o situație de revenire pe drumul drept și care pot, cu adevărat, să permită fiecărui român să reușească în viață, în țara lui”, a spus premierul Ludovic Orban. 

După investirea în funcție a Primului Ministru și a membrilor noului Cabinet, membrii Guvernului s-au reunit la o primă ședință informală de Guvern, urmând ca marți, 5 noiembrie, să aibă loc prima ședință de Guvern în care se vor adopta documente legislative. Potrivit premierului Ludovic Orban, prima decizie cu impact pentru cetățeni va fi emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă menită să soluţioneze situaţia minerilor blocaţi ȋn subteran ȋn minele Paroşeni şi Uricani. 

Guvernul PNL își propune, de asemenea, pe termen scurt, aprobarea unei rectificări bugetare, asigurarea pregătirii pentru iarnă, nominalizarea noului comisar european, amânarea pensionării magistraților sau elaborarea bugetului pe anul 2020. Obiectivele asumate de Guvernul PNL vizează întărirea democrației, a statului de drept, a ordinii și siguranței publice, asigurarea unei justiții independente. Guvernul PNL își propune eficientizarea activității Guvernului și a administrației, primul pas fiind realizarea unui audit în instituțiile publice.