Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avut de ales între eurodeputații PPE Siegfried Mureșan și Adina Vălean, din cele două propuneri făcute de noul Guvern liberal de la București, cu acceptul Președintelui României, a optat pentru nominalizarea Adinei Vălean pentru funcția de comisar european pentru Transporturi al noii Comisii Europene.
Adina Vălean este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, reprezentând PNL (PPE). Vălean este singurul român desemnat în noua legislatură european drept președinte al unei comisii parlamentare: Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE). Aceasta a ocupat poziția de vicepreședinte al Parlamentului European în perioada 2014-2017. Eurodeputatul a fost în perioada 2017-2019 primul român președinte al unei Comisii a Parlamentului European, cea pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară. În legislatura 2014-2019, Vălean a fost co-lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE în Parlamentul European. Până în 1997, Adina Vălean a fost profesor de matematică. În 1997, a devenit director pentru relaţia cu Direcţiile Judeţene pentru Tineret şi Sport în Ministerul Tineretului şi Sportului, condus la acea vreme de Crin Antonescu, care ulterior i-a devenit soţ. Din 1999 până în 2001 a lucrat în organizaţii non-guvernamentale, ca director de programe al Asociaţiei Române pentru Libertate şi Dezvoltare şi ca director general al Fundaţiei “Institutul pentru Liberă Iniţiativă”. S-a înscris în PNL în 1999.
După ce Franța și Ungaria și-au nominalizat noi comisari, deja acceptați de președinta aleasă a Comisiei Europene, Uniunea Europeană aștepta o nouă propunere de comisar european din partea României în urma respingerii Rovanei Plumb și a celorlalte propuneri făcute de fostul guvern PSD. Nominalizarea unui comisar român din rândul PPE modifică raportul politic dintre populari și socialiști în Colegiul Comisiei Europene (10 PPE și 9 PES), iar Colegiul de Comisari al Ursulei von der Leyen urmează a fi alcătuit din 15 bărbați și 12 femei.
Candidații Franței, României și Ungariei trebuie audiați în următoarele două săptămâni în Comisia pentru afaceri juridice și în comisiile de specialitate ale PE, în conformitate cu portofoliile alocate. Următoarea sesiune plenară a Parlamentului European are loc în perioada 25-28 noiembrie, iar un vot de aprobare pentru echipa Ursulei von der Leyen ar putea fi dat la 27 noiembrie, pentru ca noua Comisie să își preia mandatul la 1 decembrie 2019, cu 30 de zile întârziere.