Fundația ”Mihai Eminescu Trust” și Universitatea din Oslo sunt partenerii CJH în proiectul pentru restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Sarmizegetusa Regia

Home Administrație Fundația ”Mihai Eminescu Trust” și Universitatea din Oslo sunt partenerii CJH în proiectul pentru restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Sarmizegetusa Regia
Fundația ”Mihai Eminescu Trust” și Universitatea din Oslo sunt partenerii CJH în proiectul pentru restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Sarmizegetusa Regia

Consiliul Județean Hunedoara a desemnat partenerii pentru depunerea unui proiect în vederea atragerii de fonduri norvegiene pentru restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Sarmizegetusa Regia.

În urma anunțului de selecție lansat de Consiliul Județean Hunedoara, în vederea depunerii unei cereri de finanțare pentru un proiect în cadrul Programului RO – Cultura, APEL ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin granturi SEE 2014 – 2020, au întrunit punctajul necesar Fundația ”Mihai Eminescu Trust” (partener din România) și Universitatea din Oslo (partener din statele donatoare).

Proiectul intitulat ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” vizează conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului Sarmizegetusa Regia și are ca obiectiv specific consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

În cadrul proiectului se vor derula următoarele activități:

  1. Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Sarmizegetusa Regia, aici fiind incluse și serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor de restaurare în conformitate cu documentația tehnică DALI întocmită în acest scop.
  2. Realizarea de structuri/ panouri modulare amplasate temporar la fața locului în vederea realizării unui spațiu destinat activităților informative, educative și culturale. Prin aceste tipuri de activități se urmărește promovarea patrimoniului cultural mobil (ceramică, obiecte din metal, etc) și a patrimoniului imaterial, inclusiv obiceiuri populare și artizanat, aparținând zonei rurale a județului Hunedoara și, în special, zonei Sarmizegetusa Regia.
  3. Organizarea unui expoziții internaționale cu titlul ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”.
  4. Digitizarea și promovarea monumentului, prin asigurarea vizitării online a monumentului, prin intermediul documentației și a fotografiilor realizate în diferitele etape de restaurare a sa.
  5. Managementul și auditul implementării proiectului.

Bugetul necesar activităților menționate anterior se va definitiva după elaborarea cererii de finanțare la care se lucrează în aceste zile