Salvatorii mineri de subteran și de suprafață s-au reunit în Valea Jiului

Home Stiri la zi Salvatorii mineri de subteran și de suprafață s-au reunit în Valea Jiului
Salvatorii mineri de subteran și de suprafață s-au reunit în Valea Jiului

În perioada 14 – 15 noiembrie 2019, la sediul INCD INSEMEX Petroşani s-a desfăşurat cea de-a XII-a Ediţie a Concursului Naţional de Salvare Minieră şi de Suprafaţă, organizat de Asociaţia Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România – ASMS, membră a Organismului Internaţional de Salvare Minieră – IMRB.

Prima zi a concursului a fost dedicată activităţilor de intervenţie şi salvare pentru subteran, în concurs înscriindu-se cinci echipe de salvatori: Mina Lonea, Mina Livezeni, Mina Vulcan şi Mina Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv echipa salvatorilor din cadrul Societăţii Naţionale a Sării – Salina Praid. Cele cinci echipe de salvare subterană înscrise în concurs au avut de parcurs un traseu care a presupus un scenariu complex de intervenție și salvare.
Cea de-a doua zi a concursului a fost rezervată secţiunii de salvare de suprafaţă, la start fiind prezente opt echipe de salvatori. Patru dintre acestea sunt parte din Complexul Energetic Oltenia, respectiv Electrocentrale Craiova II, Electrocentrale Ișalnița, Electrocentrale Rovinari, Electrocentrale Turceni. Celelalte echipe de salvatori înscrise în concurs fiind de la Metrorex București, Falck Fire Services – OMV Petrobrazi Ploieşti, Fireproof Team – Petrotel Lukoil Ploiești şi Liberty Galaţi.

Locul I la secțiunea de salvare subterană a fost obţinut de Mina Lonea, podiumul fiind completat de Salina Praid – Locul II şi Mina Lupeni – Locul III. Pe locurile IV şi V s-au clasat Mina Livezeni, respectiv echipa de salvatori a Minei Vulcan.

Pentru secţiunea de salvare de suprafaţă, la finalul concursului clasamentul a fost următorul: Locul I – Fireproof Team Ploiești – Petrotel Lukoil, Locul II – Metrorex București, Locul III – Falck Fire Services – OMV Petrobrazi Ploieşti și mențiuni pentru echipele: Electrocentrale Craiova II, Liberty Galați, Electrocentrale Rovinari, Electrocentrale Ișalnița și Electrocentrale Turceni.

În deschiderea ediţiei a XII-a a concursului au luat cuvântul dr. ing. George Artur Găman – Preşedinte ASMS şi Director General al INCD INSEMEX Petroşani, respectiv dr. ing. Nicolae Voinoiu – Preşedinte de onoare al ASMS și Director Direcția Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul Inspecției Muncii.

Salvatorii au fost prezenți, de asemenea, în cadrul activităților derulate la Adunarea Generală a Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România la Monumentul Salvatorului Minier ridicat în curtea fostei Mine Petrila, cu sprijinul financiar al acestei asociații, în memoria tuturor salvatorilor mineri care și-au dat viața pentru salvarea vieții semenilor.