Incluziunea socială a persoanelor cu risc infracțional, temă de dezbatere la Conferința Națională de Asistență socială de la Deva

Home Educație Incluziunea socială a persoanelor cu risc infracțional, temă de dezbatere la Conferința Națională de Asistență socială de la Deva
Incluziunea socială a persoanelor cu risc infracțional, temă de dezbatere la Conferința  Națională de Asistență socială de la Deva

„Incluziunea socială a persoanelor cu risc infracțional la confluența dintre prevenția și intervenția socială”, este titlul conferinței naționale de asistență socială care a avut loc vineri, 29 noiembrie, la Teatrul de Artă din Deva.

Evenimentul, organizat de Penitenciarul Deva prin Serviciul de Asistență Psihosocială, împreună cu Universitatea din Petroșani (Facultatea de Științe), Colegiul Național al Asistenților Sociali, și Direcția de Asistență Socială a Primăriei municipiului Deva, s-a dorit a fi o provocare pentru găsirea unor soluţii concrete de construire a unei societăţi mai sigure în contextul revenirii foștilor deținuți pe piața muncii și integrarea lor în societate.

În cadrul evenimentului au susținut prelegeri, printre alții, primarul municipiului Deva – Florin Nicolae Oancea, rectorul Universității din Petroșani – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, prefectul județului Hunedoara – Tiberiu Fabius Kiszely, insctorul general adjunct al IȘJ Hunedoara – prof. Lavinia Ilina, dar și reprezentanți ai Penitenciarului Deva.

Organizatorii apreciază că, în prezent, criminalitatea juvenilă este o problemă importantă a societăţii contemporane. Iar fenomenul îngrijorează, conform tuturor statisticilor. Foarte mulţi minori comit infracţiuni şi, ca atare, este obligatoriu ca prevenţia să înceapă din şcoală. ”Municipalitatea deveană, de exemplu, organizează, periodic, campanii de informare şi conştientizare a elevilor în legătură cu infracţiunile cel mai des comise de minori. Poliţiştii locali le explică în special liceenilor noţiunile de infracţiune, contravenţie şi răspundere penală, dar şi influenţa pe care o are anturajul sau consumul de alcool, tutun şi droguri asupra comportamentului tinerilor. Elevii au chiar ocazia să discute liber cu foşti consumatori de droguri, în cadrul proiectelor pe care municipalitatea le realizează împreună cu Penitenciarul Deva și cu inspectoratul Școlar Județean. Cei mai mulţi adolescenţi rămân în minte cu aceeaşi imagine: penitenciarul este un loc periculos! Şi e firesc, dacă ne gândim că o pedeapsă cu închisoarea traumatizează, practic, pe oricine”, spune Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

În acest context, potrivit inspectorului general adjunct al ISJ Deva, prof. Lavinia Ilina, parteneriatul educațional dintre Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Penitenciarul Deva este concretizat, la rândul său, printr-o serie de activități care contribuie eficient la formarea beneficiarilor direcți ai educației, eficiență dovedită prin progresul înregistrat datorită metodelor adaptate specificului activității instructiv-educative în condiții speciale, precum și prin activități de conștientizare a elevilor privind importanța respectării legii.

În același timp, la fel de importantă este atitudinea autorităților față de persoanele eliberate din peniteciar care, după cum arată primarul Devei, au nevoie de sprijin pentru a se reintegra în comunitate. ”Dacă întrebi un deţinut ce face după eliberare, va răspunde simplu: îmi caut un loc de muncă, mă întorc la familie sau mă căsătoresc, fac copii şi-mi văd de treabă. Doar că imediat cum iese pe poartă, lucrurile arată altfel, pentru că mulţi dintrei ei îşi pierd, în detenție, dorinţa de a reuşi în lumea „de afară”. Pentru un fost deținut, eliberarea e o nouă situaţie de viaţă – care înseamnă, de multe ori, un eşec. Îi lipsesc prietenii, nu mai are familie, nu are locuinţă și sprijin ca să ocupe un loc de muncă. Toate acestea se întâmplă pentru că detenţia schimbă atitudinea lumii faţă de un condamnat şi astfel, integrarea acestuia în societate este dificlă”, spune primarul Florin Oancea.

Sunt totuşi cazuri când legea le permite deţinuţilor să iasă din penitenciar şi să participe la programe de muncă în folosul comunităţii – ca să păstreze relaţia cu societatea şi să existe o punte între viaţa „din interior” şi cea de după eliberare. Pentru o astfel de activitate, Primăria Deva a semnat un parteneriat cu Penitenciarul Deva. În cadrul lui, 40 de persoane private de libertate participă la activităţi în slujba comunităţii, alături de angajaţi ai Serviciului Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva.

Dincolo de prelegeri și dezbateri, Conferința Națională de Aistență Socială „Incluziunea socială a persoanelor cu risc infracțional la confluența dintre prevenția și intervenția socială” a avut și o componentă artistică, în cadrul căreia cei prezenți au avut ocazia de a-i urmări și aplauda pe cîțiva dintre tinerii artiști de top ai județului Hunedoara, în cadrul unui concert de pian derulat sub semnul excelenței. În concert au evoluat elevii: Radu Torok  (clasa a VII-a, prof. coord. Ilina Camelia) și Frank Ecaterina  (clasa a II-a, prof. coord. Epuraș Aurelian) de la Școala Gimnazială I. Gh. Duca Petroșani. Radu Torok, unul dintre cei mai promiţători tineri pianişti din România,a intepretat excepțional la pian următoarele piese muzicale: Passacaglia de Sigismund Toduță și Sonata în Mi minor de Joseph Haydn. ”Pentru Radu Torok, pasiunea pentru muzică și în special pentru pian este covârșitoare. Recent, rezultatele muncii stăruitoare și a talentului incontestabil
i-au fost recunoscute prin calificarea la Faza Națională a Olimpiadei de Pian, fiind singurul elev-pianist din Valea Jiului cu un astfel de palmares”, arată prof. coordonator Camelia Ilina. 

Eleva Frank Ecaterina din clasa a II-a, prof. coord. Epuraș Aureliana interpretat următoarele piese muzicale: Cimpoiul de Tudor Ciortea și Studiu Adieu- Johann Friedrich Franz Burgmüller.
Ecaterina este debutantă la clasa de pian a secției de muzică de la Școala Gimnazială ”I.G. Duca” Petroșani, dar studiază cu pasiune și este una dintre viitoarele valori care au început deja să-și confirme talentul prin obținerea multor premii la concursurile de profil.

Seria de alocuțiuni a fost urmată de interpretarea maiestuoasă la vioară a piesei Meditația– Jules Massenet de căre eleva Zaharia Sara Rebeca din clasa a-VIII-a vioară, prof. coordonator: Iakab Ladislau, acompaniată la pian de prof. corepetitor: Chețe Adriana. Eleva Zaharia Sara, studiază de 8 ani la clasa de vioară a profesorului Ladislau Iakab, fiind elevă la Secția de Muzică din cadrul Liceului Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara. S-a remarcat prin talent și perseverență, obținând la Concursul Internațional de Interpretare „Sigismund Toduță” Premiul I, precum și rezultate deosebite la Olimpiadele de Interpretare Instrumentalădin țară, fiind membră a Orchestrei romano-germană „Capella Juventa” cu care concerteazăîn Germania și Romania.