Ziua României sărbătorită în avans la Liceul ”Mihai Viteazu” din Vulcan

Home Educație Ziua României sărbătorită în avans la Liceul ”Mihai Viteazu” din Vulcan
Ziua României sărbătorită în avans la Liceul ”Mihai Viteazu” din Vulcan

În mod categoric, cea mai frumoasă formă de prezentare a valorilor autentice ale românilor și ale României este cea pe care, an de an, o arată tinerii din școlile și liceele Văii Jiului, în activitățile derulate pentru marcarea Zilei Naționale a României.

O astfel de activitate a avut loc vineri, 29 noiembrie 2019 și la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din municipiul Vulcan. Aici, elevi ai claselor a IX-a,l a X-a și a XI-a au organizat una dintre cele mai frumoase forme de exprimare a tot ceea ce înseamnă România frumoasă, într-un eveniment devenit nu doar unul de tradiție, ci și unul dintre cele mai așteptate de către elevi și profesori, deopotrivă.

În cadrul acestui eveniment, dedicat Zilei Naționale a României, elevii apreciatului liceu din Vulcan au prezentat, într-un mod inedit, aspecte din viața, cultura și tradițiile etniilor care formează, împreună, poporul român. S-au regăsit, în prezentările acestora: moldovenii, transilvănenii, regățenii, maramureșenii, bănățenii dar și ungurii, sașii sau țiganii. Fie că vorbim despre tradițiile specifice acestora, fie că vorbim despre cultura gastronomică ori despre portul popular care le definește, din prezentările făcute de elevi am înțeles, într-un mod extrem de clar, că toți aceștia au un numitor comun, pentru că, dincolo de orice deosebire, fac parte din marea națiune română.

În plus, anul acesta, evenimentul a fost completat și cu un moment special organizat de clasele de filologie, sub coordonarea prof. Gabriela Coconeț și prof. Teodora Olariu, într-un emoționant eveniment cultural-artistic intitulat ”Rugă pentru România”.

”În fiecare an organizăm Ziua Națională, lăsându-le tinerilor noștri liceeni libertatea de a exprima, în această formă artistică, tot ceea ce înseamnă pentru ei românii și România. Și vreau să vă sun că este de-a dreptul surprinzător să constatăm, așa cum am făcut-o și anul acesta, în prezentarea elevilor noștri, că în ochii lor românismul autentic este cât se poate de viu și de nealterat. Îi felicit pe elevii noștri pentru succesul proiectului ”România mea” din acest an și le doresc să-și păstreze acest spirit de-a lungul întregii vieți, pentru așa cum niciunde nu-i ca acasă, tot așa pentru noi, nimic nu se compară cu România noastră”, a declarat prof. Malvine Socaci, directorul Liceului ”Mihai Viteazu” din Vulcan.

Ca de fiecare dată, activitatea tinerilor de la liceul din Vulcan a avut parte și de oaspeți de seamă, care au venit să-i urmărească și să-i aprecieze. În rândul acestora s-a aflat și primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, dar și o parte a membrilor Consiliului local. ””Este o deosebită plăcere pentru mine, și a devenit de câțiva ani buni și o frumoasă tradiție să mă reîntâlnesc, în preajma sărbătorii noastre naționale, cu elevii de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, care de fiecare dată reușesc să ne arate nouă tuturor că România lor, a tinerilor, este un loc unde oamenii, indiferent de zonă, pot conviețui în pace și bucurie. Felicitări !”, a declarat primarul Gheorghe Ile.

Evenimente similare au avut loc la Vulcan și în cadrul școlilor gimnaziale de pe raza orașului. Iar la Vulcan, sărbătoarea dedicată Zilei Naționale a României va fi marcată și anul acesta, pe  Decembrie, prin tradiționala defilare urmată de ceremoniile specifice care vor avea loc în Parcul Eroilor de la Școala gimnazială ”Theodora Lucaciu”.