S-a stins un titan al teatrului din Valea Jiului: actorul Florin Plaur

Home Cultură S-a stins un titan al teatrului din Valea Jiului: actorul Florin Plaur
S-a stins un titan al teatrului din Valea Jiului: actorul Florin Plaur

Personalitate proeminentă a teatrului și culturii din Valea Jiului, actorul Florin Plaur (Florea Teacă, pe numele său de botez), intrat deja în galeria actorilor de prestigiu ai scenei românești, a trecut în eternitate, la vârsta de 88 de ani.

Născut în comuna Bretcu-Tg. Secuiesc din județul Covansa, la 21 mai 1931, Florin Plaur a fost, după cum remarca dramaturgul Valeriu Butulescu, unul dintre cei mai longevivi și cei mai credincioși slujitori ai teatrului din Petroșani. În cariera sa actoricească de 50 de ani, cea mai mare parte (36 de ani) i-a petrecut pe scena Teatrului De Stat din Valea Jiului. A ajuns la Petroșani grație Mariettei Sadova și a adunat în repertoriul personal nu mai puțin de 97 de roluri, dintre care amintim rolul Fabian din ”Noaptea regilor”, piesă cu care a debutat pe scena teatrului din Petroșani, rolul Primului Gentilom din piesa ”Măsură peste măsură” de Shakespeare ori rolul Cadâr din memorabila reprezentație a piesei ”Take, Ianke și Cadâr”, alături de Constantin Delica și George Negraru.

Florin Plaur a fost, de asemenea regizor și regizor secund într-o serie de spectacole de amploare de la Petroșani, Costești sau Sarmizegetusa.

Una din pasiunile sale a fost aceea de metaloplastie, ramură a artelor în care a demonstrat un talent aparte, lucrările sale bucurându-se de aprecieri din partea iubitorilor de artă plastică.

În anul 2018, cu ocazia aniversării a 7o de ani de la înființarea Teatrului din Petroșani, Florin Plaur, alături de alți mari actori ai scenei teatrale românești care au urcat pe scenă la Petroșani, a fost distins cu binemeritatul titlu de ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani”.

După pensionare, Florin Plaur a rămas fidel Teatrului din Petroșani, fiind mentorul noilor generații de actori, care-l căutau pentru a-i cere un sfat sau pentru a-i afla opiniile critice cu privire la spectacolele la care maestrul Plaur venea cu regularitate și cu mare plăcere, având chiar un fotoliu rezervat, undeva la marginea unui rând din mijlocul sălii de spectacol. De pe-acum, acel loc va rămâne gol, însă în clădirea Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu”, în inimile actorilor și ale iubitorilor Thaliei din Valea Jiului, sufletul său va fi veșnic prezent.

Rămas bun, maestre Florin Plaur ! Drum lin către stele !
Sincere condoleanțe familiei îndoliate !