Petroșaniul a petrecut de Ziua Națională în inima orașului

Home Stiri la zi Petroșaniul a petrecut de Ziua Națională în inima orașului
Petroșaniul a petrecut de Ziua Națională în inima orașului

Câteva sute de locuitori ai municipiului Petroșani au venit să marcheze Ziua Națională a României în inima orașului, în Parcul ”Carol Schreter”, împreună cu reprezentanții autorităților locale. Pentru toți cei prezenți, Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani a întins masa, după obiceiul centenar al acestei sărbători, iar oamenii au poftiți cu mic, cu mare, la o porție de fasole fiartă la ceaun, cu sau fără ciolan, după preferințele fiecăruia.

Atmosfera de sărbătoare la care a contribuit din plin și vremea superbă de duminică, 1 Decembrie 2019 a fost întregită de un excepțional spectacol de muzică și poezie, oferit cu talent și pasiune de către tinerii artiști care fac parte din Asociația Culturală ”Lirica” din Petroșani, pregătiți sub bagheta inimoasei familii de dascăli Jana și Tiberiu Coconeț. Cântecele populare, dar și cele patriotice, poeziile dedicate celei mai importante sărbători a națiunii române, au impresionat asistența și au cules, în mod firesc, necontenite aplauze.

De aplauze a avut parte și discursul rostit cu prilejul acestui eveniment de către Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani. Acesta a arătat că, dincolo de afișarea drapelului tricolor la piept ori pe rețelele de socializare, Ziua Națională trebuie simțită, cu adevărat, în inima fiecăruia dintre noi. ”Ziua Națională este o zi pe care trebuie să o simțim adânc în sufletul nostru. Este o zi în care trebuie să fim mai buni, în care trebuie să fim mândri că aparținem acestei națiuni, în care trebuie să fim uniți și în care avem datoria să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru ceea ce avem astăzi, pentru această țară, pentru acest popor, pentru înaintașii noștri și pentru istoria României. A fi un bun român nu înseamnă doar să îți pui Tricolorul pe haină, ci înseamnă să îți iubești țara, să îți iubești aproapele, să  îți respecți înaintașii, tradiția și semenii. A fi un bun român înseamnă să îți iubești copiii, să îți iubești părinții, să fi mai înțelegător cu cei din jurul tău”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta i-a îndemnat pe cetățenii din Petroșani să-și păstreze pe mai departe idealul național, să fie naționaliști și să-și afișeze naționalismul, dar niciodată să nu cadă în patima extremismului. ”La Petroșani, trăim de sute de ani în pace și armonie cu cetățeni care deși aparțin diverselor etnii, au la fel ca noi toți, un adânc respect față de statutul lor de români. Așa trebuie să trăim și de acum înainte, cu respect unii față de ceilalți. În același timp, îmi doresc din tot sufletul ca, după 30 de ani de la Revoluție, România să aibă grijă de toți cetățenii ei, inclusiv de cei plecați în străinătate. Acești români au plecat în străinătate nu pentru că nu își iubesc țara, ci pentru un trai mai bun, pentru familiile lor și România are datoria morală de a face în așa fel încât acești oameni la un moment dat să se întoarcă acasă”, a mai spus, în discursul său rostit de la tribuna sărbătorii naționale de la Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

La rândul său, preotul ortodox Gabriel Bulf, nelipsit de la evenimentele importante din viața comunității din Petroșani, i-a îndemnat pe oameni să fie nu doar credincioși, cinstiți și buni, ci mai ales să se arate a fi vrednici. ”Țara noastră este țara copiilor noștri. Vă rog din suflet aveți grijă de modul în care îi veți educa pe copiii noștri, să iubească locul acesta și să nu uite niciodată pe toți cei care s-au jertfit, pe cei care au luptat pentru credința noastră. Dacă astăzi suntem ceea ce suntem se datorează modului în care am avut înaintași vrednici de numele de român. Să ne facem și noi vrednici”, a spus în predica sa preotul Gabriel Bulf.

Fotografii de Geza Szedlacsek