Muzica folk și poezia lui Adrian Păunescu salută generația-n blugi la Vulcan

Home Cultură Muzica folk și poezia lui Adrian Păunescu salută generația-n blugi la Vulcan
Muzica folk și poezia lui Adrian Păunescu salută generația-n blugi la Vulcan

Este deja al șaptelea an în care municipiul Vulcan devine, la început de decembrie, o adevărată capitală a muzicii folk, dar și a poeziei, într-unul din cele mai frumoase și mai emoționante festivaluri cultural-artistice care se desfășoară în Valea Jiului.

Inițiat în urmă cu 7 ani de profesorul Dana Tacea, de la Școala gimnazială nr. 5 a Colegiului ”Mihai Viteazu” din municipiul Vulcan, festivalul ”Te salut generație-n blugi !” s-a dorit a fi un binemeritat tribut adus poetului Adrian Păunescu, ale cărui versuri au inspirat sute de muzicieni și a cărui activitate a condus la efervescența fenomenului muzicii folk în România. ”Ce înseamnă „Generația-n blugi”? Pentru mine, o poveste de suflet, dăruire, muncă, dar și bucurie venită din suflete de copii și căldură primită de la un public care rezonează cu întreaga poveste. Apropiații știu că acest festival reușește și acum, după atâția ani, să adune laolaltă o generație minunată de foști elevi, tineri frumoși acum, studenți sau la început de carieră. Pentru ei și cei asemeni lor, merită să continuăm. Să ne bucurăm de încă o ediție împreună, așadar!”, spune prof. Dana Tacea.

În timp, festivalul de folk de la Vulcan a crescut tot mai mult, devenind un etalon al concursurilor muzicale de gen și unul dintre puținele evenimente artistice din România în care poezia își are locul de cinste pe care-l merită. De-a lungul celor șapte ediții, acestui frumos proiect i s-au alăturat nume cu rezonanță ale folkului românesc, precum Cătălin Stepa sau Florin Paul Camen, care sunt deja de o bună vreme co-organizatori ai festivalului. Beneficiind în fiecare an de un juriu format din profesioniști ai muzicii folk și artei dramatice, a cărui obiectivitate am avut onoarea de a o gira încă de la prima ediție în calitate de președinte al juriului, Festivalul ”Te salut generație-n blugi !” s-a constituit într-o veritabilă rampă de lansare pentru zeci de tineri soliști și compozitori, parte dintre aceștia fiind astăzi nume recunoscute în muzică sau în fază avansată de consacrare scenică.

Cu aceste ”antecedente”, ediția din acest an a Festivalului ”Te salut generație-n blugi !” este deja pregătită pentru reîntâlnirea cu poezia și muzica folk, dar și pentru reîntâlnirea cu publicul iubitor al acestui gen artistic nepieritor. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 7 decembrie 2019, de la ora 10,00 într-un spectacol maraton găzduit de sala Cinematografului ”Luceafărul” din Vulcan, în organizarea prof. Dana Tacea, a cantautorilor Cătălin Stepa și Florin Paul Camen, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, al Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazu” (prin Școala Gimnazială nr. 5) Vulcan, al Primăriei și Consiliului local al municipiului Vulcan precum și al Asociației Culturale ”Tatiana Stepa”.

În urma preselecțiilor organizate pentru admiterea în secțiunea finală a festivalului, au fost selectați 19 soliști (pe două categorii de vârstă), 7 grupuri și 11 concurenți la secțiunea de recitare a poeziilor exclusiv din creația lui Adrian Păunescu.

În același timp, pe scena festivalului ”Te salut generație-n blugi !” vor urca și în acest an o parte din laureații edițiilor precedente, respectiv: Călin Tacea, Marina Cioacă, Cătălin Florea, Bogdan Ghirău și Luminița Donisă, dar și artiști prestigioși ai folkului românesc precum: Cătălin Stepa, Florin Paul Camen și Emeric Imre.

Iar dacă toate aceste informații nu v-au convins deja că nu puteți rata un astfel de eveniment artistic, atunci mai adăugăm și informația că participarea publicului la acest spectacol de muzică folk și poezie este GRATUITĂ. Deci, ne vedem la Vulcan să salutăm împreună ”Generația-n blugi !”

Foto: Laureații ediției a VI-a 2018 a Festivalului ”Te salut generație-n blugi” (autor foto: Marian Merișanu)