Sărbătoare națională cu respect pentru istorie și aprecieri pentru prezent, la Vulcan

Home Stiri la zi Sărbătoare națională cu respect pentru istorie și aprecieri pentru prezent, la Vulcan
Sărbătoare națională cu respect pentru istorie și aprecieri pentru prezent, la Vulcan

Pentru că la Vulcan pulsează inima unor dintre cei mai devotați patrioți ai României contemporane, reuniți în cadrul Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, condusă chiar de către primarul Vulcanului, Gheorghe Ile, nu e de mirare că an de an, sărbătoarea Zilei Naționale a României marchează derularea unor momente pline de emoție, dar și de respect pentru istoria României și pentru cei care au făurit-o.

Anul acesta, surpriza pregătită de echipa primarului Gheorghe Ile la sărbătoarea națională s-a adresat ultimilor veterani ai celui de-al II-lea Război Mondial, cărora bunul Dumnezeu le-a hărăzit bucuria de a trăi peste Centenarul Marii Uniri de la 1918, iar prin implicarea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, au fost avansați în grad, fapt oficializat chiar la sărbătoarea Zilei Naționale a României de la Vulcan. Vasile Florea (de 97 de ani) și Alexandru Dobocan (de 100 de ani) sunt cei pe care Vulcanul întreg i-a aplaudat pe 1 Decembrie 2019 la ceremoniile derulate în Parcul Eroilor. ”Sunt doi români adevărați care au primit astăzi din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor – Regina Maria – filiala Hunedoara, atenția pe care o merită, pentru tot ceea ce au făcut cât timp au purtat haina militară. Avansarea la gradul de Căpitan în rezervă reprezintă deopotrivă o recunoaștere și o reparație istorică, pentru acești doi patrioți români, adevărate vestigii istorice vii pe care merită să le prețuim. Personal le doresc multă sănătate și bucurie”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Altor personalități ale vieții publice vulcănene, cunoscute pentru preocupările lor privind promovarea valorilor naționale și a Cultului Eroilor au fost distinse cu medalii aniversare, decernate cu ocazia aniversării unui secol de la înființarea Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”.

Toate aceste ceremonii au fost precedate de o frumoasă defilare pe bulevardul Mihai Viteazu, la care au participat reprezentanți ai Administrației Publice Locale, ofițeri rezerviști din cadrul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului (care au asigurat, de altfel, și garda drapelului), jandarmi din cadrul Detașamentului Jandarmeriei Montane din Valea Jiului, polițiști locali, dar și voluntari ai Crucii Roșii și membri ai diferitelor asociații care funcționează pe raza municipiului Vulcan. Acestora li s-au alăturat și un număr impresionant de vulcăneni, reprezentând cele mai felurite categorii sociale, profesionale și culturale din comunitatea Vulcanului. În fruntea lor s-a aflat, ca de fiecare dată, primarul Gheorghe Ile, un adevărat patriot și iubitor de țară, care a venit la paradă însoțit de nepoatele sale, din dorința de a le transmite și acestora aceste sentimente care definesc, la urma-urmei, orice român adevărat. ”Mulțumesc tuturor celor ce au contribuit la solemnitatea și autoritatea acestui moment. Mulțumesc tuturor colegilor mei care s-au implicat pentru ca totul să se deruleze după bunele obiceiuri. Fie ca Bunul Dumnezeu să ne ajute să revenim în acest loc de omagiu al istoriei unității noastre, mulți ani de acum încolo”, a declarat primarul Gheorghe Ile.

De altfel, ”transferul” respectului pentru istoria românilor și pentru Cultul Eroilor pare să fie deja asigurat la Vulcan, așa cum au demonstrat și la sărbătoarea din acest an a Zilei Naționale, elevii unităților de învățământ din localitate, care au venit în număr mare la acest eveniment și care au oferit vulcănenilor un remarcabil recital de muzică, poezie și dansuri populare românești, într-un spectacol care a însoțit sărbătoarea românilor de la Vulcan. ”Contribuția plină de emoție, de autentice trăiri patriotice ale copiilor Vulcanului, la festivitatea de astăzi dedicată României, oferită nouă tuturor celor prezenți grație implicării plină de dăruire a cadrelor didactice, este în mod evident o necesitate. Mulțumesc tuturor copiilor, tuturor elevilor care ne-au încântat cu momentele artistice pline de culoare, de viers și cântec românesc”, a concluzionat primarul Gheorghe Ile.