Sfânta Varvara, Ocrotitoarea și minerilor așezată la loc de cinste în Petroșani, orașul care a proclamat-o drept patroană spirituală

Home Cultură Sfânta Varvara, Ocrotitoarea și minerilor așezată la loc de cinste în Petroșani, orașul care a proclamat-o drept patroană spirituală
Sfânta Varvara, Ocrotitoarea și minerilor așezată la loc de cinste în Petroșani, orașul care a proclamat-o drept patroană spirituală

Venerată în Valea Jiului încă de acum mai bine de un secol și jumătate drept Ocrotitoare a minerilor și, de câțiva ani, declarată Patroană spirituală a municipiului Petroșani, Sfânta Varvara a fost anul acesta sărbătorită aici într-un mod cu totul și cu totul aparte. În centrul acțiunilor dedicată omagierii, la Petroșani, a Sfintei Mari Mucenițe Varvara au fost evident slujitorii celor două Biserici care-i poartă numele.

Mai întâi, aceasta a fost omagiată în cadrul slujbei religioase de la Biserica ortodoxă ”Sfânta Varvara” din Aeroport, ridicată chiar din truda minerilor Văii Jiului care au contribuit, cu credință și evlavie, la acest proiect de suflet. Preoți sluijtori ai tuturor parohiilor ortodoxe din Petroșani au săvârșit această slujbă, în prezența unui număr mare de credincioși.

La orele prânzului, alte sute de credincioși romano-catolici și greco-catolici, cărora li s-au alăturat și credincioși de alte religii din comunitatea Petroșaniului au participat la liturghia de la Biserica romano-catolică ”Sf. Varvara” din Petroșani. Aici, ceremoniile au avut anul acesta un caracter aparte, deoarece, grație unui frumos și binevenit proiect al parohiei conduse de preotul Janos Szasz, căruia i-au subscris atât Primăria și Consiliul local Petroșani dar și Guvernul Ungariei, în 4 Decembrie 2019 a fost dezvelit ansamblul monumental al Sfintei Mari Mucenițe Varvara (sau ”Sancta Barbara” în denumirea sa cea mai uzuală, în limba latină), ridicat în inima Petroșaniului, chiar în fața lăcașului bisericesc romano-catolic.

Pentru acest eveniment, Petroșaniul s-a bucurat de prezența unor oaspeți de seamă precum: Miguel Maury Buendía – reprezentantul Nunțiului Apostolic al Vaticanului,  József Csaba Pál – Episcop Romano-Catolic de Timișoara, Karoly Szoltes – secretar de stat pentru Biserici, Minorități și Afaceri Civile din Guvernul Ungariei, Zákonyi Botond – ambasadorul Ungariei la București, Mile Lajos – consul general al Ungariei la Cluj Napoca, Katona Csaba – viceprimarul orașului înfrățit Varpalota din Ungaria, Tiberiu Fabius Kiszely – prefectul județului Hunedoara dar și artistul plastic clujean Tibor Koloszi, cel  care a realizat sculptura în piatră a Sfintei Varvara (Sancta Barbara) care veghează de acum înainte asupra Petroșaniului.  Acestora li s-au alăturat reprezentanți ai municipalității din Petroșani, în frunte cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi, prelați ai bisericilor creștine din Valea Jiului ș.a.m.d.

În opinia primarului municipiului Petroșani, atât acest proiect arhitectural cât și festivitatea de dezvelire a statuii Sfintei Varvara definesc încă o dată relațiile frățești dintre români, maghiari și toate celelalte etnii care au constituit și constituie creuzetul multietnic al comunității locale din Petroșani, sub semnul unor valori indestructibile precum sunt, munca, respectul reciproc și credința. ”E un moment important în viața comunității noastre și așa cum am demonstrat-o de-a lungul a peste 150 de ani, în Petroșani, în Valea Jiului, oamenii trăiesc împreună indiferent de etnia pe care o au, în pace și bucurie. Suntem împreună, indiferent de confesiune, de etnie, la picioarele sfintei Varvara, care este protectoarea minerilor și în același timp și protectoarea spirituală a orașului nostru. Iar finalizarea cu succes a acestui proiect este încă o dovadă că împreună, cu credință și respect, putem realiza lucruri atât de frumoase. De asemenea, vreau să le mulțumesc bisericilor pentru ceea ce fac și din punct de vedere religios, dar și din punct de vedere social, așa cum vreau să-i mulțumesc părintelui Szasz și tuturor celor care i-au fost alături în concretizarea acestui frumos proiect”, a spus, în discursul său, primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

 

Pentru părintele Janosz Szasz, preotul Parohiei Romano-Catolice din Petroșani, care este de altfel primul lăcaș de cult ridicat în Petroșani, amplasarea unei statui a Sfintei Varvara în fața bisericii care-i poartă numele, reprezintă un vis împlinit, dar și datorie de credință față de întreaga comunitate a Petroșaniului și a Văii Jiului. ”După 150 de ani de minerit, pare că așa, încet, mineritul moare. Ne putem pune atunci o firească întrebare: de ce dezvelim astăzi o statuie a Sfintei Varvara? Răspunsul este unul singur: tocmai de aceea pentru că ne dorim să avem în Vale un semn vizibil că aici, aproape două secole, oamenii au trudit aici, în întunericul din mină”, a spus părintele romano-catolic Janosz Szasz.

Acesta apreciază totodată că greutățile oamenilor de aici nu s-au terminat, ci ele continuă și după închiderea minelor iar tocmai de aceea Sfânta Varvara este de acum prezentă aici, ca să-i păzească și să-i ocrotească, dar să le fie și pildă că în fața greutăților credința în bunul Dumnezeu este cea care ne poate face să mergem mai departe.

În opinia secretarului de stat pentru Biserici, Minorități și Afaceri Civile din Guvernul Ungariei, Karoly Szoltes, ridicarea acestei statui are și o conotație ce relevă modul în care înțeleg să conviețuiască, împreună, ca frați, români și maghiari, ortodocși și catolici ș.a.m.d. ”În urmă cu 30 de ani, înainte de prăbușirea comunismului, Parohia Romano-Catolică a fost dărâmată într-un sistem pentru care credința și creștinismul nu au contat. Iar acum, iată că avem ocazia să sărbătorim împreună, sub semnul credinței, români și maghiari, catolici, ortodocși și protestanți, și tot împreună am reușit să ridicăm această statuie care va veghea asupra acestor frumoase meleaguri, asupra minerilor și familiilor lor. Atunci când Guvernul maghiar a acordat finanțarea necesară pentru realizarea acestei sculpturi nu a avut în vedere doar comunitatea maghiară, ci din respect pentru toată comunitatea din Petroșani. Frumusețea acestei statui a Sfintei Varvara, mesajul ei nu fac altceva decât să ne arate că în credința creștină avem aceleași valori și creștinismul ne ține împreună”, a spus Karoly Szoltes.

Și prefectul județului Hunedoara este de părere că acest eveniment este unul ce stă sub semnul unității și al păcii. ”Am simțit o reîntoarcere în trecutul comunității petroșănene, dar în caleași timp și un semnal pentru viitor. Am simțit ideea că viitorul este unul comun și m-am simțit într-adevăr european. Noi suntem trecători, dar acest monument va rămâne ca mărturie pentru ceea ce a însemnat Valea Jiului de-a lungul istorie sale, în economie și în credință, deopotrivă”, a spus prefectul Tiberiu Fabius Kiszely.

Binecuvântând monumentul Sfintei Varvara dar și pe toți cei prezenți la ceremonia de dezvelire a acestuia, precum și creștinii din Valea Jiului, Excelența Sa Miguel Maury Buendía – reprezentantul Nunțiului Apostolic al Vaticanului în România a arătat că și acest proiect stă sub semnul îndemnului lansat cu prilejul vizitei sale în România de Sfântul Părinte Papa Francisc: Să mergem împreună ! ”Urmând acest îndemn, suntem aici împreună, locuitori ai Petroșaniului, de mai multe confesiuni și vorbitori de mai multe limbi, pentru a lua parte la sfințirea statuii Sfintei Varvara, patroana spirituală a orașului și ocrotitoarea minerilor și ne rugăm ca acesta să vă binecuvinteze pe toți”, a spus reprezentantul papal Miguel Maury Buendía.

Sculptorul Tibor Koloszi, cel care a realizat acest frumos monument, a arătat că, așa cum în legendă este evidențiat că nici prin foamete, nici prin alte chinuri, Sfânta Varvara nu putea fi întoarsă de la credința creștină, tot așa atunci când a realizat această sculptură a avut în vedere martiriul acesteia în fața persecutorilor, dar și martiriul minerilor în fața greutăților sociale, politice și economice care nu i-au ocolit în cele două secole de minerit din Valea Jiului.

Fotografii de Geza Szedlacseck