Primarii din Petroșani și Deva în căutare de răspunsuri pe tema termoficării, la Ministerul Economiei

Home Administrație Primarii din Petroșani și Deva în căutare de răspunsuri pe tema termoficării, la Ministerul Economiei
Primarii din Petroșani și Deva în căutare de răspunsuri pe tema termoficării, la Ministerul Economiei

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi și primarul municipiului Deva, Florin Oancea s-au aflat marți, 10 decembrie 2019 la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri unde au avut un dialog pe tema termoficării în sistem centralizat din cele două localități hunedorene cu ministrul de resort, Virgil Popescu.

La această întâlnire au mai luat parte, de asemenea, directorul general al CEH – Samuel Dioane, administratorul special al CEH – Cristian Roșu, administratorul judiciar Emil Gros, dar și președiuntele Sindicatului Muntele – Darius Câmpean și preșeidintele Confederației  Naționale ”Meridian” – Ion Popescu.

Discuțiile au vizat, în principal situația generală a Complexului Energetic Hunedoara și în mod particular problema termoficării în municipiile Deva și Petroșani.

Potrivit primarului municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, noul ministru a înțeles argumentele prezentate de edilul din Valea Jiului privind modul în care poate fi furnizată căldură abonaților din Petroșani și Valea Jiului, racordați la magistrala de termoficare de la Termocentrala Paroșeni, şi a dat asigurări că va analiza cu maximă atenție situație, urmând ca în cel mai scurt timp să se ia o decizie în acest sens. După cum se știe, având în vedere faptul că, la Petroșani, firma care asigura distribuția agentului termic către consumatorii abonați la termoficare se află î n faliment, singura soluție viabilă pentru furnizarea căldurii rămâne preluarea serviciului de distribuție de către producătorul de energie, respectiv Termocentrala Paroșeni. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi l-a informat de altfel și pe ministrul Economiei că, în mod similar, este furnizat agent termic de către CEH, prin Termocentrala Mintia, pentru abonații sistemului de termoficare de la Deva.

În ceea ce privește situația de la Deva, îngrijorările primarului Florin Oancea, transmise ministrului Economiei vin din incertitudinea asigurării stocului de cărbune necesar pentru producția de energie pentru toată durata iernii. ”Domnul ministru Virgil Popescu m-a asigurat că Termocentrala Mintia va avea stocul de cărbune necesar pentru funcționarea la parametri optimi pe toată durata iernii!”, a precizat primarul Devei, Florin Oancea.

Un alt aspect al discuțiilor a vizat și tema reorganizării CEH, fapt care este acum posibil în contextul adoptării Ordonanței 60, în baza căreia există premisele pentru crearea unui nou Complex Energetic în Valea Jiului, urmând ca Termocentrala Mintia să fie preluată de către municipalitatea din Deva, care și-a exprimat dorința de a face acest lucru.

Înaintea întrevederii cu ministrul Econoniei, Virgil Popescu, subiectul perspectivelor Complexului Energetic Hunedoara a fost analizat și în cadrul unei întâlniri la Guvern, cu vicepremierul Raluca Turca, întâlnire la care a participat și președintele PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș.