2019, încă un an de excepție pentru INCD-INSEMEX Petroșani

Home Economie 2019, încă un an de excepție pentru INCD-INSEMEX Petroșani
2019, încă un an de excepție pentru INCD-INSEMEX Petroșani

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani încheie anul 2019 în același trend ascendent al activităților de cercetare, inovare, analiză și evaluare care-i definesc, de câțiva ani buni, caracterul de prestigiu în activitatea de cercetare-dezvoltare din țara noastră.

Dincolo de participarea la cele mai importante conferințe și sesiuni de comunică științifice, la saloanele naționale de inovare și alte activități specifice similare, INCD INSEMEX Petroșani a reușit să-și consolideze în acest an statutul și să-și extindă aria recunoașterii obținute la nivel internațional.

Spre exemplu, potrivit directorului general al INCD INSEMEX Petroșani, dr. ing. George Artur Găman, continuarea parteneriatului cu cea mai mare companie de consultanță din Grecia (GEP SA), a oferit cercetărilor din Valea Jiului oportunitatea unui schimb de experiență considerabil în furnizarea de servicii de sănătate și securitate aferente tuturor sectoarelor economice. ”Am conceput împreună un proiect în domeniul securității și sănătății în muncă pentru mai multe ramuri industriale, proiect pe care l-am depus spre finanțare organismelor abilitate la nivel european și aflat în prezent în curs de evaluare. Este vorba despre un proiect care va permite punerea în valoare a muncii echipelor de cercetători de la INSEMEX și, respectiv GEP într-o serie de activități economice din cele două țări”, spune dr. ing. George Artur Găman.

Acesta a mai precizat că o serie de colaborări similare sunt derulate de institutul de cercetare-dezvoltare din Petroșani și cu parteneri din alte țări europene, cum sunt, spre exemplu, Belgia și Danemarca, în domeniul activităților de supraveghere a pieței de articole pirotehnice, ș.a.m.d.

Anul 2019 a fost din nou un an prolific pentru INCD INSEMEX și în ceea ce privește evaluarea proiectelor de inovare cu care cercetătorii de aici s-au prezentat la diverse saloane naționale și internaționale de inventică. Directorul general al INSEMEX, dr. ing. George Aurtur Găman aratăp că, în acest context, anul 2019 a adus colectivului de cercetători din Valea Jiului 5 medalii de aur, o medalie de argint și una de bronz, precum și alte 3 diplome de excelență.

Rămânând fidel  scopului de protecție și sănătate în muncã, în 2019 INSEMEX a realizat o serie de proiecte de cercetare care au vizat ariile tematice de interes pentru economia națională, cum ar fi creșterea nivelului de securitate și sănătate în muncă pentru industriile periclitate de atmosferele toxice sau explozive, precum și pentru  activitățile economice în care se utilizează materii explozive. Ca în fiecare an, Institutul a fost direct implicat în elaborarea rapoartelor de expertiză tehnică a evenimentelor de tip incendiu/ explozie, precum și pentru materiile explozive cu proprietăți intrinseci (explozivi de uz civil și articole pirotehnice). În acest sens, în anul 2019 au fost finalizate un număr de 14 expertize tehnice iar încă alte 4 sunt în curs de finalizare.

Anul 2019 a consemnat pentru INCD INSEMEX și aniversarea a 70 de ani de existență, momentul aniversar fiind marcat într-o ediție specială a apreciatului Simpozion Internațional SESAM, organizat la Petroșani, în parteneriat cu Universitatea din Petroșani. ”Ne-am bucurat nu doar de o participare de excepție a colegilor și partenerilor noștri, a reprezentanților instituțiilor publice și ai comunității, dar și de un număr record de lucrări prezentate în cadrul acestui simpozion internațional. Toate acestea au făcut ca aniversarea celor 70 de ani de existență ai INSEMEX să se deruleze într-o adevărată gală a valorilor din domeniul cercetării, educației și economiei”, spune dr. ing. George Artur Găman.

Acest eveniment de excepție a fost dublat și de o nouă ediție de succes, a XII-a, a Concursului Național de Salvare Minieră și de Suprafață, organizat la Petroșani, într-un parteriat al INCD INSEMEX cu Asociația Salvatorilor Mineri și de Suprafață (ASMS) din România.

Desigur, încă multe alte aspecte ar mai trebui semnalate pentru a contura cu exactitate activitatea anului 2019 a colectivului de cercetători ai INCD INSEMEX Petroșani. Un raport detaliat a fost prezentat, de altfel, de directorul general al instituției, dr.ing. George Artur Găman, la întâlnirea care a avut loc, de curând, la Guvern, întâlnire la care au participat toți directorii institutelor de cercetare din țara noastră și Primul Ministru Ludovic Orban.

Cu argumentele unui an 2019 care marchează cel de-al 70-lea an din istoria INCD INSEMEX Petroșani, dar mai ales cu argumentele încă unui an bogat în activități confirmare de aprecieri la nivel național și internațional, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă de la Petroșani se pregătește să intre sub cele mai bune auspicii în noul an 2020.