Noi lămuriri din partea dr. Dumitru Gălățan Jieț despre ”Cine sunt momârlanii ?”

Home Cultură Noi lămuriri din partea dr. Dumitru Gălățan Jieț despre ”Cine sunt momârlanii ?”
Noi lămuriri din partea dr. Dumitru Gălățan Jieț despre ”Cine sunt momârlanii ?”

În general, atunci când vine vorba despre tradițiile și obiceiurile băștinașilor din frumoasa regiune a Văii Jiului, dar mai ales înainte de sărbători, oamenii acestor locuri vorbesc intens despre momârlani și despre minunatele lor tradiții de Crăciun și de Anul Nou. Cu toate acestea, dacă pentru locuitorii Văii Jiului nu mai este nici un secret acest lucru, turiștii prezenți în număr tot mai mare aici pentru a petrece sărbătorile de iarnă, se întreabă încă ”Cine sunt momârlanii ?”

De-a lungul vremii, mulți scriitori, documentariști sau etnologi au căutat să dea răspuns acestei întrebări. Dar cel care a nu doar că a găsit cele mai competente și complete răspunsuri la întrebarea ”Cine sunt momârlanii ?” este, în mod categoric, doctorul Dumitru Gălățan Jieț. El însuși membru de onoare al comunității momârlănești dintr-una din cele mai frumoase zone etno-folclorice ale României, satul Jieț din orașul Petrila, dr. Gălățan Jieț și-a făcut o misiune de suflet în a descoperi și valorifica geneza acestor oameni speciali și de a le pune în valoare personalitatea, istoria, tradițiile și portul, elemente care fac parte din tezaurul cultural al comunităților din Văii Jiului.

”Cine sunt momârlanii ?” Așa se intitulează ultimul volum lansat în anul 2019 de prolificul scriitor petrilean, volum editat de prestigioasa Editură ”Măiastra” din Tg. Jiu, cu sprijinul aceluiași fidel mecena al culturii locale, care este Emil Părău. Potrivit autorului, cartea este o sinteză în mai puțin de 100 de pagini, asupra identității și valorilor specifice momârlanilor, prezentând, în mod succint, îndeosebi vizitatorilor acestei zone turistice atât de frumoase, istoria multimilenară a momârlanilor. Tocmai de aceea, cartea este scrisă într-un limbaj simplu, cursiv și elegant, fiind însoțită de numeroase fotografii din arhive sau din vremurile de astăzi, constitudindu-se mai degrabă într-un reportaj de poveste decât într-un tratat științific.

Din rândurile așternute în acest volum de dr. Dumitru Gălățan Jieț aflăm că ”momârlanii sunt o comunitate reprezentativă a băștinașilor Văii Jiului cărora le place să se autodefinească drept urmași ai dacilor liberi”. Iar izvoarele istorice confirmă acest lucru, așa cum tradițiile și portul momârlanilor par și astăzi scene desprinse din ”Columna lui Traian”. Aflăm din cartea ”Cine sunt momârlanii ?” și cum au reușit băștinașii de pe Valea Jiului să-și păstreze identitatea mai bine de 2000 de ani, răstimp în care meleagurile locuite de aceștia au trecut, administrativ, din mâinile romanilor în ale altor popoare cuceritoare și din mâinile turcilor și fanarioților în cele ale austro-ungarilor, pentru a reveni, în urmă cu un secol, la Patria Mamă – România. Aflăm de asemenea din acest volum cum erau odinioară organizate satele momârlănești, care erau îndeletnicirile oamenilor și cum își duceau aceștia traiul, bucuriile și necazurile.

Autorul reia și în acest volum, cu argumente incontestabile, demersurile pe care le-a făcut pentru reabilitarea lingvistică a termenului de ”momârlan”, abordat într-un mod total incorect, nedrept și fals în dicționarele de specialitate, în perioada comunistă. De altfel, în 2015, demersurile făcute de dr. Dumitru Gălățan Jieț pe lângă Institutul de Lingvistică al Academiei Române, în urma unor minuțioase cercetări semantice, au fost oficial acceptate, instituția care editează Dicționarul Limbii Române (DEX) recunoscând eroarea definiției termenului de momârlan din DEX și asumând corectarea acesteia în edițiile viitoare ale acestuia, conform recomandărilor distinsului scriitor din Valea Jiului.

Cu aceste argumente, vă recomandăm cu încredere ca în această perioadă, în care tradițiile și obiceiurile momârlanilor Văii Jiului sunt mai prezente ca nicicând în viața comunității de aici, să vă găsiți răgazul unei ore pentru a lectura, la căldura sobei, cartea doctorului Dumitru Gălățan Jieț. Veți afla nu doar cine sunt momârlanii, ci și de ce noi, cei din Valea Jiului, îi prețuim atât de mult.