Stare de urgență la Petroșani după ce, în grădinile sătenilor de la Dâlja, a început să iasă fum din pământ

Comandamentul pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara s-a într-unit luni, 16 decembrie 2019 la Petroșani, după ce printr-un apel la 112, un cetățean a anunțat că în municipiul Petroșani, în zona străzii Sirenei, deasupra galeriilor miniere aparținând de mina Dâlja, mină care în prezent este dezafectată, se observă degajări de fum de la nivelul solului.

La fața locului s-a deplasat un echipaj sub conducerea comandantului Detașamentului de Pompieri Petroșani, pentru evaluarea situației la fața locului, care a confirmat cele relatate de apelant. Potrivit primelor estimări făcute de aceștia, cel mai probabil, fenomenul observat este generat de manifestarea unui incendiu endogen la nivelul galeriilor minei închise.

În consecință, pentru evaluarea situației și stabilirea măsurilor care se impun, Prefectul județului Hunedoara a dispus convocarea la ora 12:30 la sediul Primăriei Petroșani a „Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de accidente, avarii, explozii și incendii în industrie, inclusiv prăbușiri de teren cauzate de exploatări miniere sau alte activități tehnologice”.

După deplasarea la fața locului, membrii Grupului de suport tehnic și consultanți din partea Universității Petroșani estimează fie că pe acest amplasament a fost amenajat cu ani în urmă un depozit de cărbune, fie că există un afloriment de suprafață care s-a aprins, nefiind vorba, așa cum s-a crezut inițial, de o autoaprindere a cărbunelui în fostele galerii ale Minei Dâlja. De asemenea, specialiștii au făcut și determinări asupra concentrării de metan, iar rezultatul a arătat că nu sunt concentrații la valori riscante. De asemenea, s-au verificat și imobilele vecine privind existența metanului, rezultatul fiind negativ.

În prezent se acționează pentru înlăturarea stratului vegetal, pentru răcirea resturilor de cărbune cu apă, iar ulterior, pentru a elimina orice fel de probleme, se va proceda la introducerea unor țevi „săgeți” prin care se va introduce apă.