Primarul municipiului Petroșani informează că situația de pe strada Sirenei s-a îmbunătățit

Home Stiri la zi Primarul municipiului Petroșani informează că situația de pe strada Sirenei s-a îmbunătățit
Primarul municipiului Petroșani informează că situația de pe strada Sirenei s-a îmbunătățit

Grupul de suport tehnic din care fac parte specialiști la nivelul județului, stabiliți prin Ordinul prefectului nr.212/2018, pentru a prezenta evoluția situației de pe str. Sirenei din Petroșani s-a întrunit din nou astăzi, 18 decembrie 2019. În cadrul întâlnirii, ce a avut loc la sediul Primăriei Municipiului Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi împreună cu lt. Col. Achim Claudiu, au prezentat situația de la fața locului. ”Pericolul este mult diminuat, existând doar o degajare minoră de abur, datorită măsurilor întreprinse până în prezent de către instituțiile cu responsabilități în gestionarea situației create, respectiv Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, Complexul Energetic Hunedoara, Inspectoratul de Stat în Construcții și INSEMEX Petroșani”, spune primarul Tiberiu Iacob Ridzi

Acesta a informat că directorul Societății de Închideri Mine Valea Jiului precizează faptul că situația nu este una nemaiîntâlnită, astfel de arderi întâlnindu-se frecvent în exploatări miniere, menționând faptul că arderea se manifestă la un depozit de steril, zgură și cărbune, care după toate verificările efectuate, nu are legătură cu fosta mină Dâlja. De asemenea, reprezentantul INSEMEX confirmă cele transmise de directorul Societății de Închideri Mine Valea Jiului, precizând că arderea probabil se manifestă de o lungă perioadă de timp, fără a fi vizibilă la suprafață, fapt confirmat de resturile de steril de culoare roșiatică.

La rândul său, directorul Complexului Energetic Hunedoara afirmă faptul că lucrările de întrerupere a arderii, prin efectuarea unui pat de cenușă și argilă, și a lucrărilor de refacere a digului cu zid de sprijin, vor începe în cursul zilei de 18.12.2019.

Reprezentanta Inspectoratului de Stat în Construcții a monitorizat vizual cele trei imobile din vecinătatea zonei de risc, constatându-se faptul că la imobilul nr.6 nu se observă fisuri, cu ochiul liber, iar la imobilele 8 și 8A există mici fisuri la nivelul pereților, vechimea acestora neputând fi evaluată datorită faptului că imobilele nu dispun de structură de rezistență din construcție.

Primarul Tiberiu Iacob Ridzi arată, în același timp, că în cadrul Grupul de suport tehnic au fost stabilite o serie de măsuri care vor fi aplicate pentru gestionarea situației de urgență. Acestea sunt

  1. Transmiterea, în scris, a propunerilor de măsuri dezbătute în cadrul ședinței din data de 18.12.2019 către ISU Hunedoara (isuhd@yahoo.com) pentru a fi prezentate prefectului județului Hunedoara, în calitate de președinte CJSU Hunedoara.

Răspunde: CEH Hunedoara, INSEMEX Petroșani, Societatea de Închideri Mine Valea Jiului;

2. Începerea lucrărilor pentru întreruperea arderii, prin efectuarea unui pat de cenușă și argilă.

Răspunde : CEH Hunedoara.

  1. După finalizarea lucrărilor se va continua monitorizarea zonei, prin patrule, contactare telefonică a familiilor din zona de risc.

Răspunde : CLSU Petroșani și ISU Hunedoara.

  1. Realizarea unui zid de sprijin a zonei unde s-au efectuat lucrările de decopertare, pentru a preîntâmpina posibile fenomene de alunecare de teren din zonă.

Răspunde : CLSU Petroșani