Despre ”Petrila Faptelor Bune 2019” și finalitatea campaniei, cu Raluca Elena Cocolan

Home Stiri la zi Despre ”Petrila Faptelor Bune 2019” și finalitatea campaniei, cu Raluca Elena Cocolan
Despre ”Petrila Faptelor Bune 2019” și finalitatea campaniei, cu Raluca Elena Cocolan

În loc de introducere… Fapta bună are trup şi suflet. Trupul este lucrarea ei, iar sufletul este scopul cu care se lucrează. Proiectul caritabil ”Petrila faptelor bune” a devenit deja o tradiție în orașul Petrila în pragul sărbătorilor de iarnă, un proiect în care participă sute de voluntari iar rezultatele acestei frumoase campanii au fost aduse acum la linie, la sfârșit de an și impresionează din nou.

Raluca Elena Cocolan despre ”Petrila faptelor bune 2019”

Așa cum v-am obișnuit în anii trecuți, la cumpăna dintre ani echipa ”Petrila faptelor bune” trage linie. Am calculat mai multe ceasuri la rând pentru a vă prezenta rezultatele din acest an și mi-am amintit cu plăcere fiecare moment petrecut împreună. Au fost sute de copii veseli care au venit cu plasuțele încărcate cu alimente, am petrecut ore în șir cu o echipă de voluntari deosebită, ne-au înghețat mâinile în serile mai friguroase și uneori ne-am luat cu ploaia în piept până am ajuns la cele mai îndepărtate case, am avut momente frumoase petrecute pe teren, momente mai puțin frumoase când ne-am izbit de o realitate tristă. Tot ce s-a întâmplat în cadrul acestui proiect, a fost făcut cu OAMENI MINUNAȚI fără de care azi nu aș fi avut ce să vă povestesc.

Așadar, rezultatele din acest an sunt:

  • peste 6 tone de alimente donate (mai exact 6177,69 kg) cu o valoare de aprox. 37.000 lei;
  • peste 1120 de plase pregătite, distribuite pe teren;
  • total beneficiari: 409 persoane (din care 224 sunt copii).

Rezultatele sunt peste așteptările mele și cu siguranță, peste așteptările echipei dar care totuși, a anticipat rezultate grozave după prima numărătoare. Aveam de la început 1190 kg de făină. După ce am numărat și 913 sticle de ulei … am știut că avem nevoie de forță și am băut prima cafea (au mai urmat câteva zeci de cafele, doar ca să nu picăm din picioare). A fost numărat fiecare produs, s-a notat gramajul și prețul aproximativ al acestuia. Muncă de furnică, nu-i așa? Norocul a fost că am avut ”furnici” pe măsură, care s-au perindat între treburile casnice specifice pregătirii Crăciunului și sala noastră de alimente. Le sunt veșnic recunoscătoare.

Aș avea multe de povestit pentru că am ținut evidența fiecărui lucru, cu atenție și implicare totală în calitate de organizator, dar anul acesta mă opresc aici. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, în orice mod au făcut-o! Fiecare om a contat, a fost o piesă care a ajutat la îndeplinirea unui scop frumos: ajutarea oamenilor mai puțini norocoși din orașul nostru.

Menționez că acest proiect își păstrează obiectivele și pentru anul următor, cu condiția de a fi sănătoși cu toții. Dacă voi lua hotărâri privind extinderea proiectului ori adăugarea altor obiective, vă voi anunța în 2020. Nu mă precipitez în a spune noi idei, atâta vreme cât sunt conștientă că e foarte greu de dus la capăt un astfel de proiect și că implică mulți factori pentru a da roade. E nevoie nu doar de idei bune, ci și de oameni buni (și mulți) ca să le pună în aplicare, oameni pe care să te poți baza. Sănătoși să fim și vom vedea ce va urma!

Cred că „Petrila faptelor bune” înseamnă speranță. Cei care ați contribuit fie ca voluntari, fie că ați donat alimente, ori ați îndrumat oamenii să ajungă la proiectul nostru, cu toții ați adus speranța în viața cuiva, în prag de sărbători. Vă mulțumesc, dragi voluntari, prieteni, colegi, sponsori și tuturor celor care v-ați implicat în acțiunea caritabilă ”Petrila faptelor bune”. Să aveți un An Nou binecuvântat și să ne revedem puși mereu pe fapte bune!

În loc de încheiere… Autor: Geanina Ciubuc

Hârbuirea neîncetată a lumii nu cred că mai surprinde, demult, pe careva. Cu toate astea, pe ici, pe colo, mai găsim câte o informație care reușește să ne trimită într-o desăvârșită “noapte a minții”, în care am apăsa “snooze” la nesfârșit, doar-doar nu ne-om mai trezi în așa realități.

Studii recente ne arată că românii aruncă în jur de 6000 de tone de mâncare PE ZI. Asta se întâmplă într-o țară în care, alte studii, ne arată că 25% din populație își duce existența la limita sărăciei sau, în care, aproape jumătate dintre copiii de la sate se culcă flămânzi. În țara în care 6000 de tone de mâncare se aruncă zilnic, fără pic de responsabilitate, există totuși oameni care cunosc sentimentul crudei obide de a nu avea, zile la rând, ce pune de mâncare pe mese.

Ei sunt acei oameni pe care obișnuim să-i numim “oamenii invizibili”, oamenii despre a căror existențe suntem perfect conștienți, dar pentru care facem de prea multe ori, prea puțin, pentru a-i sprijini. Printre acei oameni, se află copilași care în scrisoarea către Moș Crăciun cer o pungă de pufuleți, biscuiți, mălai pentru mamele lor sau săpun și ghete pentru ei. Printre ei, se află părinți în care inimile se strâng de durere când își văd pruncii flămânzi. Ei sunt acei “oameni invizibili”,însă ei nu sunt “invizibili”pentru că nu ar avea capacitatea de a se face remarcați, ci doar pentru că trăiesc în întunericul lumii sufletelor, în care, de prea multe ori, “ÎMPREUNĂ” pierde lupta în fața “EULUI”.

Însă, știm deja că există și oameni în care nu se duce nicicând o astfel de luptă. Un astfel de om este și Raluca Elena Cocolan. Pentru că ea este, mai presus de orice, un om pentru oameni. Ea este persoana care, cu o voință de netăgăduit, își propune, zi de zi, să schimbe în bine viețile celor din jurul său. Pentru ea, fiece om pe care-l întâlnește în cale, contează.

Cu o ambiție pe cât de nebunească, pe atât de frumoasă, ne demonstrează asta, încă o dată, prin organizarea celei de-a treia ediții a evenimentului ”Petrila faptelor bune”, eveniment care își propune să aducă pe mesele de Crăciun ale unora dintre “oamenii invizibili”, alimente. “Petrila faptelor bune” a reușit, prin intermediul oamenilor frumoși, ca în cele două ediții ale sale de până acum, să strângă peste șase tone de alimente distribuite de Sărbători celor mai puțin norocoși dintre noi. Cele peste șase tone de alimente se cuantifică, însă, și în sute de zâmbete și bucurii, în mai multă încredere în umanitate, dar și într-o strânsoare a inimilor, care ne demonstreză că “ÎMPREUNĂ” chiar ne poate fi mai bine.

Așadar, evenimentul “Petrila faptelor bune 2019” ne îmbie, cum nu se poate mai convingător, să fim oameni pentru oameni. Să ne fie bine în suflete! Acum și când vom avea mai mare nevoie!