Guvernul României lansează ”Inițiativa pentru Valea Jiului”

Miercuri, 8 ianuarie 2020 la sediul Guvernului României va avea loc prezentarea oficială a programului guvernamental ”Inițiativa pentru Valea Jiului”, în prezența vicepremierului Raluca Turcan și a ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, care vor susține o conferință de presă pe acest subiect la Centrul de presă al Guvernului.

Ministerul Fondurilor Europene îndeplinește rolul de coordonator național pentru implementarea Inițiativei Valea Jiului. Această inițiativă a fost dezvoltată în contextul lansării de către Comisia Europeană, la 11 decembrie 2017, a Platformei  pentru regiunile carbonifere în tranziție, care are ca scop dezvoltarea proiectelor și strategiilor pe termen lung, ca răspuns la provocările sociale și de mediu cu care se confruntă aceste regiuni. Platforma facilitează dezvoltarea de proiecte și strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziție și ca răspuns la dificultățile sociale și de mediu. Ea este concepută pentru a stimula tranziția către energia curată, acordând mai multă atenție echității sociale, transformărilor structurale, noilor competențe și finanțării pentru economia reală.

România a aderat la această platformă la începutul anului 2018 și, în acest fel, Valea Jiului va fi prima zonă din România care va beneficia de sprijinul acestei iniţiative, prin proiecte care vizează diversificarea economică, îmbunătăţirea calităţii aerului şi a tehnologiilor care vor contribui la decarbonizarea economiei.

Ministerul Fondurilor Europene și-a asumat rolul de coordonator al Inițiativei pentru regiunea Valea Jiului și a întreprins o serie de demersuri în acest sens. Astfel, a fost organizată o reuniune cu autoritățile locale și cu reprezentanții Autorităților de Management pentru identificarea unor proiecte concrete de dezvoltare a regiunii pe care au fost prezentate la reuniunea Platformei din 12 iulie (propuneri în domeniul infrastructurii de transport, eficienței energetice, turismului, dezvoltării industriale, dezvoltării locale și din domeniul social).