Până când mai pot funcționa minele de la Lupeni și Lonea

Home Economie Până când mai pot funcționa minele de la Lupeni și Lonea
Până când mai pot funcționa minele de la Lupeni și Lonea

Printre numeroasele incertitudini din activitatea Complexului Energetic Hunedoara, o temă de interes pentru minerii din Valea Jiului o constituie timpul pe care-l mai au la dispoziție salariații de la Exploatările Miniere de la Lupeni și Lonea, până la închiderea definitivă a acestor mine de huilă.

După cum se știe, cele două mine se află deja pe programul de închidere convenit de statul român cu Comisia Europeană, în baza Directivei 787, însă în 2019, reprezentanții CEH au solicitat prelungirea activității în baza unui studiu realizat, mai întâi de specialiștii de la INCD INSEMEX Petroșani și confirmat de o altă companie specializată în domeniu, GIG din Polonia. Studiul respectiv arată că pentru a putea fi închise în condiții de deplină siguranță, minele de la Lupeni și Lonea trebuie să finalizeze extragerea integrală a cărbunelui din abatajele aflate în exploatare.

Subiectul a figurat și pe agenda întâlnirii pe care conducerea CEH a avut-o în cursul zilei de miercuri, 8 ianuarie 2019 la sediul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Administratorul special al CEH, Cristian Roșu spune că discuțiile vin drept răspuns la solicitările sindicatelor, mai ales că angajații acestor mine au nevoie de un răspuns concret, pentru a-și putea stabili un plan de viitor. ”Am discutat cu domnul ministru despre această solicitare, care vine din partea sindicatelor, privind rezolvarea cât mai rapidă a situației minelor Lupeni și Lonea. După cum se știe, acestea se află pe un program de închidere, pentru care așteptăm o notificare de la Comisia Europeană, ca să știm exact termenul de funcționare pe care-l mai pot avea aceste mine. Am avut pe această temă discuții și cu europarlamentarul Siegfried Mureșan, care și-a arătat disponibilitatea de a dialoga cu CE pe această temă și sperăm să primim răspuns favorabil într-un termen cât mai scurt, pentru ca oamenii de la aceste mine să-și poată face un plan pentru viitor”, a declarat Cristian Roșu.

Acesta spune că ministrul Virgil Popescu l-a informat că Ministerul a transmis încă dinainte de sărbători documentația necesară pentru prelungirea activității minelor Lupeni și Lonea la Comisia Europeană, de unde se așteaptă acum un răspuns privind termenul exact agreat de UE. Potrivit solicitărilor făcute de statul român, minele Lonea și Lupeni ar trebui să funcționeze până în anul 2027, conform recomandărilor din studiul realizat de polonezii de la GIG. ”Acest subiect a fost abordat în aceste zile de europarlamentarul Siegfried Mureșan, dar și de premierul Ludovic Orban, aflat în aceste zile la Bruxelles. Noi sperăm să avem un răspuns favorabil, în sensul că vom primi acordul să putem să funcționăm cu aceste mine, sperăm până în 2027 sau măcar până în 2024”, a mai precizat administratorul special al CEH, Cristian Roșu.