Eurodeputatul Siegfried Mureșan arată că Pactul Ecologic European trebuie să sprijine semnificativ regiunile miniere precum Valea Jiului

Parlamentul European discută, în această săptămână, în cadrul primei sesiuni plenare din 2020, de la Strasbourg despre poziția forului legislativ european privind noul Pact Ecologic European, propus de Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Eurodeputatul român Siegfried Mureșan apreciază că acest plan, propus de Comisia Europeană, va influența decisiv direcția în care va merge Europa în următorii ani. ”De aceea, lucrăm pentru ca interesele românilor și ale României să fie tratate cu prioritate în momentul în care acest pact va intra în vigoare. Vom cere ca viitorul Pact Ecologic European să sprijine cu prioritate regiunile miniere precum Valea Jiului”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Pactul Ecologic European, lansat la finalul anului trecut de Comisia Europeană, propune ca, până în 2050, Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră. În opinia lui Mureșan, acesta este un obiectiv ambițios, dar totodată costisitor pentru că această tranziție către o Uniune neutră din punct de vedere al emisiilor necesită foarte multe investiții, iar unele țări și regiuni vor trebui să depună eforturi mai mari decât altele. ”România se numără printre țările membre care vor avea nevoie de sprijin financiar și logistic suplimentar din partea Uniunii Europene pentru a atinge aceste obiective. Avem regiuni carbonifere, precum Valea Jiului și Oltenia, pentru care tranziția se va face cu mare greutate”, a declarat Siegfried Mureșan.

Soluția propusă de Comisia Europeană este adoptarea unui Mecanism pentru o Tranziție Echitabilă, estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro pentru perioada 2021 – 2027. Scopul lui este sprijinirea regiunilor europene pentru care tranziția economică implică eforturi mai mari. Tocmai de aceea, Siegfried Mureșan, în calitate de vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European și responsabil pentru buget, precizează că se va implica pentru ca Mecanismul pentru o Tranziție Echitabilă al Comisiei să sprijine financiar cu prioritate aceste regiuni miniere carbonifere.

”Consider că acest mecanism trebuie să sprijine cu prioritate tocmai regiunile miniere carbonifere, precum Valea Jiului. Ca hunedorean, cunosc foarte bine situația din Valea Jiului și greutățile prin care trec oamenii din această regiune după închiderea minelor. Orice efort suplimentar în regiune trebuie să vină cu un sprijin pe măsură. De asemenea, știm că, dincolo de prioritățile privind schimbările de climă, țara noastră are și alte priorități, precum dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea sectorului agricol. De aceea, noi, Grupul PPE din Parlamentul European, nu vom accepta ca alocările pentru Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune să aibă de suferit sub pretextul de a finanța Pactul Ecologic European. Orice nouă prioritate a Uniunii Europene trebuie să vină cu o alocare suplimentară de fonduri europene”, a mai declarat Siegfried Mureșan.

Acesta atrage atenția că România trebuie să facă progrese în următorii ani, atât în combaterea schimbărilor climatice, cât și în recuperarea decalajului economic față de Europa de Vest însă e de așteptat ca guvernele tuturor statelor membre să înțeleagă că este important să finanțeze adecvat, atât noile, cât și vechile priorități ale Uniunii Europene. ”Pactul Ecologic European trebuie să fie unul de creștere, și nu doar de tranziție spre o economie verde. Ne trebuie o economie sustenabilă, care să ofere oamenilor venituri mai mari și creșterea calității vieții. De la un deceniu la altul, Uniunea Europeană și-a propus și a reușit să ofere oamenilor un trai mai bun. Nu trebuie să renunțăm la acest deziderat”, a conchis europarlamentarul hunedorean.