Guvernul Orban a decis asumarea răspunderii pe legea alegerii primarilor în două tururi

Home Politică Guvernul Orban a decis asumarea răspunderii pe legea alegerii primarilor în două tururi
Guvernul Orban a decis asumarea răspunderii pe legea alegerii primarilor în două tururi

Guvernul României a decis astăzi să-și asume răspunderea în Parlament pentru modificarea și completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare. 

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, astfel încât, la alegerile locale din acest an, primarii să fie aleși cu 50% plus 1 din voturi. ”Am luat decizia de a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru alegerea primarilor în două tururi. E vital ca primarii să fie aleși cu jumătate plus unu din voturi, pentru a avea legitimitate”, a declarat premierul Ludovic Orban. 

Decizia a fost salutată și de șeful statului, Klaus Iohannis apreciind că această măsură este cerută insistent de cetățeni.  Sprijin total decizia Guvernului de a-și angaja răspunderea pe modificarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Revenirea la două tururi, o măsură cerută insistent de cetățeni, este absolut democratică, normală și reprezintă calea corectă de alegere a primarilor. Imediat ce Guvernul va trimite Parlamentului proiectul pe care își angajează răspunderea, voi solicita convocarea sesiunii extraordinare a Legislativului pentru a discuta această nouă lege”, a declarat președintele Klaus Iohannis. 

Cum este văzută măsura alegerii primarilor în două tururi de scrutin de liderii politici din Valea Jiului ?

Spre exemplu, președintele executiv al PSD Hunedoara, senatorul Cristian Resmeriță spune că pentru orice primar care și-a făcut datoria față de comunitatea care l-a pus în funcție, acest lucru nu constituie un impediment în realegerea pentru un nou mandat. ”Eu cred că dacă te bucuri de încrederea oamenilor din comunitate, dacă e să fii ales, atunci oamenii te vor alege primar și dintr-un și din două, fără nici un fel de problemă, așa cum cred că va fi cazul și în ceea ce privește candidații PSD din Valea Jiului și din județul Hunedoara. Pe de altă parte, dacă nu ți-e scris să ocupi o astfel de poziție de demnitate publică, atunci nu vei fi ales nici într-un tur, nici în două, nici în nouă”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Pe de altă parte, președintele PNL Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi apreciază că modificarea legislației privind alegerea primarilor are argumente atât pro, cât și contra. ”Sigur că dacă vorbim de legitimitatea alegerii unui primar, atunci un procent de 50%+1 din numărul cetățenilor cu drept de vot este de preferat. Pe de altă parte, din experiența perioadelor în care am mai avut acest tip de alegeri în două tururi pentru primari, se știe că în turul II apar, de obicei acele jocuri politice, trocuri politice între partide și atunci voința electoratului poate fi denaturată de acest mod de abordare. Însă, în ceea ce mă privește, eu am candidat și am câștigat alegerile la Petroșani și pe varianta cu două tururi și pe cea cu un singur tur”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.