Premiile Exclusiv 2019 în domeniul culturii și artei

Home Cultură Premiile Exclusiv 2019 în domeniul culturii și artei

Dacă cenușiul cotidian al Văii Jiului a reușit să prindă culoare și în anul 2019, în mod categoric acest lucru s-a datorat diversității și calității actelor culturale, artistice și de creație pe care oameni de o incontestabilă valoare le-au transformat în repere ale vieții noastre de zi cu zi.

Nu încape nici un fel de îndoială că, în ultimii ani, cea mai activă și eficientă ”fabrică” din regiunea Văii Jiului a fost ”fabrica de evenimente culturale”. Este aproape imposibil să faci o selecție riguroasă a celor care merită, pentru întreaga lor activitate (nu doar din anul 2019, dar mai ales pentru aceasta !) în una sau alta din ramurile culturii și artei locale, evidențierea noastră materializată prin conferirea unui simbolic ”Premiu Exclusiv”, mai ales că nu avem pretenția unei
obiectivității specifice criticilor. Dar, fie și în aceste condiții, o serie de oameni de cultură și o suită de evenimente culturale merită evidențiate și în acest mod, asumat de publicația noastră.

Este de la sine înțeles că anul cultural 2019 s-a desfășurat, în Valea Jiului, sub semnul Centenarului nașterii lui Ion Dezideriu Sîrbu, personalitate de geniu a culturii românești a secolului XX. Opera sa, viața sa și însemnele existenței sale în Valea Jiului au fost consemnate, păstrate, îngrijite și puse în valoare cu o pasiune absolut remarcabilă de frații Ion și Mihai Barbu, datorită cărora personalitatea lui Ion D. Sîrbu este încă la fel de vie în memoria iubitorilor de cultură din Valea Jiului precum în anii în care acesta trăia, muncea și crea aici. Celor doi remarcabili oameni de cultură ai Văii Jiului, ei însuși creatori de înaltă clasă li se cuvine, de data aceasta pentru rolul lor promovarea moștenirii culturale lăsate de I.D. Sîrbu, ”Premiul Exclusiv pentru excelență în activitatea culturală în anul 2019”.

Acestora li se adaugă alte nume ale unor oameni de certă valoare din comunitatea noastră, care și în 2019 și-au pus amprenta pe înnobilarea vieții culturale din Valea Jiului, în diverse segmente ale acesteia. Din rațiuni de spațiu, nu vom putea prezenta aici și acum un ”laudațio” pentru fiecare dintre laureații Premiilor Exclusiv din domeniul cultural, pe care vă invităm să-i cunoaștem, însă tragem nădejde că, cu ajutorul bunului Dumnezeu, vom avea poate ocazia să facem acest lucru în cadrul unuia (sau poate unora) din evenimentele publice în care să-i putem aplauda împreună pentru incontestabilele lor merite și pentru modul în care au știut să ne facă tuturor iubitorilor de cultură și artă, viața mai frumoasă.

Într-o rapidă trecere în revistă, vă invităm să-i cunoașteți pe laureații din 2019, ai Premiilor Exclusiv pentru activitate culturală. Aceștia sunt:

  • Premiul Exclusiv pentru literatură:

– AVRAM IANCU (pentru volumul ”Schimbarea ești tu !”);

– DUMITRU GĂLĂȚAN JIEȚ (pentru volumul ”Petrila, vatră de istorie și tradiție românească”);

  • Premiul Exclusiv pentru artă plastică:

– RADU CHINȚA

– PETRU BIRĂU

– SIMONEL BUCUR (premiu pentru întreaga carieră de creație plastică);

  • Premiul Exclusiv pentru artă fotografică:

– FRANCISC NEMETH

– ILIE PINTEA

– SERGIU VINȚAN

  • Premiul Exclusiv pentru cel mai bun actor:

– ALEXANDRU CAZAN

  • Premiul Exclusiv pentru cea mai bună actriță:

– CORINA VIȘINESCU

  • Premiul Exclusiv pentru cel mai bun regizor:

– HORAȚIU IOAN APAN

  • Premiul Exclusiv pentru întreaga carieră în arta teatrală:

– FLORIN TEACĂ PLAUR (P.M.)

  • Premiul Exclusiv pentru activitate artistică:

– prof. TIBERIU COCONEȚ (pentru evenimentele cultural-artistice derulate sub egida Asociației ”Lirica” din Petroșani);

– prof. PETRONELA BALDOVIN (pentru evenimentele cultural-artistice ale Cenaclului ”Pas cu pas” din municipiul Lupeni, care completează remarcabila sa activitate de la Casa de Cultură a municipiului Iași);

– prof. DANA TACEA (pentru organizarea Festivalului-concurs ”Te salut generație-n blugi !”);

  • Premiul Exclusiv pentru creație și interpretare în muzica ușoară:

– ANDREI POPA

– ILEANA BERKI

  • Premiul Exclusiv pentru creație și interpretare în muzica populară:

– SIMONA IONAȘC

– LEO COZMA

  • Premiul Exclusiv pentru creație și interpretare în muzica folk:

– LUMINIȚA DONISĂ

– CĂTĂLIN STEPA

– SERGIU PÂRVULESCU

  • Premiul Exclusiv pentru interpretare instrumentală:

– RADU TÖRÖK (pianist)

  • Premiul Exclusiv pentru cei mai buni tineri artiști:

– ADONIA ANTONESCU

– DELIA STANA

  • Premiul Exclusiv pentru cei mai buni tineri artiști de muzică populară:

– TUDOR SIMA

– ANTONIA MORARU

  • Premiul exclusiv pentru întreaga activitate de creație artistică:

– FLORIN PAUL CAMEN

  • Premiul Exclusiv pentru cel mai bun proiect cultural:

– prof. AURELIAN EPURAȘ (pentru proiectul cultural ”Fabrica de pian”);

  • Premiul Exclusiv pentru activitatea de mecenat în cultură și artă:

– familia MANUELA și ALIN CRIȘAN (pentru seria evenimentelor culturale de la ”Aztek Caffe Petroșani, dar și pentru susținerea altor proiecte culturale din Valea Jiului);

  • Premiul Exclusiv pentru cea mai bună investiție în domeniul
    cultural:

– TIBERIU IACOB RIDZI (pentru susținerea și dezvoltarea proiectului de modernizare a Muzeului Mineritului din Petroșani, prin atragerea de fonduri europene pentru realizarea de investiții majore în modernizarea acestui obiectiv cultural unic).

În mod cert, tuturor celor evidențiați de noi li se pot alătura încă zeci, poate chiar sute de nume ale unor oameni care au făcut ca, și în anul 2019, viața cultural-artistică a Văii Jiului să vibreze. Le suntem, în egală măsură, recunoscători, iar în măsura în care faptele lor vor ajunge în atenția
noastră, nu vom ezita să le consemnăm în paginile publicațiilor noastre. Astfel, în analizele noastre retrospective, vor putea intra și în ”cursa” pentru unul din Premiile Exclusiv. Felicitări și mult succes, tuturor !