Proiectul privind preluarea cetăților dacice în administrarea CJH, adoptat de Parlament

Proiectul privind Trecerea Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei în administrarea Consiliilor județene din Hunedoara și, respectiv, Alba, a fost votat favorabil în Parlament în ședința de plen de marți, 11 februarie, a Camerei Deputaților, for decizional pe acest proiect legislativ. Proiectul legislativ, inițiat de mai mulți parlamentari social-democrați a fost prezentat în ședința de plen de către deputatul Natalia Intotero, care a pledat pentru adoptarea acestui act normativ care poate conduce la o administrare eficientă a fostelor cetăți dacice și punerea în valoare a siturilor arheologice și turistice.

”În expunerea de motive, am arătat faptul că trecerea acestei moşteniri culturale şi istorice din Munţii Orăştiei în administrarea judeţului reprezintă o garanţie a păstrării identităţii noastre culturale. A contat, de asemenea, şi exemplul bunei practici al Cetăţii Sarmizegetusa Regia, care este administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara din 2012. Trecerea acesteia în administrarea Consiliului Judeţean a avut efecte pozitive. Am arătat, în același timp că trecerea Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara este unul dintre proiectele mult aşteptate de hunedoreni şi una dintre promisiunile parlamentarilor PSD Hunedoara”, a declarat deputatul Natalia Intotero.

Aceasta mai spune că proiectul legislativ are drept scop protejarea acestor monumente UNESCO prin măsuri de pază şi protecţie, dar şi prin accesarea fondurilor necesare lucrărilor specifice de conservare şi restaurare a cetăţilor. De asemenea, se urmăreşte punerea în valoare a siturilor din Munţii Orăştiei, cu scopul de a asigura integrarea lor în circuitul turistic internaţional.

Actul normativ inițiat, printre alții, de către parlamentarii PSD ai județului Hunedoara a trecut cu votul pentru dat de 260 de parlamentari și o singură abținere. ”Mulțumim tuturor parlamentarilor care au susținut acest proiect și care au înteles ca protejarea monumentelor UNESCO reprezintă o datorie nobilă pe care o avem cu toții”, a mai spus deputatul Natalia Intotero.

Cele patru cetăţi din Munţii Orăştiei: Costeşti – Blidaru, Costeşti – Cetăţuie, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa vor ajunge în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, iar Căpâlna va reveni în administrarea Consiliului Judeţean Alba.