Problemele și soluțiile pentru Valea Jiului, văzute de liderul PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș

Home Politică Problemele și soluțiile pentru Valea Jiului, văzute de liderul PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș
Problemele și soluțiile pentru Valea Jiului, văzute de liderul PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș

În prima conferință de presă de la Petroșani, din acest an, a președintelui PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș,  acesta a făcut o trecere în revistă a performanțelor guvernării liberale din cele trei luni de mandat ale Guvernului Ludovic Orban, până la demiterea acestuia în urma moțiunii de cenzură a PSD-UDMR. În opinia acestuia, Ludovic Orban va rămâne la conducerea Executivului pentru următorii 4-5 ani, fie dacă vor avea loc alegeri anticipate, fie dacă nu se va reuși acest lucru. Mai mult, deputatul Lucian Heiuș este convins că toate forțele politice din România știu deja că PNL va guverna România în următorii 4 ani. ”Este evident pentru toți că PNL va conduce România în anii următori, știm și noi acest lucru, o știu și cei de la PSD, și cei de la UDMR și o știu chiar și cei de la PMP sau ALDE, care nu se vor mai regăsi în următoarea configurație a Parlamentului”, a declarat, la Petroșani, Lucian Heiuș.

Liderul liberalilor hunedoreni spune că și locuitorii din Valea Jiului și județul Hunedoara trebuie să înțeleagă că așa cum România are un președinte liberal și un guvern liberal, tot așa hunedorenii vor avea un președinte de Consiliu județean liberal iar locuitorii din Petroșani vor avea un primar liberal. De altfel, la conferința de presă, președintele PNL Hunedoara a venit însoțit chiar de către candidatul nominalizat de liberali pentru funcția de președinte al CJH – Adrian Nicolae David și cu primarul liberal în exercițiu de la Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi (candidat al PNL pentru un nou mandat). ”Avem oameni tineri care au demonstrat deja că știu să facă o administrație locală performantă și care vor știi cum să conducă administrația locală de la Petroșani și Consiliul județean Hunedoara, așa cum se întâmplă și în municipiul Deva, spre o dezvoltare accelerată”, a spus Lucian Heiuș.

Mai mult, în opinia acestuia, alte cel puțin două localități din Valea Jiului ar putea avea după alegerile din vara acestui an, primari liberali, Petrila și, respectiv, Uricani. Argumentele liderului liberal țin nu doar de competența candidaților PNL, ci și de faptul că atât la nivelul Văii Jiului, cât mai ales în ceea ce privește Consiliul județean Hunedoara, social-democrații nu au făcut mai nimic bun pentru cetățeni.

Adrian David arată, la rândul său, că dacă în perioada de interimat în care a condus CJH, județul era pe primul loc în Regiunea Vest la atragerea de fonduri europene pentru dezvoltare, acum, după 4 ani de guvernare locală a PSD, județul Hunedoara e pe ultimul loc în ceea ce privește acest indicator. ”Suntem pe ultimul loc în privința accesării și implementării de fonduri europene în regiunea 5 Vest. Dacă județul Arad a trecut la implementarea proiectelor aflate în rezervă, Consiliul Județean Hunedoara nu a reușit să facă nici drumuri, nu a reușit să facă nici muzee, nici să restaureze vestigii dacice, nu a reușit să facă nimic. Ni se oferă acum foarte multe scuze, asta este ceea ce auzim în fiecare zi. Ni se spune mereu că nu se poate da drumul la investiții pentru că sunt contestații, sunt proceduri sau, pur și simplu, că nu se poate.Eu zic că mesajul corect trebuie să fie: Ba se poate! Cred că se pot face multe lucruri, se pot gândi multe investiții”, a declarat  Adrian David.

Acesta a ținut să precizeze că, în mare parte, proiectele implementare în ultimii ani de conducerea CJH sau cele aflate în curs de implementare, sunt de fapt proiecte ”moștenite” din perioada în care CJH a fost condus de administrația liberală.

În același timp, liberalii apreciază că PSD a dus Complexul Energetic Hunedoara într-o situație catastrofală și continuă să o facă prin directorul general Samuel Dioane și echipa acestuia. ”Ne confruntăm în continuare cu mari probleme legate de Complexul Energetic, care a intrat în insolvență și care chiar dacă este într-un regim specific acestei proceduri, cu un administrator judiciar desemnat de judecătorul sindic, un administrator special, are o conducere încă pesedistă, care se face, alături de cei care au fost înaintea lor din 2012, de când a fost înființat CEH, vinovat de toate prostiile care s-au întâmplat aici și de faptul că a ajuns la peste 700 de milioane de euro datorie. Vedem, din păcate, că și astăzi vreo 400 – 500 de apartamente din Petroșani nu au căldură pentru că ei nu au fost în stare să asigure stocurile de cărbune, că nu au fost în stare să pregătească rezervele necesare pentru a da și a asigura termoficarea în municipiul Petroșani, singurul municipiu, cu un primar liberal, în condițiile în care toate sunt pesediste. Celelalte nu au vrut nici măcar să mai ia căldură de la Paroșeni. Ciudată solidaritate! Vulcanul, să nu vrea să ia agent termic și apă caldă de la Paroșeni, care este pe teritorul său. Anul acesta, în marea lor cultură managerială, Dioane cu toată gașca  au lăsat o parte din locuitorii municipiului Petroșani fără apă caldă și fără căldură. Mai mult, Complexul Energetic Hunedoara are și acum 15 directori și chiar dacă compania are 700 de milioane de euro datorii, oamenii ăștia stau liniștiti, se duc lunea la lucru, așteaptă sfârșitul de lună să își ia cei peste 100 de milioane de lei, salariu. În Deva, primarul stă cu cuțitul deasupra capului, că dacă nu vin vagoanele cu cărbune se oprește furnizarea agetului termic și pe Deva… Iar, între timp, cei fac ei ? Fac jocuri politice, în continuare. Nu este normal așa ceva”, a mai spus deputatul Lucian Heiuș.