Rectorul Universității din Petroșani, membru de onoare al Universității de Științe Aplicate din Viena

Home Educație Rectorul Universității din Petroșani, membru de onoare al Universității de Științe Aplicate din Viena
Rectorul Universității din Petroșani, membru de onoare al Universității de Științe Aplicate din Viena

Actualul mandat al rectorului Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, care se încheie peste doar câteva săptămâni, este încununat de o nouă distincție primită de acesta din partea unei prestigioase instituții de învățământ superior din Uniunea Europeană. Este vorba despre acordarea titlului de profesor de onoare al Universității de Științe Aplicate ”Technicum” din Viena (Austria).

Onorantul titlu i-a fost decernat rectorului Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin în ședința solemnă a Senatului Universității Technicum din Viena, care a avut loc pe 17 februarie în Capitala Austriei, ceremonia fiind condusă de către rectorul acestei instituții academice, FH Prof. Dipl.ing. Dr. Fritz Schmollebech. La prezidiu au luat loc, de asemenea, decanul facultății de Inginerie Electronică a Universității Technicum Wien, FH-Prof. DI Dr. Christian Kollmitzer (prorector) – care a și dat citire textului de ”Laudatio”, iar de la Universitatea din Petroșani au fost prezenți de asemenea prof.univ.dr.ing. Roland Moraru (prorector) și conf.univ.dr.ing. Olimpiu Stoicuța.

Rectorul Universității din Petroșani s-a declarat onorat de această distincție, prima de acest fel conferită de Universitatea pentru Științe Aplicate ”Technicum” Wien. ”Este o deosebită onoare pentru mine decizia luată de colegii de la Universitatea Technicum din Viena de a-mi acorda această distincție care vine pe fondul unor relații de colaborare excepționale pe care am reușit să le încheiem cu această prestigioasă școală superioară de învățământ tehnic din Austria. Așa cum am arătat și în discursul meu pe care l-am susținut în fața membrilor Senatului academic al Universității Tehnice din Viena, această distincție vine ca o confirmare a succesului pe care Universitatea din Petroșani îl are în concretizarea inițiativelor de internaționalizare a activităților sale, în contextul internaționalizării tuturor universităților din țara noastră”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.

Acesta a ținut să evidențieze faptul că, în decurs de mai puțin de 2 ani de la semnarea parteneriatului dintre Universitatea din Petroșani și Universitatea de Științe Aplicate ”Technicum” din Viena, deja o serie de rezultate ale acestui demers sunt concretizate. ”Este vorba, evident, despre schimburile de studenți și de cadre didactice pe care le-am realizat în cadrul programului european Erasmus+, este vorba totodată despre atragerea unor doctoranzi din cadrul școlii superioare din Viena la Școala Doctorală a Universității din Petroșani și despre colaborarea pe diverse domenii de cercetare științifică, unde inițiator al unui astfel de program este colegul nostru conf.univ.dr.ing. Olimpiu Stoicuța, care a avut de altfel un rol esențial în configurarea acestei relații de parteneriat”, a mai precizat rectorul Radu Sorin.

În opinia rectorului Universității din Petroșani, evoluția acestei relații academice s-a bucurat și de sprijinul partenerilor de la Asociația „Innovateur Technicum Austria“ și a fost certificată și la Petroșani, anul trecut, odată cu conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani, Excelenței Sale FH Prof. Dipl.ing. Dr. Fritz Schmollebech, rectorul Universității de Științe Aplicate ”Technicum” Wien. Prof.univ.dr.ing. Radu Sorin apreciază că atât această relație de parteneriat universitar, cât și celelalte parteneriate similare pe care a reușit să le încheie în primul său mandat fac parte dintr-o strategie de internaționalizare a Universității din Petroșani, strategie care poate repoziționa instituția de învățământ superior de la Petroșani în rândul celor mai prestigioase școli academice din Europa și din întreaga lume. În acest sens, continuarea demersurilor de acest fel constituie un alt argument al următorului său mandat pentru care prof.univ.dr.ing. Radu Sorin a decis să se înscrie în cursa pentru alegerea viitorului rector.