Pentru că din nepăsare au blocat dreptul unora dintre proprii angajați de a beneficia de pensionare anticipată, senatorul Cristian Resmeriță cere demiterea de îndată a conducerii CEH

Home Politică Pentru că din nepăsare au blocat dreptul unora dintre proprii angajați de a beneficia de pensionare anticipată, senatorul Cristian Resmeriță cere demiterea de îndată a conducerii CEH
Pentru că din nepăsare au blocat dreptul unora dintre proprii angajați de a beneficia de pensionare anticipată, senatorul Cristian Resmeriță cere demiterea de îndată a conducerii CEH

Senatorul Cristian Resmeriță a aflat că în Valea Jiului dosarele de pensionare ale câtorva sute de mineri de la Complexul Energetic Hunedoara, care sunt îndreptățiți să beneficieze de prevederile Legii 135, au fost respinse de Casa de Pensii pentru că angajatorul a ”uitat” de mai bine de 4 luni de zile să răspundă la o adresă oficială solicitată de Casa Națională de Pensii privind statutul unora din subunitățile miniere din cadrul Complexului.

Parlamentarul spune că a aflat de această problemă chiar în aceste zile, după ce mai mulți mineri de la fostele exploatări aparținătoare Societății Naționale pentru Închideri de Mine din Valea Jiului (SNIMVJ) l-au căutat la biroul parlamentar pentru a-i mulțumi că legea, cunoscută drept ”Legea Resmeriță”, care le dă dreptul să se pensioneze la 45 de ani și 15 ani vechime în subteran, le-a asigurat un venit cert după închiderea minelor de la Uricani și Paroșeni. ”Au venit oamenii la mine cu deciziile de pensie și m-am bucurat să văd că Legea Resmeriță funcționează și produce acele efecte benefice pentru angajații de la minele pe închidere”, spune senatorul Resmeriță.

În același timp, alte sute de mineri, care lucrează la subunitățile CEH aflate și ele pe program de închidere, respectiv EM Lupeni și EM Lonea, nu se pot bucura de această oportunitate legislativă, deși îndeplinesc toate condițiile necesare, din simplul motiv că reprezentanții CEH nu au catadicsit să răspundă solicitării primite de la CNPAS, încă din data de 31.10.2019. Prin această adresă, reprezentanții Casei de Pensii au solicitat din partea conducerii CEH, tocmai în vederea evitării unor erori în deschiderea drepturilor de pensie în baza prevederilor Legii 135/2019 – ”Legea Resmeriță” – lege în vigoare începând cu data de 20 iulie 2019, să precizeze datele la care s-au făcut disponibilizări de personal în baza acordului încheiat de statul român cu Comisia Europeană, precum și să precizeze dacă, după stabilirea datei de încetare a activității miniere, o persoană mai poate fi angajată pe durată determinată, iar în cazul în care este posibil, dacă aceste persoane fac parte din obiectul acordului.

”E vorba despre două întrebări simple, la obiect, prin care cei de la Casa de Pensii vor să aibă asigurarea că salariații disponibilizați de la CEH în baza unor programe de închidere a minelor, așa cum e cazul minelor Lonea și Lupeni, pot beneficia de prevederile Legii 135/2019. Pentru a evita astfel de situații, undeva în luna august anul trecut, eu am făcut chiar o consultare comună a celor de la CNPAS, CEH și SNIMVJ, pentru că am simțit încă de atunci că ar putea să apară unele probleme în aplicarea legii. S-a convenit atunci, tocmai pentru a nu exista nici un fel de probleme, ca adeverințele necesare stabilirii pensiei pentru cei care se încadrează în prevederile acestei legi să fie eliberate de SNIMVJ, respectiv de CEH. Cert este că, dacă cei de la SNIMVJ au răspuns prompt adresei de la Casa de Pensii în această direcție, cei de la CEH, într-un tupeu absolut incalificabil, nu a trimis nici până astăzi un răspuns la adresa primită în octombrie 2019 de la Casa de Pensii, iar acum dosarele de pensionare pentru câteva sute de mineri sunt efectiv blocate”, explică senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta consideră că vinovați direct de această situație sunt directorul general al CEH, Samuel Dioane și împreună cu acesta, după data de 25.11.2019 când a fost numit în funcție, administratorul special Cristian Roșu. ”În momentul de față, aceste două persoane se fac vinovate de faptul că foarte mulți oameni care lucrează la exploatările miniere Lupeni și Lonea, aflate pe program de închidere agreat cu Comisia Europeană, au dosarele de pensie respinse. Asta este clar ! Nu pot să înțeleg cum de 4 luni de zile nu se poate răspunde la o întrebare simplă, dar de al cărei răspuns poate să depindă viitorul pentru zeci sau sute de oameni. Cred că este inadmisibil ca, din 31 octombrie anul trecut, de la CEH să nu se răspundă la o adresă din partea Casei Naționale de Pensii. Nu pot înțelege altceva decât că acestor conducători ai CEH nu le pasă de fapt de salariați și nu înțeleg cum de nu le pasă nici o altă instituție a statului român care le solicită, oficial, un punct de vedere. Păi, dacă la o primărie, nu se răspunde în termen de 30 de zile la o adresă a oricărui cetățean, e scandalul cât casa, iar la CEH se poate ca doi șefi cu salarii uriașe să ignore o cerere a unei instituții a statului ?! O să fac în așa fel ca, chiar din Opoziție, ca acești doi oameni să nu mai ocupe aceste funcții, pe care au dovedit că nu le merită”, a mai spus senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta a mai precizat că a informat deja conducerea Sindicatului Muntele asupra acestei situații dar și că-l va informa în zilele următoare și pe ministrul Economiei, Virgil Popescu asupra acestei situației, care în opinia sa constituit nu doar o neglijență în serviciu, ci un abuz împotriva propriilor salariați și va solicita demiterea de îndată a acestora. În plus, dacă CEH nu va emite rapid un răspuns către Casa de Pensii privind solicitările acesteia cu privire la potențialii beneficiari ai Legii 135/2019, atunci le va acorda, prin cabinetul său parlamentar, inclusiv consultanță juridică pentru minerii al căror drept de ieșire la pensie în baza ”Legii Resmeriță” este blocat acum de indiferența celor care conduc compania.