Tânărul regizor Radu Tudosie din Petroșani, nominalizat la Gala UNITER 2020

Pe ”tabloul” nominalizărilor la Gala UNITER, considerate cele mai importante premii ale profesioniștilor teatrului românesc, figurează la ediția din acest an și numele tânărului regizor Radu Tudosie, de la Teatrul din Petroșani.

Radu Tudosie este nominalizat la secțiunea ”Debut”, pentru regia spectacolului său ”A douăzprezecea noapte”, a cărui premieră a avut loc recent pe scena Teatrului ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani. Acesta își dispută, în fața juriului ediției a XXVIII-a a Premiilor UNITER, juriu format din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari, obținerea Premiului UNITER pentru Debut, cu actorul Andrei Chifu (nominalizat pentru rolul El din spectacolul „Casa de pe graniţă” de Sławomir Mrožek, un spectacol de Ada Lupu Hausvater la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara) și actorul Tamás Jakab (nominalizat pentru rolul George Gibbs din spectacolul „Oraşul nostru” de Thornton Wilder, regia Vladimir Anton la Teatrul „Tomcsa Sándor” Odorheiu Secuiesc).

 

În avanpremiera ceremoniei de decernare a Premiilor UNITER 2020, Senatul Uniunii Teatrale din România a anunțat laureații unora din premiile speciale care vor fi decernate anul acesta în cadrul Galei UNITER, după cum urmează:

Premiul de Excelență: FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU pentru calitatea excepţională a ultimelor șase ediții

Premiul pentru întreaga activitate actriță: RODICA MANDACHE

Premiul pentru întreaga activitate actor: MIRCEA RUSU

Premiul pentru întreaga activitate regie: DRAGOȘ GALGOȚIU

Premiul pentru întreaga activitate scenografie: CONSTANTIN CIUBOTARIU

Premiul pentru întreaga activitate critică și istorie teatrală: MYA LIONTESCU

Premiul special pentru promovarea teatrului-dans: LINOTIP – CENTRU INDEPENDENT COREGRAFIC

Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete: FESTIVALUL „PUPPETS OCCUPY STREET” / „PĂPUȘILE OCUPĂ STRADA”, EDIȚIA 2019 cu tema „Evoluție prin Revoluție” organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova

Premiu special pentru video mapping: ANDREI COZLAC

Premiul special pentru o activitate de șase decenii în editarea cărții de teatru: VIORICA MATEI

Premiul special pentru machiaj de scenă: MINELA POPA

Premiul Președintelui: TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” DIN CRAIOVA pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc