Debut cu succes pe scena artelor plastice din Valea Jiului pentru Luana Aimée Ghicioi

Home Cultură Debut cu succes pe scena artelor plastice din Valea Jiului pentru Luana Aimée Ghicioi
Debut cu succes pe scena artelor plastice din Valea Jiului pentru Luana Aimée Ghicioi

Consecvent rolului său de inedită ”galerie de artă”, grație dorinței proprietarilor de a transforma o cafenea într-un spațiu al culturii și artelor, Cafeneaua Aztek din Petroșani a găzduit, la finalul săptămânii, o suită de evenimente care au adus din nou în prim-plan muzica, poezia, dansul și artele plastice, toate reunite în câteva seri speciale care s-au desfășurat aici sub genericul ”Zilele Aztek Caffe”.

Dincolo de deja apreciatele serate de muzică folk sau de tot mai apreciatele seri de cenaclu literar care s-au derulat și în programul ”Zilelor Aztek” din acest an, elementul de noutate al evenimentului l-a constituit, în mod evident, debutul expozițional al tinerei artiste plastice Luana Aimée Ghicioi. Elevă a Colegiului Național de Informatică ”Carmen Sylva” din Petroșani, în clasa a X-a, Luana Aimée Ghicioi și-a descoperit încă din copilărie pasiunea pentru desen, cultivată sub îndrumarea profesorului Radu Chința la Cercul de arte de la Clubul Copiilor din Petrila și dublată de un evident talent.

Îndrumătorul ei în tainele artelor plastice, prof. Radu Chința (prezent la vernisajul de debut al Luanei) își amintește și acum cu bucurie despre pasiunea acesteia pentru pictură și despre felul său unic de a-și așterne ”sufletul pe pânză”, dar și despre meticulozitatea abordărilor tematice și cromatice ale creațiilor sale. ”Din primele desene ale Luanei, de acum câțiva ani buni, am recunoscut vocația ei categorică pentru pictură și am recunoscut la ea o sensibilitate aparte. Era și a rămas o foarte bună coloristă și ceea ce sunt încântat să constat este că dacă atunci picta cu precădere peisaje și era atrasă mai mult de elementele naturii, acum este atrasă mai mult de portret și face lucruri deosebit de frumoase în această direcție. O felicit și-i doresc succes pe acest drum al artelor plastice, care este unul deosebit de frumos”, a spus prof. Radu Chința.

Cert este că mai ales pentru cunoscătorii în materie, dar și pentru orice iubitor de artă, portretele Luanei Ghicioi sunt remarcabile, atât prin cromatică sau mesaj, cât mai ales pentru că așa cum am putut constata toți cei care am avut ocazia de a le admira în premieră și așa cum ne-a confirmat chiar autoarea, printr-un frumos citat din ”Jurnalul lui Chuck Palakin”, în fiecare dintre lucrările expuse se regăsește undeva (în mod special în lumina ochilor !) o anumită formă de autoportret al frumoasei artiste.

Privind picturile Luanei Ghicioi nu se poate să nu fi pătruns de poate cel mai frumos sentiment pe care-l pot avea oamenii: dragostea. Iar asta cu atât mai mult într-o lună februarie, ce definește prin sărbătorile ei acest sentiment, într-un loc special în care mirosul cafelei de calitate îl dublează și în cadrul unei atât de frumoase expoziții de pictură ce poartă amprenta definitorie a unui artist în certă devenire, cu nume predestinat: Aimée !

Felicitări și la cât mai multe bucurii în lumea artelor, Luana Aimée Ghicioi !

Fotografii realizate de Sergiu VINȚAN