”COVID-19” / România suspendă toate zborurile către și dinspre Italia

Home Stiri la zi ”COVID-19” / România suspendă toate zborurile către și dinspre Italia
”COVID-19” / România suspendă toate zborurile către și dinspre Italia

Departamentul pentru Situații de Urgență anunță că, potrivit Hotarârii nr. 7 a “Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României”, zborurile efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru toate aeroporturile din țară, SE SUSPENDĂ începând cu data de 09.03.2020, ora 12.00, ora României – până în data de 23.03.2020 ora 12.00, ora României.

Următoarele prevederi importante ale hotărârii se aplică până la data de 31.03.2020, cu posibilitatea ulterioară a prelungirii perioadei:
– Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către Romania, cu escală, faptul că vor intra în carantină/autoizolare pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe propria răspundere, la îmbarcarea în aeronavă.

– Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România cu escală.

– Cetățenii români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestră vor fi informați despre faptul că sunt obligați să intre în carantină pe raza județului de graniță/izolare la domiciliu și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere.

– De asemenea se va comunica cetățenilor români că refuzul sau declararea unei rute false de deplasare constituie infracțiune de fals în declarații și se pedepsește conform articolului 326 din Codul Penal, instituindu-se asupra lor măsura obligatorie de carantină/autoizolare.

– Se permite accesul în România a cetățenilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de frontieră, indiferent de mijlocul de transport utilizat, sub măsura obligatorie a carantinei sau autoizolării, după caz.

– Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone de la restricțiile privind interzicerea accesului pe teritoriul României.

Zonele afectate se vor actualiza în conformitate cu datele de pe site-ul I.N.S.P.