Se iau măsuri speciale la Petroșani în gestionarea riscului de răspândire a infecțiilor cu Coronavirus

Home Stiri la zi Se iau măsuri speciale la Petroșani în gestionarea riscului de răspândire a infecțiilor cu Coronavirus
Se iau măsuri speciale la Petroșani în gestionarea riscului de răspândire a infecțiilor cu Coronavirus

După ce pe harta localităților în care au fost confirmate cazuri de Coronavirus a apărut și municipiul Petroșani, unde o femeie de 26 de ani, internată la Spitalul de Urgență a fost diagnosticată cu COVID -19 și transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, autoritățile locale au luat în cursul zilei de miercuri, 11 martie 2020, mai multe măsuri privind gestionarea eficientă a riscului de răspândire a infecției.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a convocat din nou Comitetul Local pentru Situații de Urgență, în cadrul acestuia fiind aprobat setul de măsuri necesare pentru gestionarea situației de criză. ”Am adoptat în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență de la Petroșani un nou set de măsuri pentru gestionarea riscului de răspândire a infecțiilor cu Coronavirus, după ce gradul de risc a crescut odată cu semnalarea primului caz confirmat de COVID-19 la un pacient din Petroșani”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență, pe lângă măsurile adoptate la nivel regional și național, autoritățile au dispus, printre altele: achiziționarea și distribuirea de materiale de igienă, asigurarea măsurilor de control și de sprijin pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu (asigurarea și distribuția de hrană, produse de igienă etc.) prin intermediul Poliției Locale, instituirea unui telefon de contact la Dispeceratul Poliției Locale ș.a.m.d.

De asemenea, C.L.S.U. de la Petroșani a dispus sistarea activităților de la Cinematograful ”Șerban Ionescu”, de la Bazinul didactic de înot, de la Biblioteca municipală, de la Cluburile pensionarilor și de la Sala de marmură a Primăriei.

Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a mai dispus, în cadrul unei întâlniri cu directorii unităților de învățământ din Petroșani ca, în această perioadă în care cursurile sunt sistate, în toate școlile din Petroșani să fie efectuate acțiuni de dezinsecție și deratizare, solicitându-le în același timp directorilor din sistemul educațional să ia măsuri pentru a achiziționa produse de igienă care să fie puse la dispoziția elevilor și cadrelor didactice și după ce procesul educațional va fi reluat.

Pentru acoperirea tuturor cheltuielilor necesare în situațiile de urgență care pot apărea în gestionarea riscurilor de răspândire a infecțiilor, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a informat că a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului local Petroșani, în care va propune aprobarea alocării sumei de 100.000 de lei de la Bugetul local.

Prezent la reuniunea CLSU, dr. Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgență din Petroșani a vorbit și despre situația primului pacient din Valea Jiului pentru care a fost confirmată infecția cu Coronavirus. ”Pacienta în cauză s-a aflat de mai multe zile internată la Spitalul de Urgență din Petroșani pentru probleme neurologice. Ea nu a avut nici un fel de simptome care să țină de definiția actuală pe care o avem pentru acest nou virus. În cursul nopții de luni spre marți, ea a fost recoltată de către cei de la DSP, iar marți a apărut și informația că aceasta este purtătoare de Coronavirus, motiv pentru care a și fost preluată și transportată la Timișoara. Problemele generate de această pacientă sunt cu implicații deosebite care vor trebui evaluate de către cei de la DSP, în cursul anchetei epidemiologice, pentru că ea în perioada 1-5 martie a fost ”liberă”, a fost inclusiv la Hunedoara la un RMN iar traseul ei este destul de lung și de amplu. În 5 și 6 martie, deși ea s-a aflat internată în Spital nu s-a știut că vine din Italia și abia din data de 6 martie s-au instituit măsuri speciale de protecție. Ca atare, probabil ancheta epidemiologică a DSP în acest caz va fi una destul de stufoasă. În ceea ce privește situația din Spitalul de Urgență Petroșani nu excludem ca în urma anchetei epidemiologice să apară o serie de restrângeri în activitatea noastră, poate chiar și închiderea unor secții”, a informat dr. Alin Vasilescu, managerul SUP.