Explicații și măsuri noi în Comitetul Local pentru Situații de Urgență de la Petroșani privind epidemia de coronavirus

Home Stiri la zi Explicații și măsuri noi în Comitetul Local pentru Situații de Urgență de la Petroșani privind epidemia de coronavirus
Explicații și măsuri noi în Comitetul Local pentru Situații de Urgență de la Petroșani privind epidemia de coronavirus

Situația extinderii cazurilor de infecție cu noul Coronavirus în municipiul Petroșani, unde numărul cazurilor pozitive a ajuns la 6, după ce o femeie de 26 de ani internată la Spitalul de Urgență a ascuns faptul că vine dintr-o zonă roșie din Italia, a fost tema principală a ședinței de urgență a Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) de la Petroșani, convocat în dimineața zilei de vineri, 13 martie, de primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Prezent la ședința CLSU, directorul Spitalului de Urgență din Petroșani, dr. Alin Vasilescu a confirmat faptul că, din cele 45 de probe luate de specialiștii de la DSP persoanelor la care ancheta epidemiologică a confirmat că au intrat în contact cu pacienta purtătoare de COVID-19, au fost finalizate analizele pentru 25, iar pentru 6 dintre acestea rezultatul a fost pozitiv. ”Este vorba despre 2 persoane care au stat, în primele zile, în salon cu pacienta infectată, de 2 persoane din cadrul personalului medical de pe Secția de Neurologie și de alte 2 cadre medicale de la UPU. Ceea ce este mai grav este că, deși traseul femeii cu infecție COVID-19 în Spital este unul clar, faptul că în primele 5 zile de spitalizare aceasta nu a informat personalul medical asupra situației sale și asupra faptului că vine dintr-o zonă cu risc din Italia, a condus la confirmarea infecției la o parte a personalului medical, iar traseul acestora prin Spital este unul problematic și ne pune acum serioase semne de întrebare”, a spus dr. Alin Vasilescu.

Directorul SUP a mai precizat că informația potrivit căreia două persoane care au fost internate la Neurologie cu pacienta infectată cu COVID-19 au decedat, însă rezultatul testelor pentru acestea este negativ, cauza decesului fiind generată de accidente cardiovasculare.

În noile condiții, conducerea SUP a luat deja decizia închiderii secției de Neurologie (în condițiile în care mare parte din personalul de aici este în izolare la domiciliu). De asemenea, s-a decis limitarea internărilor în Spitalul din Petroșani doar la situațiile de urgență, pacienții cu boli cronice fiind reprogramați. Directorul Spitalului de Urgență din Petroșani arată însă că situația se poate schimba de la un moment la altul, în funcție de situație. Acesta invită cetățenii din Valea Jiului ca, la apariția oricăror simptome de probleme respiratorii să ia legătura, mai întâi cu medicul de familie, iar dacă simptomatologia este severă, să sune la serviciul 112, urmând ca, de la caz la caz, să fie luate măsurile care se impun.

Totodată, CLSU de la Petroșani a luat noi măsuri pentru protejarea răspândirii epidemiei pe raza localității. Astfel, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a anunțat că până la data de 23 martie se limitează activitățile cu publicul la toate serviciile publice din cadrul Primăriei, acestea urmând a fi efectuate prin intermediul comunicărilor în scris, telefonic sau online. De asemenea, până la data de 31 martie 2020 se interzice organizarea oricăror evenimente și adunări publice. ”Situația este încă sub control și fac un apel la calm întregii populații să respecte regulile de igienă și de deplasare pe care deja le-am instituit ca măsură de prevenție. Rog cetățenii să evite pe cât posibil deplasările în locuri aglomerate, să evite contactul cu alte persoane. De asemenea, informez că am primit asigurări că nu există probleme de aprovizionare a magazinelor cu produse de consum și deci recomand evitarea aglomerării în magazinele comerciale. Am solicitat și celor de la Apa Serv să asigure funcționarea fără restricții a sistemului de alimentare cu apă potabilă și suntem în permanent contact cu toate instituțiile abilitate în gestionarea acestei situații”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi, președintele CLSU Petroșani.

Primarul Petroșaniului spune că a dispus de urgență deblocarea sumei de 5 miliarde de lei pentru Spitalul de Urgență, suma urmând a fi utilizată în principal pentru achiziționarea de aparate de ventilație mecanică suplimentare în dotarea Spitalului.

Acesta a mai anunțat că pentru comunicarea cu persoanele aflate în izolare la domiciliu din Petroșani a fost pusă la dispoziție o linie telefonică directă, prin intermediul Poliției locale, care va asigura hrana și alte nevoi pentru aceste persoane.