Măsuri suplimentare de protecție a cetățenilor din Uricani dispuse în Comitetul Local pentru Situații de Urgență

Home Stiri la zi Măsuri suplimentare de protecție a cetățenilor din Uricani dispuse în Comitetul Local pentru Situații de Urgență
Măsuri suplimentare de protecție a cetățenilor din Uricani dispuse în Comitetul Local pentru Situații de Urgență

Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, în calitatea sa de președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență informează că astăzi a avut loc o nouă reuniune a CLSU Uricani, în care a fost analizată situația epidemiei cu noul Coronavirus și au fost luate o serie de măsuri suplimentare pentru protecția cetățenilor.

Primarul Dănuț Buhăescu a făcut public și faptul că, în prezent, pe raza orașului Uricani există 10 persoane izolate la domiciliu, iar din fericire Direcția de Sănătate Publică Hunedoara nu a confirmat nici un caz de infectare cu CoVid – 19 în această localitate. ”Menționez existența unei suspiciuni de infectare cu Coronavirus, pentru care până în acest moment nu am primit nici o informare de la Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara. Responsabilitatea privind furnizarea acestor date revine doar Direcției de Sănătate Publică Hunedoara. De asemeni vă informez că verificarea și monitorizarea persoanelor izolate la domiciliu revine Poliției Naționale a orașului Uricani”, a declarat Dănuț Buhăescu.

În ședința din 18 martie 2020 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Uricani convocată de primarul Dănuț Buhăescu s-au stabilit unele măsuri suplimentare în completarea celor dispuse zilele trecute, având în vedere și ultimele decizii, ordine de miniștri, și hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență cum ar fi:
• Se va acționa cu material dezinfectant în scările de bloc, pe aleile și străzile ce nu au fost dezinfectate ieri. Această acțiunea va continua și în zilele următoare în funcție de evoluția situației.
• A continuat și continuă curățirea cu material dezinfectant special (soluție BIOCID) pentru locurile de joacă și mobilierul stradal.
• Pentru aceasta mulțumesc personalului angajat al Administrației Publice Locale, inclusiv celor din Serviciul de Gospodărire a orașului nostru.
• De asemeni pentru sprijinul acordat de reprezentanții Poliției, Jandarmeriei și celorlalți factori impicați în prevenire și combaterea răspândirii efectelor coronavirusului în orașul Uricani.
• Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației, în baza ordonanței de urgență militare nr. 1 din 2020. Verificarea modului de respectarea a acestei măsuri pe raza UAT Uricani intră în sarcina Poliției Locale Uricani și Poliției Naționale Uricani sub coordonarea comandantului.
• Este permisă organizarea de către unitățile economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in”, „room-service” sau livrare la client.
• Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise. Se deleagă pentru verificarea modului de respectare a deciziei, domnul Ciurea Ioan Cristian.
• Conform Decretului privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I nr. 212 din 16.03.2020, articolul 29, ”măsurile de sprijin a persoanelor izolate la domiciliu, se stabilesc prin ordin al Ministrului Sănătății, cheltuielile necesare asigurându-se de la bugetul de stat, prin transfer către bugetele locale, după care se pun în aplicare de autoritățile publice locale”. La acest moment așteptăm ordinul Ministrului Sănătății pentru a vedea ce procedură și ce sume de bani se stabilesc pentru fiecare caz în parte.
• Se continuă achiziția de materiale dezinfectante, halate, clor, soluție dezinfectantă exterioară (parc, locuri de joacă), măști, mănuși, pompe de pulverizare și combinezoane (rezistente la soluțiile dezinfectante folosite). De menționat că funcționarii din administrațiile locale au întâmpinat probleme întrucât la nivelul țării nu există stocuri disponibile.
• Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise, iar pentru cele ce presupun participarea a maxim 100 de persoane, organizatorii au obligația să dispună măsuri care să asigure distanța de minim un metru între participanți.
• Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 3,5t au obligația ca, să aibă asupra lor și să poarte mijloace individuale de protecție, precum dezinfectant, mănuși, mască pentru față și să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinație.
• Conducătorii de autovehicule menționați anterior, care sosesc din „zone roșii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare, dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologie asociată infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2 și au în dotare mijloacele de protecție individuale.
• Structurile de poliție locale sunt coordonate operațional de Inspectoratele Județene de Poliție. Efectivele de poliție locală se subordonează poliției naționale în măsurile de ordine publică de pe raza orașului Uricani.
• Potrivit codului penal, săvârșirea unei infracțiuni profitând de situația prilejuită de starea de urgență reprezintă o circumstanță agravantă. În acest caz, se poate aplica o pedeapsă până la maximul special, iar în unele cazuri chiar se poate adăuga un spor de până la 2 ani închisoare.
• A fost întărită prezența în stradă a structurilor de ordine publică, la nivel național, și aici mă refer la poliție și jandarmerie.
• Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor și analiză a bazelor de date sunt subordonate operațional Inspectoratelor Județene de Poliție, pentru creșterea capacității de verificare și scurtarea timpului de răspuns în cazul anchetelor epidemiologice.
• Au fost suspendate exercițiile, simulările, aplicațiile și orice alte activități care pot interfera cu măsurile luate pentru combaterea răspândirii infecției cu noul coronavirus, cu excepția celor cu caracter militar desfășurate în poligoanele de instrucție.
• Au fost stabilite și aplicate planuri de măsuri pentru asigurarea permanenței la unitățile operative și creșterea capacității operaționale a acestora.

”​Deoarece traversăm o perioadă grea, cu o evoluție imprevizibilă și rapidă, fac apel la toți concetățenii uricăneni la solidaritate, responsabilitate, pentru că numai împreună putem reuși să depășim acestă perioadă grea. Prin măsuri de prevenire să respectăm toate măsurile care se iau de autoritățile publice centrale și locale pentru a traversa această criză medicală mondială .
Vă mulțumesc din suflet pentru înțelegere și implicare tuturor. ​Asigur tot respectul meu și toată stima pentru toți cei implicați în aceste momente dificile în gestionarea acestei situații fără precedent. Doar cu calm, cu responsabilitate, uniți și solidari cu siguranță putem depășii această criză”, a mai precizat primarul Dănuț Buhăescu.