Primarul municipiului Lupeni inițiază o dezbatere publică privind decizia de dotare cu aparatură de tratare COVID-12 a Spitalului Municipal

Home Administrație Primarul municipiului Lupeni inițiază o dezbatere publică privind decizia de dotare cu aparatură de tratare COVID-12 a Spitalului Municipal
Primarul municipiului Lupeni inițiază o dezbatere publică privind decizia de dotare cu aparatură de tratare COVID-12 a Spitalului Municipal
În contextul actual al evoluției răspândirii virusului COVID 19, context în care Spitalul Municipal Lupeni a fost inclus prin decizia Ministerului Sănătății pe lista spitalelor care vor asigura tratamente pentru bolnavii COVID-19 din România, administrația locală de la Lupeni își propune adoptarea unor măsuri prin care unitatea medicală să-și poată îndeplini această misiune.
În acest sens, primarul municipiului Lupeni apreciază că Spitalul Municipal Lupeni are nevoie de unele dotări speciale, pentru a putea asigura în mod corespunzător, tratamente pentru bolnavii infectați cu noul coronavirus. Cum acest lucru presupune derularea unor investiții semnificative, care necesită un efort considerabil din partea administrației publice locale, primarul Lucian Resmeriță a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pe care intenționează să-l aducă, în funcție de decizia cetățenilor, în atenția Consiliului local. Proiectul ar urma să vizeze renunțarea la unele investiții și cheltuieli pentru diverse proiecte și activități deja aprobate și redirecționarea sumelor astfel economisite pentru achiziționarea dotărilor sanitare necesare Spitalului Municipal.
După cum bine știți, spitalul nostru a fost desemnat de către Ministerul Sănătății ca spital suport COVID – 19. Pentru a putea face față cu succes acestei misiuni, Spitalul are nevoie de sprijin financiar considerabil pentru dotările necesare. În acest scop, am avut o serie de discuții și cu  reprezentanții partidelor politice care formează Consiliul Local al Municipiului Lupeni, dar și cu conducerea Spitalului Municipal Lupeni, care ne-a solicitat sprijin în această direcție și am decis să propun un proiect de hotărâre prin care să putem aloca banii necesari pentru aceste investiții. Cum însă acest lucru presupune renunțarea, în acest an, la diverse alte investiții publice pe care ni le-au solicitat cetățenii, consider că tot dumnealor sunt cei care trebuie, mai întâi, să-și spună punctul de vedere, iar în funcție de dorința majorității cetățenilor, vom lua cea mai bună decizie”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni. 
Potrivit solicitărilor medicilor de la Spitalul Municipal Lupeni, pentru ca unitatea medicală să poată funcționa corespunzător ca spital suport în tratarea cazurilor de infecții cu COVID-19 este necesară extinderea și dotarea corespunzătoare a secției ATI și a secțiilor cu implicații în tratarea pandemiei cu COVID – 19 prin achiziționarea următoarelor echipamente: paturi ATI, ventilatoare (dintre care cel puțin două cu mod special pentru copil), monitoare funcții vitale, injectomate, videolaringoscoape, etc.

Primarul municipiului Lupeni arată că, fondurile necesare pentru efectuarea acestor echipamente medicale pot fi direcționate de la Bugetul local, numai în contextul reducerii și chiar renunțării la unele acțiuni programate pentru anul 2020, respectiv prin renunțarea la unele investiții aprobate pentru anul în curs, din următoarele tipuri de lucrări: 

  • Reabilitare și modernizare infrastructură rutieră (parțial );
  • Amenajare și modernizare parcări (parțial );
  • Amenajare zonă promenadă Brăița;
  • Achiziționare mobilier parcuri;
  • Anvelopare bloc E4;
  • Achiziționare ghirlande;
  • Realizarea de diverse studii și documentații pentru proiecte viitoare;
  • Reparații parcuri și amenajare zone verzi.

De asemenea, o parte din bani ar urma să fie obținuți prin reducerea cheltuielilor de funcționare ale aparatului administrativ, precum și renunțarea la o serie de evenimente culturale și sportive programate în anul 2020. 

”Față de toate aceste propuneri, al lansat în dezbaterea publică a cetățenilor aceste propuneri, rugându-i să ne transmită punctele de vedere în cel mai scurt timp, pentru a putea lua, rapid, o decizie corectă. Ne aflăm într-un punct în care avem datoria să gestionăm împreună o criză sanitară majoră și tocmai de aceea, tot împreună trebuie să luăm deciziile cele mai bune pentru comunitatea noastră și invit cetățenii să ne fie alături și de această dată, cu responsabilitate și înțelegere”, a mai spus primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.