Doliu în cultura hunedoreană / S-a stins din viață istoricul prof.dr. Ioachim lazăr

Home Cultură Doliu în cultura hunedoreană / S-a stins din viață istoricul prof.dr. Ioachim lazăr
Doliu în cultura hunedoreană / S-a stins din viață istoricul prof.dr. Ioachim lazăr

Eminent dascăl, istoric, cercetător și scriitor, prof.dr. Ioachim Lazăr s-a stins din viață luni, 6 aprilie 2020, cu mai puțin de o lună înainte de aniversarea vârstei de 78 de ani.

Autor a zece de lucrări cu caracter științific, istoric și literar, dar și cu o carieră didactică prestigioasă precum și în calitatea sa de fost director al Muzeului Castelul Corvinilor, prof.dr. Ioachim Lazăr lasă în urmă, odată cu trecerea sa la cele veșnice, o mare durere pentru întreaga comunitate culturală hunedoreană. În același timp, în urma activităților sale remarcabile, prof.dr. Ioachim Lazăr lasă în urma sa și o excepțională zestre culturală generațiilor prezente și viitoare.

Ioachim Lazăr s-a născut la 15 mai 1942, în orașul Lupeni din Valea Jiului, fiind primul copil al familiei Lazăr Ioan și Maria. După terminarea războiului, familia revine în satul Crișan, satul natal al tatălui. Potrivit biografiei sale, așa cum este aceasta reliefată în arhiva electronică a Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”, Ioachim Lazăr și-a început studiile la Școala generală din satul Crișan (clasele I-IV), iar în toamna anului 1953 la Școala din satul vecin, Valea Bradului (clasele V-VII). În anul 1956, după absolvirea școlii generale, se înscrie la Școala profesională din Gurabarza, pe care a absolvit-o în 1959, încadrându-se, imediat, ca lăcătuș mecanic de întreținere la Uzina de Preparare a Minereurilor din Gurabarza.  Urmează cursurile Școlii Medie Serale din Gurabarza (1960-1964) iar după susținerea examenului de bacalaureat, promovează și examenul de admitere la Facultatea de istorie-filozofie a Universității Babes-Bolyai din Cluj.

Tot la apreciata instituție academică din Transilvania, Ioanchim Lazăr va obține, în februarie 1999 titlul de doctor, treza sa de doctorat, având tema „Învățământul românesc din sud-vestul Transilvaniei între anii 1848-1883” fiind publicată în anul 2002 la Editura „Argonaut” din Cluj-Napoca.

În ceea ce privește activitatea sa profesională, sunt demne de evidențiat etapele întregii sale cariere:
* În perioada 1967-1971 a fost profesor suplinitor la Școala generală din Baru Mare, unde pe lângă activitățile didactice, va organiza și un muzeu etnografic, prin adunarea unor valoroase obiecte din satele comunei Baru.
* Începând cu 1 iunie 1971 preia funcția de director la Muzeul Castelul Corvineștilor din Hunedoara, unde a întocmit tematica primei expoziții de baza din Castelul de la Hunedoara, cu unele obiecte împrumutate din colecțiile muzeului din Deva, armament, ceramică, tablouri. Expoziția a supraviețuit, cu unele mici modificări până în anul 1989.
* În iulie 1978 devine director al Muzeului Județean Deva. După preluarea funcției se preocupă de organizarea unei expoziții la Casa memorială Crișan, dedicata lui Gheorghe Crișan și rolului acestuia în răscoala din 1784. De asemenea, reorganizează expoziția Muzeului din Deva inaugurată în anul 1981.
* În noiembrie 1982, cu prilejul aniversarii a 100 de ani de la nașterea marelui pilot și inventator Aurel Vlaicu, organizează într-un nou spațiu, expoziția memorială dedicata vieții și activității acestuia. În același an, reorganizează expoziția de bază a Muzeului de arheologie din Sarmizegetusa.
* A urmat apoi expoziția de la Tebea deschisă în octombrie 1984, cu prilejul aniversării bicentenarului Răscoalei țăranilor români de sub conducerea lui Horea, Cloșca și Crișan.
* În anul 1979, sub coordonarea sa au început lucrările de conservare a cetăților dacice din Munții Orăștiei.
* După 1990, activitatea de cercetare a istoricului Ioachim Lazăr se lărgește, acesta îmbrățișând cu pasiune domeniile culturii, edcuației și vieții spirituale a românilor. O atenție aparte este acordată de către istoricul Ioachim Lazar studierii vieții și activității unor personalități din ținuturile Hunedoarei între care amintim numele lui Iancu de Hunedoara, dr. Petru Groza, Aron Densușianu, Avram Iancu, Ioan Buteanu, Francisc Hossu-Longin, Beniamin Densușianu, Andrei Șaguna, Nicolae Bălan, Valeriu Traian Frențiu, Aron Budai, Simion Bărnuțiu, Simion Ulpianu, Ioan I. Jenea, Aron Pumnul și Ioan Pop Reteganul.

În plan publicistic, numele prof.dr. Ioachim Lazăr se leagă, alături de alți scriitori hunedoreni, de elaborarea și publicarea, sub egida CJH, a celor 5 volume ale celei mai ample Monografii a județului Hunedoara.  În paralel cu această activitate, a continuat publicarea unor studii și articole în revistele „”Sargeția””, „Perspective istorice” și „Miorița”, la care se adaugă o serie de lucrări de autor deosebit de apreciate de publicul cititor, ultima sa carte fiind dedicata marcării Centenarului Unirii și rolului pe care l-au avut hunedorenii în actul Marii Uniri.

Tot de numele său, se leagă una dintre cele mai importante realizări în domeniul spiritualității creștine, prof.dr. Ioachim Lazăr numărându-se printre cei care și-au adus contribuția directă la reactivarea Mănăstirii Crișan.

Pentru întreaga sa activitate, prof.dr. Ioanchim Lazăr a fost distins, în anul 2004 cu titlul de „Cetățan de onoare” al Comunei Ribița, iar in anul 2012, municipalitatea din Hunedoara avea să-i confere titlul de „Cetățean de onoare al municipilui Hunedoara”.

Vestea trecerea în neființă a celui care a fost prof.dr. Ioachim Lazăr a fost primită cu tristețe și în comunitatea administrativă a județului, conducerea Consiliului județean Hunedoara exprimându-și profundul regret pentru pierderea unui prețios om de cultură al județului nostru. Am primit cu profundă tristețe vestea dispariției prof. dr. IOACHIM LAZĂR. Istoric de prestigiu, profesor, cercetător științific, autor a zeci de volume de istorie și monografii ale localităților hunedorene, dr. Ioachim Lazăr și-a construit în peste 50 de ani de activitate un profil profesional demn de respect și prețuire din partea confraților istorici, dar și din partea publicului iubitor de istorie. Suntem alături de familia îndoliată și transmitem pe această cale sincere condoleanțe”, se arată în mesajul Conducerii Consiliului Județean Hunedoara.

Dumnezeu să-l odihnească în pace !