Mesajul bibliotecarului Avram Iancu pentru… bibliotecari

Home Cultură Mesajul bibliotecarului Avram Iancu pentru… bibliotecari
Mesajul bibliotecarului Avram Iancu pentru… bibliotecari

Știați că până în evul mediu bibliotecarii erau cei mai erudiți oameni ai timpului? Aceștia organizau şi conservau bibliotecile, iar în epoca renaşterii deschideau biblioteci universitare. La începutul sec. XIX apar primii bibliotecari cu diplome profesionale. În sec. XX bibliotecarii sunt specialişti în ştiinţa informării. Acum, în sec. XXI, bibliotecarul se află în slujba comunităţii, având roluri multiple, iar biblioteca a devenit un spaţiu, inclusiv virtual, de studiu, delectare, socializare.

Data de 23 aprilie marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor organizată de UNESCO.

Să creşti colecţiile bibliotecii azi înseamnă nu numai să bucuri inima bibliotecarilor, ci să menţii tinerii în arealul civilizaţiei. Să dăruieşti iubitei tale o bibliotecă însumând 200 000 cărţi rarisime – iată un gest cu adevărat imperial! Gestul este pe măsura personajelor – fabulosul dar al lui Marcus Antonius către regina Cleopatra a Egiptului.

A fi bibliotecar azi înseamnă să trăieşti intens în viitor, pentru viitor, prin viitor, să fii un mare optimist și să crezi că, negreșit, cartea va rămâne în capul mesei.

Avram Iancu, bibliotecarul (sportiv) din Petroşani, cel care a parcurs înot Dunărea pe tot traseul său de la izvor la vărsare, a parcurs pe Marea Neagră traseul de 680 km dintre Sulina şi Istanbul în 60 de zile şi care a traversat Canalul Mânecii fără costum de protecţie, a transmis tuturor oamenilor cărților mesajul său cu ocazia Zilei Bibliotecarului Român: ”Cu această ocazie doresc să transmit tuturor colegilor de breaslă, la mulți ani cu sănătate! Cititorilor, tot binele din lume. Trăiască România educată și… vindecată”, a transmis Avram Iancu.