60 de hectare de teren și 25 de pădure au ars într-o singură săptămână în județul Hunedoara

Home Stiri la zi 60 de hectare de teren și 25 de pădure au ars într-o singură săptămână în județul Hunedoara
60 de hectare de teren și 25 de pădure au ars într-o singură săptămână în județul Hunedoara

Peste 80 de pompieri ai Detaşamentelor Deva, Hunedoara şi Orăştie, ai Secţiei Ilia şi Staţiei Brad au acţionat numai această săptămână pentru stingerea unui număr total de 19 incendii de vegetaţie uscată şi litieră de pădure. Reprezentanții ISU Hunedoara spune că aceste incendii au avansat înainte de a fi stopate, uneori cu eforturi deosebite, pe 60 de hectare dintre care 25 de hectare reprezintă litieră de pădure.

Astfel, un incendiu de vegetaţie uscată, gestionat de pompierii Detaşamentului Hunedoara, izbucnit la vegetaţia uscată acumulată pe terenul fostei platforme siderurgice, s-a extins pe aproximativ 12 hectare. Arderea a generat o cantitate destul de mare de fum din cauza gudronului ce era răspândit pe aproximativ 100 de metri patraţi din suprafaţa afectată de ardere.

Cel mai probabil incendiile de litieră de pădure și vegetație uscată au fost generate de fermierii sau proprietarii de terenuri care au aplicat focul deschis pentru igienizarea terenurilor.

ISU Hunedoara atrage atenția că fermierii sau proprietarii de terenuri care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor riscă amenzi de până la 2.500 de lei, dosar penal și sistarea subvențiilor din partea APIA. Aceștia arată că, în ultima perioadă, pompierii hunedoreni au aplicat 4 sancţiuni în valoare de 10.000 de lei proprietarilor de terenuri care au utilizat focul pentru igienizarea terenurilor.