DSP Hunedoara a primit un aparat RT-PCR pentru depistarea cazurilor de COVID-19

Home Stiri la zi DSP Hunedoara a primit un aparat RT-PCR pentru depistarea cazurilor de COVID-19
DSP Hunedoara a primit un aparat RT-PCR pentru depistarea cazurilor de COVID-19

Grație unei donații făcute de Compania „Grampet – REVA” Simeria, Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara va beneficia, de luni, 27 aprilie 2020, de un aparat de diagnosticare de tipul RT – PCR, de ultimă generaţie, care identifică prezenţa virusul SARS-CoV-2.

Donaţia, în valoare de peste 200.000 euro, a fost posibilă datorită reprezentanţilor „Grampet”: director general Alina Magdău şi domnul Vizante Tomoni.

Potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului județului Hunedoara, compania „Grampet – REVA” Simeria a decis să doneze acest aparat pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, după consultările din ultimele zile avute cu prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, cu primarul Devei, Florin Oancea şi cu directorul executiv al D.S.P. Huneodara, Sebastian Mezei.

Prefectul Vasile Potecă spune că după punerea în funcţiune a aparatului de la Deva, vor putea fi diagnosticaţi pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, fiind astfel asigurată intervenţia rapidă a serviciilor de sănătate publică pentru a limita răspândirea infecţiei în comunitate.

”În câteva zile, după ce se va finaliza instruirea personalului, montarea şi calibrarea aparatului, vor putea fi efectuate aproape 2.000 de teste zilnic, cu rezultate în aceeaşi zi”, a declarat prefectul Vasilică Potecă.

Testarea cetățenilor se va face în funcție de procedurile DSP Hunedoara, în concordanță cu stategia națională de testare pentru infecția cu COVID-19. Potrivit directorului DSP Huneodara, Sebastian Mezei, recomandări de prioritizaree a testării pentru COVID-19 sunt următoarele:

1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar conform definiţiei de caz;
2. Contacți apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval;
4. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare în spital – 2 teste la 24 de ore interval;
5. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – de 2 ori pe lună;
6. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive;
7. Hemodializaţi simptomatici;
8. Hemodializați asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților;
9. Persoane instituționalizate simptomatice;
10. Gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat;
11. Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni – de 2 ori pe lună;
12. Personal sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

Primăria Deva va suporta contravaloarea testării pentru 5.000 de deveni, prin achiziţionarea kit-urilor de testare. De asemenea, municipalitatea deveană va asigura amenajarea spaţiului special în care va funcţiona aparatul.

Tot din partea grupului de firme Grampet, care a donat astăzi aparatul RT-PCR pentru judeţul Hunedoara, firma „Polisano Farmaceuticals” a donat și 20.000 de cutii de paracetamol, din care 5.000 de cutii vor ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva.