Muzeul Mineritului din Petroșani e pregătit să readucă istoria mineritului din Valea Jiului în actualitate

Home Administrație Muzeul Mineritului din Petroșani e pregătit să readucă istoria mineritului din Valea Jiului în actualitate
Muzeul Mineritului din Petroșani e pregătit să readucă istoria mineritului din Valea Jiului în actualitate

Pentru că și în Valea Jiului, industria minieră se îndreaptă cu pași siguri spre ”istorie”, dar autoritățile nu vor să renunțe, spre cinstea lor, la statutul de ”oraș minier”, la Petroșani municipalitatea pregătește deschiderea celui mai frumos ”Muzeu al Mineritului” din România.

În acest scop, Primăria Petroșani a accesat un grant european de nu mai puțin de  4,947.862,17 lei (inclusiv TVA), prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, pentru renovarea, revitalizarea și repunerea în valoare a Muzeului Mineritului din Petroșani. Lucrările au început încă de acum doi ani, iar acum s-a trecut la ultima etapă a acestui proiect, care constă în compartimentarea și amenajarea spațiului expozițional, instalarea exponatelor, digitizarea acestora. Întregul complex de lucrări este preconizat să fie finalizat până în luna august a acestui an, astfel încât pe 6 august 2020, când este marcată Ziua Minerului în Valea Jiului, Muzeul Mineritului din Petroșani își va redeschide porțile pentru vizitatori.

Pentru a se asigura că lucrurile urmează acest parcurs, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi care, de altfel, a urmărit în mod constant, evoluția acestui șantier de investiții, a fost prezent din nou luni, 27 aprilie, la Muzeu, de data aceasta împreună cu reprezentanții presei, pentru a le prezenta și acestora modul în care s-a produs ”schimbarea la față” a acestui important obiectiv de interes cultural și turistic din Petroșani și din întreaga Vale a Jiului. L-am însoțit și noi, așa încât putem depune mărturie că la Muzeul Mineritului din Petroșani s-au făcut, cu adevărat, lucrări de amploare prin care acest muzeu devine, într-adevăr, unul de interes turistic, istoric și cultural edificator pentru acest domeniu.

De altfel, acest lucru este vizibil încă dinaintea de a intra în clădirea de pe strada Nicolae Bălcescu din plin centrul municipiului Petroșani, unde a fost amenajată o mini-piațetă presărată cu câteva elemente arhitectonice cu iluminat ornamental, care au și o semnificație culturală, fiind concepute ca niște planuri înclinate orientate spre clădirea muzeului, dar care vor putea fi utilizate și ca bănci de odihnă pentru vizitatori. În plus, din fața clădirii complet reabilitată, atât la exterior cât și la interior, a dispărut și gardul de fier care împrejmuia zona, frânând din păcate, de multe ori, și intenția potențialilor vizitatori de a intra în interior.

Acum, cei care vor găsi de cuviință să treacă pragul acestui muzeu (și de pe acum le recomandăm să-și ofere această oportunitate !) vor regăsi, în interiorul clădirii nu doar exponate unice, care amintesc de istoria celor aproape două secole de minerit în Valea Jiului sau de mărturii (documente, fotografii, acte, cărți, ziare, efecte logistice etc.) care amintesc de cele mai importante repere ale mineritului din Valea Jiului, de la cele privind apariția zăcămintelor de cărbune la cele care ilustrează succesele industriei miniere sau tragediile care au marcat extracția cărbunelui ori numeroasele proteste pentru o viață mai bună ale oamenilor care au scris, prin muncă, curaj și jertfă, această istorie. Tot aici, pentru cei care nu au avut ocazia de a vedea cum arată cu adevărat o mină, la subsol va fi amenajată o galerie, o colivie de transport, dar și un abataj de producție, construite și dotate cu piese originale recuperate de la fostele exploatări miniere închise.

”Practic, vorbim despre o schimbare totală a structurii Muzeului Mineritului, atât din punct de vedere al clădirii, dar și al circuitului expozițional. S-a reamenajat și zona exterioară a muzeului, unde sunt expuse și câteva utilaje folosite în minerit, iar la subsol avem o zonă în care va fi redată chiar forma unui abataj din subteranele Văii Jiului. Acest muzeu, fiind unic în țară, are o notă de unicitate, prin faptul că aici există o serie de exponate pe care nu le regăsim în altă parte”, explică primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Curatorul Muzeului Mineritului, scriitorul, documentaristul și istoricul Marian Boboc precizează că spațiul expozițional a fost și al gândit în așa fel încât să atragă vizitatorii, inclusiv cu fotografii – document care  surprind diverse etape ale mineritului sau evenimente care au avut în centru minerii și unitățile extractive din Valea Jiului. ”Ne propunem ca fiecare vitrină cu exponate și fiecare exponat în parte, să spună câte o poveste. Pentru că, la urma urmei mineritul din Valea Jiului a fost dintotdeauna un domeniu în care s-au născut povești frumoase și este evident că nu peste multă vreme, din păcate, el va deveni doar o frumoasă poveste. Vrem să le spunem această poveste frumoasă tuturor celor care ne vor trece pragul, pentru că minerii și mineritul chiar au ce spune și ce arăta oamenilor pasionați de istorie, de tehnologie, de cultură și artă”, precizează Marian Boboc.

Mai mult, pornind de la câteva sugestii primite în ultimii ani, cu privire la amenajarea în Petroșani a unui Muzeu al Muntelui sau marcarea construcției, la Atelierele Centrale din Petroșani, a celebrei ”Coloane a Infinitului”, lucrare reprezentativă a sculptorului Constantin Brâncuși ori amenajarea unei galerii de artă a municipiului Petroșani, toate acestea se vor regăsi în noul complex muzeal al Muzeului Mineritului din Petroșani. ”Vom avea în zona mansardei un spațiu destinat Muzeului Muntelui, dar și un colț etnografic autentic, tradițional, din Valea Jiului. Și Brâncuși va avea o zonă rezervată pentru exponate, în care se va regăsi inclusiv istoria pe care acesta o are la Petroșani. În plus, la mansardă, am amenajat un vast spațiul expozițional deschis, în care vor putea fi organizate diverse evenimente, de la conferințe științifice, expoziții tematice, lansări de carte sau expoziții de artă, pentru că tot s-a vorbit foarte mult, în ultimii ani, de lipsa unei galerii de artă a municipalității. Iată că acum avem toate aceste obiective, cuprinse într-un mare centru cultural, în cadrul Muzeului Mineritului. După reabilitare, eu cred că aici va fi un muzeu care poate să rivalizeze cu oricare de acest fel din Europa”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În plus, după cum precizează managerului de proiect al acestei noi investiții realizate la Petroșani din fonduri europene, Paulina Dragoș – director executiv al Primăriei municipiului Petroșani, chiar dacă spațiul expozițional este axat aici mai mult pe expunerea fizică a unor obiecte specifice tematicii acestui muzeu, proiectul cuprinde și o etapă de digitizare care va permite accesul on-line pentru vizitatorii virtuali. ”Nu am gândit neapărat un itinerariu virtual, cum există în foarte multe alte muzee de acest fel din Europa, însă am prins în acest proiect o fază de digitizare, care înseamnă de fapt că toate exponatele existente în patrimoniul nostru vor putea fi vizualizate și on-line, inclusiv cu o succintă descriere, pe pagina dedicată Muzeului Mineritului de pe situl oficial al Primăriei municipiului Petroșani”, spune Paulina Dragoș.

Atât reprezentanții administrației locale de la Petroșani, cât și noua echipă care se va ocupa de coordonarea activităților expoziționale, științifice și culturale din cadrul Muzeului Mineritului își propun ca, prin acest muzeu, Petroșaniul și Valea Jiului să-și păstreze pentru totdeauna statutul care le-a definit existența și dezvoltarea, anume acela de oraș minier.