Sarmizegetusa Regia își redeschide porțile pentru vizitatori

Pentru că odată cu încheierea stării de urgență sanitară, între măsurile de relaxare aprobate de autorități se numără și redeschiderea muzeelor dar și drumețiile în aer liber, administratorul sitului istoric de la Sarmizegetusa anunță că, începând cu data de 15 mai 2020 situl arheologic din Munții Orăștiei va fi redeschis pentru vizitare.

Programul în care turiștii pot vizita străvechea capitală a Daciei este între orele 09.00 și 20.00, în fiecare zi.

Pentru a se asigura că totul este pregătit aici pentru reprimirea turiștilor, o echipă de la Consiliul județean Hunedoara – în administrarea căruia se află cetățile dacice din Munții Orăștiei – a analizat luni, 12 mai situația căilor de acces către situl dacic de la Sarmizegetusa Regia, dar și circuitele de vizitare ale acesteia.  ”Am verificat starea drumului județean care asigură accesul spre cetatea de la Sarmizegetusa Regia, alături de colegii de la Serviciul de Administrare Drumuri, pentru a ne asigura că totul este conform în vederea desfășurării în bune condiții a noului sezon turistic. Am discutat și despre problema legată de aleea pietonală către situl arheologic din zona de parcare, unde întâmpinăm dificultăți. Pe această porțiune, dealul care mărginește pietonala este în administrarea Romsilva, iar Consiliul Județean, deși a realizat toate demersurile, nu a reușit să obțină acceptul de la Romsilva pentru a face noi lucrările de consolidare a acestei porțiuni de deal care, din cauza intemperiilor și dislocărilor de rocă crează probleme cu siguranța accesului turiștilor. Zona trebuie securizată, întrucât cad bolovani și copaci, punând în pericol amenii. Am înștiințat Romsilva că din acest moment, pentru că nu ni se permite să efectuăm lucrări de consolidare, nu avem altă soluție decât aceea de a le factura lor lucrările de întreținere a pietonalei de acces, informându-i încă o dată că acest deal necesită consolidare, astfel încât să nu fim nevoiți să restricționăm accesul turiștilor pe motive de siguranță”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

În ceea ce privește situl arheologic și turistic, Avram apreciază că acesta a fost pregătit și este întreținut corespunzător pentru a asigura turiștilor care vin să viziteze acest obiectiv toate condițiile de siguranță care se impun. ”Mulțumesc Administrației de la Sarmizegetusa Regia, care face o treabă deosebită, având grijă de acest monument UNESCO și invit pe cei care doresc să viziteze acest obiectiv, dar și să facă în același timp milcare în aer liber într-un cadru natural de excepție, să nu ezite să o facă”, a mai spus Costel Avram.