Lucrările pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare de la Petroșani se apropie de finalizare

Home Economie Lucrările pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare de la Petroșani se apropie de finalizare
Lucrările pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare de la Petroșani se apropie de finalizare

Primele contracte de lucrări din cadrul proiectului implementat de Apa Serv Valea Jiului, care are în vedere ”Modernizarea rețelelor de apă și canalizare din regiunea Valea Jiului” prin intermediul fondurilor europene accesate de operatorul regional al acestor servicii de utilitate publică, se apropie de finalizare. Este vorba despre contractele care au vizat schimbarea rețelelor de apă și canalizare din municipiul Petroșani, investiții care au generat și foarte multe discuții și controverse, în special ca urmare a săpăturilor care au fost necesare în multe zone din oraș și care au creeat un disconfort pentru cetățeni.

Toate aceste neplăceri sunt acum încheiate, iar responsabilii de la compania de apă sunt convinși că ele vor fi date uitării, pe măsură ce oamenii vor resimți de pe acum beneficiile pe care investițiile care au fost realizate le vor aduce pentru fiecare dintre beneficiari, beneficii constând în creșterea nivelului de calitate al serviciilor de alimentare cu apă potabilă oferite, dar și scăderea numărului de avarii generate de tot mai desele defecte ale rețelelor de apă și canalizare semnalate aici în ultimii ani. ”Am reușit să cuplăm, în mai multe cartiere din Petroșani noile rețele de apă potabilă și de canalizare, care au fost realizate în cadrul proiectului european de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare pe care-l derulăm atât în municipiul Petroșani, cât și în celelalte localități din Valea Jiului. La Petroșani, lucrările sunt într-o stare avansată, în acest moment aflându-ne în etapa în care constructorul lucrează la reamenajarea zonelor afectate de lucrări, respectiv la aducerea terenului la starea inițială. Se fac asfaltări, se refac trotuarele și zonele verzi, iar în scurt timp disconfortul generat de acest șantier va dispărea complet”, spune ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Modul în care constructorii de la Zona D își fac acum treaba și în această activitate de refacere a zonelor afectate de șantierul acestor investiții a constituit și tema unei analize în teren pe care au efectuat-o zilele trecute membri echipei de management de la Apa Serv Valea Jiului, împreună cu administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. Acesta spune că a ținut să se urmărească personal modul în care se desfășoară lucrurile, având în vedere faptul că, în repetate rânduri, primarul Tiberiu Iacob Ridzi i-a reproșat lui situația creată de implementarea acestui important proiect de utilitate publică. ”Împreună cu directorii de la Apa Serv Valea Jiului, am mers miercuri dimineață în cartierul Dimitrov din Petroșani, acolo unde sunt încă în desfășurare lucrările de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare. Acestea se vor finaliza în curând, motiv pentru care au început deja lucrările de refacere a zonelor afectate temporar de șantier. Știu că a fost un disconfort pentru toată lumea, dar și pentru ca o casă să devină frumoasă este necesar mai întâi un șantier. Le mulțumesc oamenilor pentru înțelegere și pentru răbdare. De asemenea, îi felicit pe cei de la firma care execută lucrările pentru felul în care înțeleg să încheie acest contract, punând accent și pe aceste lucrări de refacere a zonelor afectate”, a declarat Costel Avram. 

În acest cartier, muncitorii de la Zona D au turnat deja stratul de binder integral pe străzile: Petru Maior, Vilelor, 13 Septembrie, Carpați și parțial Aleea Florilor. Pe strada Petru Maior s-a turnat inclusiv ultimul strat, respectiv stratul de uzură, iar în această zonă lucrările se vor finaliza în aproximativ două săptămâni. 

Între timp, lucrări similare se execută și în celelalte zone în care au fost efectuate investiții la modernizarea rețelelor de apă și canalizare. ”S-a remediat deja carosabilul afectat de lucrările noastre în zona Livezeni, s-a turnat asfalt și pe spărtura de subtraversare a drumului din zona sensului giratoriu de la Spital și, în perioada următoare, se va interveni pentru efectuarea de reparații și aducerea terenului la starea inițială peste tot acolo unde s-a lucrat la rețelele de apă și canalizare. Cu satisfacția încă unor lucrări majore pe care reușim să le finalizăm, le mulțumim pe de o parte muncitorilor de la firma de construcții care au făcut un adevărat tur de forță pentru a se încadra în termenele prevăzute în cele două contracte de investiții care au vizat municipiul Petroșani, iar pe de altă parte, le mulțumim cetățenilor pentru răbdarea și înțelegerea manifestate pe perioada derulării acestor investiții care, trebuie să recunoaștem, au generat și probleme legate în mod special de disconfortul specific amenajării de șantier”, a mai spus Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

La Petroșani, în cadrul celor două contracte de lucrări aferente proiectului implementat de ASVJ cu fonduri europene, prin POIM, au fost înlocuite în total, peste 18 km de rețele de apă potabilă și alte peste 11 km de conducte de canalizare. Valoarea cumulată a celor două contracte este de peste 35 de milioane de lei.